Siyaset Çoruh'ta 'kardeşlik' barajı

Çoruh'ta 'kardeşlik' barajı

27.04.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Çoruh'ta 'kardeşlik' barajı

Çoruhta kardeşlik barajı

       ÇORUH Nehri üzerinde kurulacak Deriner Barajı ve Hidroelektrik Santralı'nın temeli, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev, Gürcistan Cumhurbaşkanı Eduard Şevardnadze'yle Başbakan Mesut Yılmaz'ın katıldığı bir törenle atıldı.
       Demirel, Çoruh'un bugüne kadar Türkiye'nin dokunulmayan nehirlerinden olduğunu vurgulayarak "Bu büyük nehir, bugünden itibaren sadece Türkiye'nin değil, insanlığın hizmetine giriyor. Bu dereden refah, aş, mutluluk, iş çıkaracağız. Değerli dostlarımızla beraber, elimizde kazma kürekle geldik. Çoruh'a altın bir kelepçe vuracağız. Bu, 10 milyar dolarlık bir projedir. GAP'ın üçte biri kadardır. Yaptığımız iş, büyük bir iştir" dedi.
       Deriner Barajı'nın nehir üzerinde kurulacak barajlardan biri olduğunu ve söz konusu projenin bir milyar dolarlık bölümünü oluşturduğunu belirten Demirel, baraja adı verilen Enerji eski bakanlarından İbrahim Deriner'i de "bütün mühendislerin ağabeyi" diye nitelendirdi. Demirel, ömrünü derelerden elektrik çıkarmaya adadığını belirttiği Deriner'in oğlu Yılmaz Deriner'i kürsüye çağırarak öptü.
       Aliyev ve Şevardnadze'nin de törene katılmasına dikkati çeken Demirel şöyle devam etti:
       "Bunun büyük bir anlamı var. Bunun anlamı her şeyden büyük. Senelerce o tarafta kardeş insanların hapsedildiği bir devirden buraya, 78 sene sonra üç ülkenin cumhurbaşkanının beraberce bir sevinci paylaştığı bir noktaya gelmişizdir.
       Yalnız dünya için değil, bizim bölgemiz için, bizim halklarımız için açılmış bulunan bu fırsatı çok iyi biliyoruz. Bunu değerlendireceğiz, çok daha ileri götüreceğiz. Bugün yaptığımız iş aslında bir başlangıçtır. Bu, devam edecek. Yarın, Bakü - Ceyhan Boru hattının temelini atmakla, öbür gün Kars - Tiflis demiryolunun temelini atmakla devam edecek."

       Aliyev, Atatürk'ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti'nin günbegün ilerlediğini, dünyada en görkemli yeri tuttuğunu vurgulayarak "Bir dost, bir kardeş gibi seviniyorum" dedi.
       Törene davet edildiği için Demirel ve Yılmaz'a teşekkür eden Aliyev, üç ülke arasında tarihte görülmemiş derecede bir dostluğun yaşandığını hatırlatarak şunları kaydetti:
       "Bu, üç ülkenin bugünü ve geleceği için önemli bir aşamadır. Azerbaycan ve Türkiye arasındaki dostluk iki ülke için de ehemniyetlidir. Dostluğumuz pekişiyor. Bu dostluk ebedidir."

       Şevardnadze ise, Türkçe konuşamadığı için üzüldüğünü belirtirken, duygularını "Söz veriyorum yedi yıl sonra barajın açılışına geldiğimde Türkçe konuşacağım" diyerek dile getirdi.
       Türkiye ve Gürcistan'ın bugün farklı bir işbirliği içerisinde olduğunu vurgulayan Şevardnadze, Türkiye'nin başarısını takdirle karşıladıklarını ve kendi başarıları gibi gördüklerini belirtti. Şevardnadze, sözlerini "İki ülke ilişkileri yakın dönemde öyle gelişecek ki, sınırlara ihtiyaç kalmayacaktır" diye tamamladı.
       Konuşmaların ardından, Demirel, Aliyev, Şevardnadze ve Yılmaz, butona basarak barajın temelini attı. Bu sırada, havai fişekler patladı ve balonlar uçuruldu.

       BAŞBAKAN Mesut Yılmaz, kalkınma hamlesinin huzur içinde sürmesi için toplumsal uzlaşma ve siyasi istikrara ihtiyaç olduğunu belirterek, "Türk milleti, gelişme, kalkınma ve muasır medeniyet seviyesine bir an önce ulaşma konusunda tarihi bir konsensüs ortaya koymuştur. 55. Hükümet bu konsensüsün ürünüdür" dedi.
       Yılmaz, Artvin'deki Deriner Barajı ve hidroelektrik santralı temel atma törenindeki konuşmasında, şunları söyledi:
       "Hükümet olarak bize düşen, bu konsensüsü en iyi şekilde değerlendirmek ve halkımızın beklentilerinin bilincinde olarak ülkenin temel meselelerini süratle çözmektir. Enerji ihtiyacından enflasyonun düşmesine kadar bütün sorunların çözümü için bir uzlaşma ortamına ve istikrara ihtiyaç var. Bunu yapabilmek için öncelikle siyaset alanında uzlaşmaya varılmasını sağlamamız gerekiyor. Demokrasiden ve hukuk devleti ilkesinden taviz vermeden başlattığımız yatırım hamlesini soruçlandırabilmek için elimizdn gelen her çabayı göstereceğiz; var gücümüzle çalışacağız."
       Yılmaz, Hopa'da yaptığı bir açılışta da, "Biz iktidar olursak, siz iktidar olursunuz. Bizim iktidarımız, hizmet iktidarıdır. İktidarımızı sizin için kullanacağız" dedi.
       Başbakan, seçim kampanyasını andıran gezisinde Arhavi ve Hopa ilçelerine yüksekokul vaat ederken, Fethullah Gülen cemaatine yakın Özel Şahika Lisesi'nin temel atma törenine de katıldı.