Siyaset Cumhur İttifakı 5 ilde önde bitirdi

Cumhur İttifakı 5 ilde önde bitirdi

25.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Ege Bölgesi’nde Denizli, Balıkesir, Uşak, Kütahya ve Manisa, Cumhur İttifakı ile Erdoğan’a destek verdi. İzmir, Muğla ve Aydın’da ise Millet İttifakı önde bitirdi

Cumhur İttifakı 5 ilde önde bitirdi

İzmir, Aydın ve Muğla, Millet İttifakı ile Muharrem İnce’ye; Denizli, Balıkesir, Uşak ve Manisa ise Cumhur İttifakı ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a destek verdi. Muğla ve Denizli’de CHP, Balıkesir’de Ak Parti’nin vekil sayısı arttı. Ege Bölgesi’ndeki illerde, 1 Kasım 2015 seçimlerinde oluşan tablo aynen milletvekili ve cumhurbaşkanı seçimlerinde de karşımıza çıktı. Ortaya çıkan tabloya bakınca, “Ege cephesinde yeni bir şey yok” diyebiliriz.

Haberin Devamı

İzmir’i bir kenara bırakacak olursak, Muğla ve Aydın, Millet İttifakı’na güçlü destek verdi. Bu iki ilin seçmenleri, aynı zamanda CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’yi tercih etti. Denizli, Balıkesir, Uşak ve Manisa, her zaman olduğu gibi Ak Parti’yi yine zirveye taşıdı. Cumhur İttifakı, bu illerde açık ara fark yaptı. Buralarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da hatırı sayılır miktarda oy aldı. Ak Parti; Manisa’nın Soma, Kırkağaç, Yunusemre, Saruhanlı, Kula, Demirci, Alaşehir ve Gördes ilçelerinde CHP’ye iki, hatta üç kat fark atma başarısını gösterdi. Ak Parti’den Murat Baybatur, Uğur Aydemir, İsmail Bilen, Semra Kaplan Kıvırcık ve Güzide Kasap; CHP’den Özgür Özel, Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu ve Bekir Başevirgen, MHP’den Erkan Akçay, İYİ Parti’den ise Taner Akkal vekil seçildi.

Haberin Devamı

Zeybekci’nin rolü

Denizli’deki tablo, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci faktörüyle değişmedi. Bu kez aday gösterilmese de Zeybekci, Ak Parti Teşkilatı ile bölgede çok çalıştı. Sonuçta Ak Parti ve Erdoğan, Bekilli ve Sarayköy dışındaki 16 ilçede tulum çıkardı desek, abartmış olmayız. Öyle ki CHP’ye Tavas’ta yüzde 23, Acıpayam’da yüzde 26 fark attı. Ak Parti Denizli’den yine 4 vekil çıkardı, CHP bu kez 2 değil 3 vekillik kazandı. İYİ Parti adayı Yasin Öztürk de TBMM’ye gitmeye hak kazandı. Uşak’ta Eşme ve Ulubey’de 1-2 puan farkla önde olan CHP, Ak Parti’den merkezde yüzde 20, Banaz’da yüzde 22 fark yedi. Balıkesir’de 1 Kasım seçimlerinde Ak Parti 4, CHP 3, MHP bir vekillik kazanmıştı. Vekil sayısının 9’a çıkarıldığı bu kentte Ak Parti’nin milletvekili sayısı 5’e yükseldi, CHP 3’te kaldı. Bir vekillik de İYİ Parti kazandı. Ak Parti’den Adil Çelik, Belgin Uygur, Yavuz Subaşı, Mustafa Canbey ve Pakize Aydemir; CHP’den Ahmet Akın, Fikret Şahin, Ensar Aytekin; İYİ Parti’den de İsmail Ok milletvekili oldu. MHP, burada kaybetti.

Aydın ve Muğla’da CHP

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Önümüzdeki yerel seçimde yine adayımızdır” dediği isim. Çerçioğlu, bu motivasyonla partisine büyük katkı sağladı. Sonuçta CHP, Aydın’da yine birinci parti çıktı. Nazilli, Çine ve Efeler’de Ak Parti-CHP ve Erdoğan-İnce rekabetinin başabaş gitmesi, CHP’li kurmayları çok şaşırttı. Kuşadası, Didim ve Söke’de CHP’nin Ak Parti’ye yüzde 15 ile yüzde 37 arasında fark atmış olması, Ak Partililer tarafından bile yadırganmadı. Vekil sayısı bir artırılan Aydın’da, CHP Bülent Tezcan, Hüseyin Yıldız ve Süleyman Bülbül ile kazandı. Ak Parti’nin 3 olan vekil sayısı değişmedi, Mustafa Savaş, Kuvvet Erim ve Metin Yavuz seçildi. MHP, Deniz Depboylu’yu; İYİ Parti de Adnan Sezgin’i Meclis’e gönderdi. 1 Kasım’da Muğla’dan 2 vekil çıkaran Ak Parti, yine iki vekilde kaldı; Yavuz Demir ve Yelda Erol Gökcan seçildi. CHP ise vekil sayısını 3’ten 4’e çıkardı; Mürsel Alban, Suat Özcan, Burak Erbay ve Süleyman Girgin’i Meclis’e gönderdi. MHP burada da kaybetti, kazanan İYİ Partili Metin Ergun oldu.

Haberin Devamı

Ege cephesinde değişen bir şey yok

Muğla ve Denizli’de CHP, Balıkesir’de Ak Parti’nin vekil sayısı arttı. Ege Bölgesi’ndeki illerde, 1 Kasım 2015 seçimlerinde oluşan tablo aynen milletvekili ve cumhurbaşkanı seçimlerinde de karşımıza çıktı. Ortaya çıkan tabloya bakınca, “Ege cephesinde yeni bir şey yok” diyebiliriz.

Haberin Devamı

Ak Parti İzmir İl Başkanlığı önünde kutlama

İzmir, Aydın, Denizli, Uşak ve Manisa’da, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim başarısı kutlanıyor. Ak Parti İzmir İl Başkanlığı önünde toplanan vatandaşlar, seçim sonuçlarını bahçeye kurulan dev ekranlardan takip etti.
Türk bayrakları ile AK Parti bayrakları taşıyan partililer “Recep Tayyip Erdoğan” sloganları attı, partinin seçim şarkılarını söyledi. Bazı vatandaşlar üzerinde Erdoğan’ın resminin bulunduğu “Hedef 2023” yazılı dövizler taşıdı.

Yazarlar