Siyaset Cumhurbaşkanı Erdoğan canlı yayında açıkladı: Seçimden sonra OHAL’i kaldırabiliriz

Cumhurbaşkanı Erdoğan canlı yayında açıkladı: Seçimden sonra OHAL’i kaldırabiliriz

08.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

›› Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, FETÖ ile mücadeleyi 15 Temmuz gecesinin sıcaklığı neyse, aynı sıcaklık içerisinde sürdürdüklerini belirterek “Seçim sonrası OHAL’i kaldırma gibi bir durum söz konusu olabilir” dedi ›› Erdoğan, Kandil’e operasyona konusunda ise, “Bağdat yönetimi çözerse ne ala. Çözemezse Sincar’ı da Kandil’i de vururuz. Mahmur bir kuluçka yuvasıdır. Kandil nereden besleniyor sanıyorsunuz? Mahmur’dan” diye konuştu

Cumhurbaşkanı Erdoğan canlı yayında açıkladı: Seçimden sonra OHAL’i kaldırabiliriz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün akşam CNN Türk-Kanal D ortak yayınında Buket Aydın moderatörlüğündeki ‘Seçim Özel ‘programında Demirören Medya Grup Başkanı, Kanal D ve CNN Türk İcra Kurulu Başkanı Mehmet Soysal ve Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Hande Fırat’ın sorularını yanıtladı. Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

Haberin Devamı

PROJE OLARAK GÖRÜYORUM: 16 yıl ne eksik ne fazla bunu gördük. Beyannamemiz muhalefeti neden rahatsız ediyor? Muharrem İnce’nin yeni yönetim diye bir anlayışı var mı öyle bir şey duymadım. Meydanlarda teröre yönelik bir şey duydunuz mu? Ben terörü anlatıyorum o ise terörle mücadele eden bir kahraman komutan üzerine gidiyor. Demirtaş’ı ziyaret ediyor. Bunları proje olarak değerlendiriyorum. Örgütle bu dayanışmayı anlamak mümkün değil. Cumhurbaşkanlığına aday birinin bunlarla ilişkisi olabilir mi? Terörle mücadelede herkes konumunu iyi belirlemelidir. Sayın İnce, kendi partisinde kaybetti, TRT’ye çıkmayacakmış. Keşke TRT’de de bu yayınlar olmasa.

STRATEJİK DAMGA: Aslında Kanal İstanbul projesi stratejik bir projedir. Bunu yaptığımızda İstanbul’a güzellik katıp stratejik damga vuracağız. Benim böyle bir derdim var. Bu şimdi değil, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı olduğum zaman başladı. Dedim ya ‘çıraklık’ diye. Birinci, ikinci köprü olayında da komünistler ‘istemezük’ diyorlardı. Birçok yeri buraya taşıyacağız. Yeni yapılanmalara gideceğiz kat sayısı itibari ile zemin artı beş gibi binalar yaparak oralara ayrı bir güzellik getirme gayretinde olacağız. Kanal İstanbul projesini anlamayanlar ne İstanbul’u ne de Türkiye’yi anlayabilirler. Benim böyle bir derdim var. Çıraklık kalfalık döneminiz olursa bunu yakalarsınız, ta belediye başkanlığım döneminde başladım. Son hafta inşallah ben yeni yönetim sistemini de açıklayacağım, yeni yönetim sistemi ile ilgili. Bakan sayısı nereye inecek. Kurullar olacak, ajanslar olacak. Her şeyden önce bakan sayılarının ciddi manada azalması ofansif anlayışı ortaya çıkaracak. Son hafta yeni yönetim sistemini açıklayacağım.

Haberin Devamı

NEYLE GETİRECEK AÇIKLAMALI: (İnce’nin performansı) Sayın İnce’nin performansını takip etmek değil, biz ne durumdayız ona bakarım. Yüksek performansla süreci devam ettirmekten yanayım. İnce’nin dile getirdiği mutluluk, huzur bir proje değil temennidir. Neyle getirecek bunu ortaya koyması lazım. Millet bahçeleri diyoruz ‘ben söylemiştim’ diyor. Yalan söyleme neyi söyledin.

Haberin Devamı

ADINI KONUŞUP KOYARIZ: (Betonlaşma ile ilgili özeleştiri var mı?) Havalimanının olduğu bu yer şehrin çok içinde kaldı. Terminal binasını fuar ve müze olarak kullanabiliriz. Her zaman projeler ihtiyaçlara göre şekil alır. Proje mimarları çalışmayı buna göre yürütüyor. Anneler babalar sahilde herkes iftar için hazırlık yapıyor. Demek ki bir ihtiyaç var. 29 Ekim’de açılışını yapacağımız havalimanı bir defa bağlantı yolları ile uzak değil. İsmini de patronlarla görüşeceğiz. Konuşup adını koyarız. Kendisine yakışan bir isim buluruz. Yüzde 90 bitmiş vaziyette. Bunu hazmedemiyor cumhurbaşkanı adayı olmuş kişi. Kanal İstanbul’u hazmedemiyor. Butik şehirler kuracağız. Güzelliğine güzellik katacağız. Boğaz tehditlerden kurtulacak.

ASLA DÜŞÜNMEM: Yeni düzen cumhurbaşkanına yetki vermiş. En ideal kabineyi kurulları, nasıl kuracağım, çalışmasını mesai arkadaşlarımla yapacağım. En ideal olanını oluşturacağız. Teknokratlar kabinesi asla düşünmem, bürokratik oligarşiden çok çektik. Devleti şirket gibi yönetmeyi başarırsak netice alırız. Siyasi vizyon sahibi olacak, şirket yönetir gibi de kabiliyete sahip bir kabine olacak.

Haberin Devamı

SÜRÜNCEMEDE KALMAZ: (FETÖ ile mücadele) 15 Temmuz gecesinin sıcaklığı neyse, aynı sıcaklık içerisinde bu mücadelemizi sürdürüyoruz. Seçim sonrası OHAL’i masaya yatırıp onu kaldırma gibi bir durum söz konusu olabilir. Onun çalışmasını da yapmış olacağız. İnşallah kabineyi kurduktan sonra talimatı verip çalışmayı sürdüreceğiz. Fazla sürüncemede kalmaz. Adımı atacağız. Biz bunlar üzerinde aylarca çalıştık.

ALDATILDIK: FETÖ’nün bizim zamanımızda büyüdüğü iddiasını ben reddetmem. Bunlar büyük bir ihanet şebekesi içerisindeymiş. Aldatıldık. Taa Erdal İnönü’ye git, Bülent Ecevit’e. Ecevit, İnönü bunların en yakın arkadaşıydı. Erdal İnönü’nün bunların okullarını ziyaret ettiğini iyi bilirim. Onların davetlerine katıldıklarını iyi bilirim. Gelsinler konuşalım. Samimi değiller. Biz yanıldık. Biz bunlara çok inandık. 2004 MGK’sında hedef sadece FETÖ değil tüm terör örgütlerine yönelik bir süreçti. Biz bunun üzerine ısrarla da gittik. Birçok STK’lar da masaya yatırıldı. 2010’dan sonra da ayıklama süreci başladı.

Haberin Devamı

MAHMUR’U DA VURURUZ: (Kandil’e operasyon) Olayın tabi 2 boyutu var. Kandil var Sincar var. Irak’tan Türkiye’ye herhangi bir tehdit olursa, Bağdat yönetimiyle bunu görüşürüz. Bağdat ‘ben bunu çözerim’ dediği taktirde ne ala. ‘Çözemem’ derse Sincar’ı da Kandil’i de vururuz. Bunu ilk defa söylüyorum. Mahmur. Mahmur çok önemli. BM şöyle demiş böyle demiş. BM’nin Mahmur meselesini de halletmesi lazım. Mahmur bir kuluçka yuvasıdır. Ban Ki Moon ile bunları çok konuştum. Şimdi de konuşuruz. Bu meseleyi çözmezseniz vururuz. Kandil nereden besleniyor sanıyorsunuz? Mahmur’dan. Sincar da küçük bir Kandil’dir aslında.(İnce ‘Kandil’de terörist kalmadı’ diyor) Demek ki iç içeler. Çok iyi biliyor. Demek ki istihbarat çok iyi çalışıyor. (ABD ile Menbiç anlaşması) Pompeo, Fırat’ın doğusuna çıkarılacak diyor. Pompeo ile iş farklı yere geldi.

‘İttifakın leke almasını arzu etmeyiz’

(Yeni sistem Türkiye’ye ne kazandıracak?) Kabine ağırlıklı olarak dışarıdan olacak. Meclisten alınırsa sandalye azalacak. Parlamentonun sayısı biraz da bunu belirleyecek. Güçlü Meclis kurabilirsek, güçlü hükümet kurmamız daha kolay olacaktır. Cumhur ittifakının alacağı milletvekili ne olacak, bizim için büyük önem arz ediyor. Cumhur İttifakı’nın herhangi bir kırılma yaşamasını arzu etmeyiz. Leke almasını arzu etmeyiz. Birileri bunu kurcalamak isteyebilir. Onlara da fırsat vermemek lazım. Dayanışma içinde çalışmaları sürdürmemiz lazım. Yüzde 50 + 1 zor da olsa netleştirecek. Halk belli bir yere doğru kararını verecek.

‘Baraj sorunu kalmadı’

(Millet İttifakı’nın hedefi yeni parlamenter sistem açıklamaları ve yüzde 10 barajı) Şu anda bu ittifak ile baraj maraj kalmadı bunu niye konuşuyor ki. İttifaklar içerisinde baraj sorunu yok. MHP için de bizim için de söz konusu değil. Millet ittifakında sorun var mı, yok. Çok düşük oy alma durumunda olan parti bile diğerine sığınarak çıkabilecek. HDP ittifakın içinde yer almadığı için barajı aşar veya aşmaz o onun sorunu. Bu yeni yapı bu sorunu kaldırıyor.

‘Bedelli askerlik için ilk işimiz bu diyemeyiz’

SEÇİMİ ATLATALIM: (Bedelli askerlik) Başbakan bir açıklama yaptı. 24 Haziran’dan sonra hemen ilk işimiz budur diye girmek doğru olmaz. Hassas olmalıyız. Ciddi bir birikim var. Fakat bir tarafta da Afrin var, Cerablus, bir tarafta da Sincar’ı Kandil’i konuşuyoruz. Bütün bunların konuşulduğu bir dönemde bedelli öne çıkarma noktasına gelirsek bu yanlış olur. Seçimi atlatalım. Seçimden sonra bu işin askeri boyutunu değerlendiririz. Ortak aklı oluştururuz ve onun adımını hayırlısıyla atarız.

KANDİL OPERASYONU: Bir gece ansızın gelebiliriz dedik. Bir gece ansızın vurabiliriz.

ALİ KOÇ DÖNEMİ: (Fenerbahçe başkanlık seçimi) Ali Koç’u arayıp tebrik ettim. Yeni dönemde o da artık bu beklenen başarıyı ortaya koyması lazım. Sadece ulusal bazda müsabakalar olmayacak. Zannediyorum, hocayla devam etme gibi bir şeyi var. Aykut Hoca ile devam etmeleri, eksiklerin giderilmesi onların sorunudur. Tüm futbolcularla atılacak adımlarda güçlü bir Fenerbahçe ortaya çıksın isteriz.

FAZLA DOKUNMUYORLAR: (Stresi nasıl atıyorsunuz?) Torunlarla oynamaya vaktim yok. Spor var da bu ara yok. Haftada 3 gün sporum var. Aletli jimnastik. Hem basket hem futbol oynuyoruz, dar ekibimiz var. Bütün mesele ter atmak. Stresi onunla beraber atabiliyorsunuz ekibimiz de iyi ekip. Cumhurbaşkanı olduğum için bana fazla da dokunmuyorlar.

BAŞARI TEMENNİSİ: Demirören Medya Grubu’na yeni yapılanmada başarılar diliyorum. Yazılı ve görsel dünyamız da inşallah güç kaynağı olur.

‘Telefonu en çok dinlenen benim’

NE ANLAR PROJEDEN: (Kılıçdaroğlu’nun dinlendiğine dair açıklamaları ve projelere dair açıklamaları) Telefonu en çok dinlenen kişi benim. FETÖ takımı burada olduğu zamandan tutun da uluslararası hepsi dinliyor. Sayın Kılıçdaroğlu’nun böyle bir projesi varsa bu zamana kadar niye açıklamadı? Kılıçdaroğlu ne anlar projeden. SSK Genel Müdürlüğü yaptığında hastanelerin hali neydi. Bunlar projeden falan anlamaz.

HESABINI TUTAMAZ OLDUM: (Man Adası iddialarında Kılıçdaroğlu’na çıkan ceza) Çirkin iftira idi. Adalet duvarına çarptı, tazminata mahkum edildi. Ne kadar tazminat kazandığımızın hesabını tutamaz oldum. Cumhurbaşkanı adayı Tüm vekilleri hırsız olmakla itham etti. Kendisi de buna katılıyor. Demek ki sen de hırsızsın. Kutlu mekanın mensuplarını böyle bir kişinin boyacı sandığı başında kabullenmek olabilir mi? Arkadaşlarımızın hepsi dava açıyorlar. Muharrem İnce buradan nereye varabilir bilemem. Her seferinde yargıda boylarının ölçülerini almalarına rağmen pişkinlikle aymazlıkla devam ediyorlar. Yargı ne karar verir bilemem ama hırsızlık ithamının cezai müeyyidesi olduğuna inanıyorum.

‘Ortak miting için ısrara gerek yok’

TEKLİF ETTİK: (Ortak miting yapılacak mı?) İtifak olarak gönlüm birlikte İstanbul, Ankara gibi önemli illerde miting yapmaktan yana, isabetli olabilir. Zorlamayı gündeme getirmek de gereksiz. Teklif ettik ama sadece kendileri yapmayı planlıyorlar. Israra gerek yok. Ankara ve İstanbul’da bizim ilçe mitingleri olacak.

İTTİFAKTA YANLIŞ OLMAZ: MHP’den oy alıyor mu almıyor mu konuşmayı doğru bulmuyorum. Hedefimiz MHP tabanına yönelmek değil. Biz neler yapacağımızı anlatacağımız zaman vatandaşımız iradesini yönlendirecektir. Cumhur ittifakı içinde ‘ortağımdan nasıl oy alırım’ diye hesaba girersem yanlış olur. Biz diğer partilerden nasıl oy alırız onun hesabını yapalım, yapmamız gereken odur. Arkadaşlara bunu telkin ediyorum. MHP tabanından nasıl oy alırız geçin o işi. Diğer partilere bakın, ittifakta böyle bir yalnış olamaz.

Yazarlar