Siyaset Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan aşı çağrısı: İlim insanlığın ortak malıdır

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan aşı çağrısı: İlim insanlığın ortak malıdır

08.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Koronavirüs salgınına karşı en etkili önlem olarak kabul edilen aşıların formülünün paylaşılması önerisinde bulunan Erdoğan, “İlim tüm insanlığın ortak malıdır. İlimde kıskançlık olmaz. Hele hele insanlığın sağlığıyla alakalı böyle bir konuda” ifadelerini kullandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan aşı çağrısı: İlim insanlığın ortak malıdır

Gökhan Karakaş / İstanbul - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kovid-19 aşılarına ulaşmanın herkesin hakkı olduğunu, aşı formüllerinin paylaşılması gerektiğini vurguladı. Aşılar üzerindeki fikri mülkiyet hakkının birinci planda tutulmasını eleştiren Erdoğan “İlim tüm insanlığın ortak  malıdır. İlimde kıskançlık olmaz. Bu konuda da hele hele insanlığın sağlığıyla  alakalı böyle bir konuda ‘Bunu biz öğrettik, dolayısıyla kimseye vermeyiz’ gibi  bir mantık, anlayış yanlış bir yaklaşımdır” diye konuştu.Cuma namazını Üsküdar Hz. Ali Camii’nde kılan Erdoğan çıkışta gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Haberin Devamı

‘Biz paylaşırız’

Koronavirüs aşısının formülünün paylaşılması önerisi üzerine konuşan Erdoğan, “İlim tüm insanlığın ortak malıdır. İlimde kıskançlık olmaz. Onun için de biz nasıl ki Çin aşısıyla sürece başladık. Bunun dışında Almanların ürettiği ki, bir Türk olan Uğur beylerin eşiyle beraber üretmiş oldukları aşıdan aynı şekilde istifade ediyoruz. Şimdi de Rus aşısı Sputnik ile alakalı olarak da Sayın Putin ile görüşmelerimizi yaptık. Oradan da çok ciddi oranda bir aşı ülkemize alacağız. Ve daha sonra da Türkiye’de ortak üretime gireceğiz. Böyle bir durum söz konusu. Kaldı ki ülkemizde de şu anda ciddi bir çalışma, yoğun bir çalışma var. Eylül- Ekim aylarına yetiştirmeyi planladığımız bu çalışmayla da yerli aşımızı inşallah yapacağız. Biz bunları da sadece ülkemizde kullanmak değil, tüm dünyada nereden bir talep varsa, hepsiyle de paylaşmaya hazır olduğumuzu söylemiş olayım” dedi.

Haberin Devamı

Anayasa taslağı

Erdoğan MHP’nin Anayasa taslağı ile ilgili soruyu şöyle yanıtladı: “Biliyorsunuz bizim zaman zaman Devlet beyle yaptığımız görüşmeler var. Kâh, Külliye’de yaptığımız görüşmeler, kâh sayın Devlet beyin evinde yaptığımız görüşmeler. Son dönemde de tabii yeni anayasayla ilgili konuları da görüştük. Onlar bu hazırlıklarını da bize gönderdiler. Bizim hazırlığımız da bitti, bitiyor. Biz de kendilerine takdim edeceğiz, üzerinde bir ortak çalışmayı yapacağız. Bununla da kalmayıp muhalefete de sivil toplum örgütleriyle de yine bu yaptığımız hazırlıkları inşallah paylaşmak suretiyle, milletimizin genelinin kabul edebileceği bir yeni Anayasayı inşallah çıkartalım istiyoruz.” dedi.

Mısır’la yeni süreç

Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin Mısır temaslarını değerlendiren Erdoğan, “Bizim, Mısır halkına yönelik zaten tavrımız biliyorsunuz, çok çok olumludur. Mısır halkıyla, Türk milletinin tarihe dayalı olan bir birlikteliği var. Onun için de bir düşman kardeşler olarak değil, dost olarak Mısır halkıyla olan, tarihten gelen bu birlikteliğimizi, yeniden kazanmak, yeniden devam ettirmenin gayreti içerisindeyiz. Söylediğim gibi Mısır halkını zorla Yunan halkıyla birlikte görmek bizi üzer. Onlarla dayanışma içerisinde olduğunu görmek bizi üzer. Bunu da daha önce zaten söylemiştim. Şimdi yeni süreç başladı ve süreç içerisinde önce istihbarat örgütlerimiz görüşmelere başladılar. Daha sonra Dışişleri Bakanlığı teşkilatımızın mensupları başladı. Ve bunu genişleterek, geliştirerek devam ettireceğiz” diye konuştu.