Siyaset Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Kovid-19 zirvesi’ne mesaj: Aşımız insanlığın hizmetinde olacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Kovid-19 zirvesi’ne mesaj: Aşımız insanlığın hizmetinde olacak

29.09.2021 - 06:35 | Son Güncellenme:

IKovid-19 salgınının uluslararası iş birliğinin önemini bir kez daha gözler önüne serdiğini ifade eden Erdoğan “Turkovac ve diğer milli aşı adaylarımızı, en kısa zamanda seri üretime geçirerek, tüm insanlığın kullanımına sunmayı taahhüt ediyoruz” dedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Kovid-19 zirvesi’ne mesaj: Aşımız insanlığın hizmetinde olacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM Genel Kurulu kapsamında ABD Başkanı Joe Biden’ın ev sahipliğinde çevrim içi olarak düzenlenen Küresel Kovid-19 Zirvesi’ne video mesaj gönderdi. Biden’a bu etkinliği organize ettiği ve nazik daveti için teşekkür eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kırılgan ve dezavantajlı kitlelerin aşı, tanı, tedavi ve kişisel koruma araçlarına erişiminin desteklenmesi, hem evrensel sağlık hakkıdır hem ahlaki açıdan zaruridir. Bu konuda uluslararası iş birliği ve dayanışmanın azami derecede sağlanması hayati önemi haizdir. Adil, bilimsel ve insani yaklaşım bunu gerektirmektedir. Bu anlayışla, 159 ülke ve 12 uluslararası kuruluşa, tıbbi ekipman ve salgınla mücadelede ihtiyaç duyulan diğer kritik malzemeyi ulaştırdık. Başka ülkelerden tedarik ettiğimiz aşıların bir kısmını talep eden ülkelerle paylaştık. Yaygın ulusal aşılama programımızla       18 yaş üstü nüfusumuzda 2. doz aşılanma oranında yüzde 70 hedefine çok yaklaştık. Ayrıca, Turkovac ve diğer milli aşı adaylarımızı, en kısa zamanda seri üretime geçirerek, tüm insanlığın kullanımına sunmayı taahhüt ediyoruz.”

Haberin Devamı

‘Siyasi sorumluluk’

Erdoğan, “Bu salgından çıkarılan dersler ışığında çok taraflı sistemi küresel sağlık tehditlerine karşı daha sağlam ve hazırlıklı hale getirmek, gelecek nesillere olan borcumuzdur. Yeni bir küresel salgın ihtimal değil, sadece zaman meselesidir. Bu nedenle, tespit edilen noksanlıkların giderilmesi de bir seçenek değil, siyasi bir sorumluluktur. Türkiye, Kovid-19’dan sonra her bakımdan daha güçlü bir dünya için sergilenecek gayret kulvarında yerini almaya hazırdır” diye konuştu.

 Biden ile G-20’de görüşücek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden ekim ayında Roma’da yapılacak G-20 Liderler Zirvesi kapsamında baş başa görüşecek. Edinilen bilgiye göre, Erdoğan ve Biden, 30-31 Ekim tarihlerinde Roma’da düzenlenmesi öngörülen G-20 Liderler Zirvesi marjında baş başa görüşme yapacak. Erdoğan 19-22 Eylül tarihlerinde BM Genel Kurulu’na katılmak üzere ABD’nin New York şehrine ziyarette bulunmuş, ancak ABD Başkanı ile bir araya gelmemişti. Ziyaretten sonra gazetecilere yaptığı değerlendirmede Erdoğan, “Türk-Amerikan ilişkilerinde sağlıklı bir sürecin işlediğini doğrusu söyleyemem” açıklamasında bulunmuştu. Biden başkanlığa seçildikten sonra Erdoğan ile ilk görüşmesini 14 Haziran’da Brüksel’de toplanan NATO Zirvesi kapsamında yapmıştı.