Siyaset Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: İstiklal Marşı ortak andımızdır

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: İstiklal Marşı ortak andımızdır

12.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

İstiklal Marşı’nın Kabulünün 100. Yılı ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Programı’nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye bizim ortak çatımız, İstiklal Marşı ortak andımızdır. İstiklal Marşı bu milletin birlik, beraberlik ve kardeşliğinin çimentosudur” dedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: İstiklal Marşı ortak andımızdır

Aslıhan Altay Karataş / Ankara

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen İstiklal Marşı’nın Kabulünün 100. Yılı ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Programı’nda konuştu. Törene TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Meclis eski başkanlarından İsmail Kahraman, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler de katıldı. Erdoğan, konuşmasında özetle şunları söyledi:

İSTİKLAL AŞIĞI BİR İNSAN: Biz mayası şiirle yoğrulmuş bir milletiz. Akif, yaşayışıyla, duruşuyla İstiklal şairi sıfatını ziyadesiyle hak etmiş bir anıt insandır. Mehmet Akif, Gazi Mustafa Kemal tarafından milli mücadeleye katılmaya çağrılan ilk şairdir. Akif, gerektiğinde kalemiyle, gerektiğinde kelamıyla, gerektiğinde de mavzeriyle vatanını savunan istiklal aşığı bir insandır. O tahkikata uğradığı, eserleri toplatıldığı, yoklukla boğuştuğu dönemlerde bile arkadaşlarına “memlekete hizmet edin” tavsiyesinde bulunan hakiki bir vatanseverdir. Yıllarca Mısır’da yoksulluk içinde gönüllü sürgün hayatı yaşadığı halde ülkesine ve milletine hiçbir zaman küsmemiştir. Akif’e göre kendisine ne yapılırsa yapılsın umudun, kurtuluşun, diriliş ruhunun membaı burasıdır, yani Türkiye’dir. 63 yıllık çileli ömründe hiçbir zaman makam, mevki, şan şöhret peşinde koşmamıştır. Milli şairimiz sessiz yaşamış, son nefesini de Mısır apartmanındaki soğuk ve mütevazi dairesinde yine sessizce vermiştir 65 metrekare.

MAZLUMLARIN İLHAM KAYNAĞI: İstiklal Marşımızın 10 kıtası bizim milli andımızdır. Ülkenin içinde bulunduğu şartlar itibariyle İstiklal Marşı, istikbal marşı olarak da kaleme alınmıştır. Bu yönüyle İstiklal Marşı milletimizle birlikte tüm mazlumların özgürlük mücadelesine ilham kaynağı olmuştur.

İSTİKLAL MARŞI’YLA SORUNU OLAMAZ: 2021 senesini kabul edilişinin 100’üncü yıldönümü sebebiyle İstiklal Marşı yılı olarak kabul ettik. Bunu da TBMM’de grubu bulunan 5 siyasi partinin ortak teklifiyle gerçekleştirdik. Görüş ve politik tavırları, duruşları farklı siyasi partilerin böyle bir milli meselede ortak tutum alması ülkemiz adına büyük bir kazanımdır. Hala İstiklal Marşımızı içselleştirmekte zorlanan çevreler olsa dahi, biz bunların azınlıkta kaldığını biliyoruz. Bu vatanın ekmeğini yiyen, havasını soluyan, bugün bu topraklar üzerinde özgürce yaşayan hiç kimsenin İstiklal Marşıyla sorunu olamaz. Bu milletin hiçbir ferdi, İstiklal Marşı’ndan rahatsızlık duyamaz. Milletin emanetini taşıyan insanların böyle bir hakkı yoktur. Çünkü İstiklal Marşı Türküyle, Kürdüyle, Çerkeziyle, Arabıyla, Alevi, Sünnisi, Lazıyla 84 milyonun ortak değeri, ortak paydasıdır.

BERABERLİĞİMİZİN ÇİMENTOSU: İstiklal Marşı milletimizin birlik, beraberlik ve kardeşliğinin çimentosudur. Bölgemizde son yıllarda yaşanan hadiseler bu gerçeği bize bir kez daha hatırlatmıştır. Emperyalistlerin masa başında cetvelle çizdikleri sınırlar en küçük bir sarsıntıda silinip gittiler. Kader birliği yerine, menfaat birliğiyle varlıklarını sürdürmeye çalışan topluluklar, fitne rüzgarlarından kendilerini kurtaramadılar. Biz ise Türkiye ve Türk Milleti olarak bekamıza yönelik tüm girişimleri başarıyla püskürttük. İnsanlarımızı etnik kimliği, mezhebi, meşrebi üzerinden parçalamaya yönelik bütün senaryoları boşa çıkardık.

ZAFİYETİN BEDELİNİ MİLLETÇE ÖDERİZ: İstiklal Marşımızın temsil ettiği ilkelere sahip çıktığımız ölçüde, millet olma şuurumuzu ve milli birliğimizi koruyabiliriz. Kardeşliğimiz ne kadar sağlam olursa, geleceğimize de o derece güvenle bakabiliriz. Tıpkı bir duvarın tuğlaları gibi, yek diğerine kenetlenen milletleri evvelallah ne içeriden ne dışarıdan kimse yıkamaz. Bu hususta yaşanacak herhangi bir zafiyetin bedelini de yine milletçe hep birlikte öderiz. Gerek siyasette gerekse günlük hayatın içinde tartışma, rekabet olması gayet tabiidir. Esasen farklılıklarımız millet olarak bizim zenginliğimizdir.

Haberin Devamı

BİRBİRİMİZİ SEVMEKTEN BAŞKA ÇARE YOK: 2021 İstiklal Marşı yılını bu bakımdan tarihi bir fırsata dönüştürmemiz gerektiğine inanıyorum. Düzenlenecek etkinliklerle ebedi ve ezeli kardeşliğimizi tazelemeli, 84 milyon olarak İstiklal Marşımız etrafında kenetlenmeliyiz. Hayatın farklı kulvarlarında koşsak da hepimizin aynı gemide olduğunun, mazimiz gibi istikbalimizin de ortak olduğunun farkına varmalıyız. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılını kutlayacağımız 2023’e giden süreçte milletçe birlik ve beraberliğimizi tahkim etmenin gayreti içindeyiz. Türkiye bizim ortak çatımız, İstiklal Marşı bizim ortak andımızdır. Her karışında bir şehidin yattığı bu topraklar hepimizin ortak yurdudur. Türkiye ortak paydasında kucaklaşmaktan, birbirimizi Allah için, onun rızası için sevmekten başka bir çaremiz yoktur.