Siyaset Cumhurbaşkanı yangın bölgelerini ziyaret etti: Uçak sıkıntısının nedeni THK’dır

Cumhurbaşkanı yangın bölgelerini ziyaret etti: Uçak sıkıntısının nedeni THK’dır

01.08.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yangınlara müdahaleyle ilgili eleştirileri yanıtlayan Erdoğan, “Uçak konusundaki sıkıntıların ana sebebi, uzun yıllardır bu görevi yürüten Türk Hava Kurumu’nun filosunu ve teknolojisini yenileyememiş olmasıdır” dedi

Cumhurbaşkanı yangın bölgelerini ziyaret etti: Uçak sıkıntısının nedeni THK’dır

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, orman yangınlarıyla ilgili olarak “Yanan ve hasar gören evlere bu yardımın dışında kira yardımı yapılacak, tarım, hayvancılık ve sera faaliyetlerinin hasarları karşılanacak” dedi.

Haberin Devamı

Erdoğan, orman yangınlarından en çok etkilenen bölgelerden biri olan Antalya’nın Manavgat ilçesine geldi. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile uçakta yanan alanlar üzerinde tur atarak bilgi alan Erdoğan daha sonra Manavgat Gençlik Merkezi’nde orman yangınlarıyla ilgili brifing aldı ve açıklamalarda bulundu.

16 mahallede zarar var

Yangınlardan etkilenen tüm bölgelerin “Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi” ilan edildiğini hatırlatan Erdoğan böylece devletin, vatandaşların beklentilerini gidermiş olduğunu söyledi. Afet Bölgesi ilan edilen bölgeleri tek tek açıklayan Erdoğan, “Yangından etkilenen bölgelerde ortaya çıkan acil ihtiyaçları karşılamak için 50 milyon ödenek gönderilmiştir. Şunu çok açık net söylemek durumundayım, yanan ve hasar gören evlere bu yardımın dışında kira yardımı yapılacak. Tarım, hayvancılık ve sera faaliyetlerinin hasarları karşılanacak ve Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi’nde vergiler, SGK primleri, esnaf kredileri ödemeleri, tarım kredi, tarım ziraat borçları ertelenecek. Faizsiz esnaf kredisi, KOSGEB acil desteği verilecek. Bir ay içerisinde evlerin inşaatına başlanacak. Bir yıl içerisinde hedef kırsal mahallelerdeki ve tüm afet bölgesindeki evler, yöresel mimariye uygun şekilde ahırıyla deposuyla tüm müştemilatıyla tamamlanacak.”

Haberin Devamı

Manavgat’ta 16 mahallenin yangından zarar gördüğünü belirten Erdoğan Kredi Yurtlar Kurumu binalarının, afetzedelere ve yardım personelinin hizmetine açıldığını söyledi. Erdoğan, “Tıpkı deprem ve sel felaketlerinde zarar görenlere yaptığımız gibi yangında evleri kullanılamaz hale gelen vatandaşlarımıza da yeni konutlar inşa edip vereceğiz. Milletimiz müsterih olsun. Hiçbir vatandaşımızın mağdur olmasına müsaade etmeyecek, her türlü zararlarını karşılayacağız... Türkiye’nin orman varlığını artırmış bir yönetim olarak elbette yanan her yeri daha fazlasıyla tekrar ağaçlandırmak en başta gelen görevimizdir” dedi.

Cumhurbaşkanı yangın bölgelerini ziyaret etti: Uçak sıkıntısının nedeni THK’dır

‘Kendini yenileyemedi’

Erdoğan konuşmasında yangın söndürme uçakları konusundaki sıkıntıya değinirken de şunları söyledi: “Uçak konusundaki sıkıntıların ana sebebi, uzun yıllardır bu görevi yürüten Türk Hava Kurumunun filosunu ve teknolojisini yenileyememiş olmasıdır. Buna rağmen 2021 yılında da artık hurda görünümüne bürünen bu uçaklardan 3’ü ile 18 helikopter, Türk Hava Kurumu ortaklığındaki bir şirketten kiralanmıştır. Ayrıca son yangınlarda çok işimize yarayan yeni teknolojiye sahip amfibik uçaklar ile yine gelişmiş helikopterlerimiz sayesinde yangınla mücadelede filomuzdaki zafiyeti ortadan kaldırmaya çalıştık.”

Haberin Devamı

“Ukrayna, Rusya, Azerbaycan’dan, son anda İran’dan gelen uçaklarla sayımız fiilen artmıştır” diyen Erdoğan “Bilhassa insansız hava araçları, yangınların hızla tespiti ve büyümeden kontrol altına alınması konusunda bize büyük imkanlar sağlamıştır. Bir dakikada 3 milyon hektarın üzerinde alanı tarayabilen insansız hava araçlarımız sayesinde geçtiğimiz yıl 234 yangını büyümeden söndürmüştük. Elde edilen tecrübelere ve ihtiyaçlara göre orman yangınlarıyla mücadele filomuzu güçlendirmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Erdoğan, şöyle devam etti: “Uluslararası kuruluşların değerlendirmelerine göre, bölgemizde yangınlara en hızlı ve en etkin mücadeleyi ve müdahaleyi yapan, en az zararı gören ülkeler arasında ilk sırada yer alıyoruz. Her dönemde olduğu gibi bugün de birileri milletin yüreğindeki yangını kendi kısır çekişmelerine meze yapmanın gayreti içine düşmüştür. Bu siyaset konusu yapılabilecek bir mesele değildir. Sosyal medya ve diğer medya mecralarında dolaşıma sokulan miadını doldurmuş hurda araç gereç görüntüleri üzerinden yürütülen fitne, fesat, bozgunculuk faaliyetlerine kimse itibar etmemelidir. Sadece yetkili mercilerin açıklamalarına lütfen kulak veriniz.”

‘Ciğerlerini yakmak boynumuzun borcudur’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye, bu yangınların izlerini kısa sürede silecektir” dedi. Erdoğan, Marmaris Öğretmen Evi’nde yaptığı açıklamada özetle şunları söyledi: “Muğla’dan, diğer illerimizden ve Azerbaycan’dan gelen ekipler, her yangın sahasında çalışmalarını sürdürmektedir. Yangınlara müdahale için hava araçları yanında 80 arazöz, 35 tanker, 31 iş makinesi, 176 hizmet aracı, 1400 personel görev yapmaktadır. Marmaris’teki yangının birine çocukların yol açtığı bilinmekle birlikte, diğer yangınlarla ilgili araştırmalar sürüyor. Hatta Milas’taki yangınla ilgili bir kişi gözaltına alınmıştır.”
“Ormanlarımızı yakanları bulup ciğerlerini yakmak boynumuzun borcudur. İlgili birimlerimiz gereken çalışmaları hassasiyetle yürütmektedir” diyen Erdoğan, şöyle devam etti: ‘Tabi ülkemizin karşılaştığı her krizde, her hadisede, her sıkıntıda olduğu gibi orman yangınları konusunda da istismarcı bir kesim hemen harekete geçmiştir. Canlarını tehlikeye atarak, yangınlarla mücadele eden ormancılarımıza, itfaiyecilerimize, güvenlik ve sağlık personelimize, resmi ve sivil görevlilerimize zerre kadar saygısı olmayan bu kirli zihniyeti yok farz ediyoruz, ademe mahkum ediyoruz. Allah’ın izniyle Türkiye, bu yangınların izlerini kısa sürede silecektir. Hiçbir vatandaşımızın mağdur olmasına müsaade edemeyiz. Can kaybı dışındaki her türlü kaybı, telafi edecek güce ve imkana sahibiz.”

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı yangın bölgelerini ziyaret etti: Uçak sıkıntısının nedeni THK’dır

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Marmaris’te yangın söndürme ekiplerine su ve ayran taşırken hayatını kaybeden Şahin Akdemir’in (25) ailesine taziye ziyaretinde bulundu.

50 milyon TL ödenek

Erdoğan, yangın yüzünden mağdur olan vatandaşlara kira yardımı yapılacağını, vergiler, SGK primleri, esnaf kredileri ödemeleri, tarım kredi, tarım ziraat borçlarının erteleneceğini, faizsiz esnaf kredisi ve KOSGEB acil desteği verileceğini ve bir ay içerisinde de evlerin inşaatına başlanacağını kaydetti. Bir yıl içerisinde kırsal mahallelerdeki ve tüm afet bölgesindeki evlerin yöresel mimariye uygun şekilde ahırı, deposu ve tüm müştemilatıyla tamamlanacağını açıklayan Erdoğan, yangından etkilenen bölgelerde acil ihtiyaçların karşılanması için 50 milyon lira ödenek gönderildiğini belirtti.

‘Sabotaj şüphesi rahatsız edici’

Sabotaj şüphelerinin rahatsız edici olduğunu belirten Erdoğan, “Emniyetimiz, jandarmamız, istihbaratımız, yangın çıkan yerlerdeki her türlü bilgi, belgeyi değerlendirerek bu soru işaretlerini giderecektir. Şayet bu vatanı ateşe verecek kadar ihanet içine girenler varsa onların yakasına yapışıp en ağır şekilde cezalandırılmalarını sağlamak boynumuzun borcudur. Terör örgütü elebaşılarının geçen yıl ormanları yakma talimatı vermesinin ardından ülkemizdeki orman yangını sayısının 2 katına çıktığını biliyoruz. Teröristleri nasıl dağlarda ve sınır ötesindeki inlerinde bitirmeye yaklaştıysak şehirlerimizdeki uzantılarını da kazıyıp atmakta kararlıyız” dedi.