Siyaset Cumhuriyet ışığı hiç sönmeyecek

Cumhuriyet ışığı hiç sönmeyecek

30.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Devlet erkânı Cumhuriyet’in 93’üncü kuruluş yıldönümünde Anıtkabir’e akın etti. Yoğun güvenlik önlemleri alındı. Subay ve astsubaylar bile arandı Cumhurbaşkanı Erdoğan, anıtkabir özel defterine “Darbe girişimine karşı direniş Kurtuluş Savaşımızı zafere taşıyan irade ve imanın tecessüm etmiş halidir” diye yazdı

Cumhuriyet ışığı hiç sönmeyecek

Cumhuriyetin ilanının 93. yıldönümü kapsamında dün Ankara’da ilk tören Anıtkabir’de yapıldı. Törene sıkı güvenlik önlemleri, protokoldekilerin Atatürk’ün mozolesine çıkan merdivenlerden inip çıkarken düşmemek için gösterdiği özel çaba ve Başbakan Binali Yıldırım ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Arslanlı Yol’daki sohbetleri damga vurdu. Anıtkabir’e tören için gelen subay ve astsubaylar tek tek aranarak içeriye alındı.

Haberin Devamı

HDP’lilerin katılmadığı törende, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Yıldırım, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, yüksek yargı organlarının başkanları, Bakanlar Kurulu üyeleri, kuvvet komutanları, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile bazı bakan yardımcıları ve milletvekilleri hazır bulundu.

15 Temmuz vurgusu

Cumhuriyet ışığı hiç sönmeyecek

Erdoğan başkanlığındaki heyet Arslanlı Yol’dan geçerek, Atatürk’ün mozolesine geldi. Erdoğan’ın üzerinde ay yıldız bulunan çelengi mozoleye bırakmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Erdoğan ve beraberindekiler daha sonra Misakı Milli Kulesi’ne geçti. Erdoğan, burada Anıtkabir Özel Defteri’ne şunları yazdı:

Haberin Devamı

“Bugün tüm yokluklara ve imkansızlıklara rağmen liderliğiniz altında yürütülen destansı bir mücadelenin zafer meyvesi olan Cumhuriyetimizin 93. yıl dönümünü millet olarak büyük bir gurur ve coşkuyla kutluyoruz. 15 Temmuz darbe girişimine karşı ülkemizin dört bir yanında gösterilen kahramanca direniş, 93 yıl evvel Kurtuluş Savaşımızı zafere taşıyan irade ve ortak imanın tecessüm etmiş halidir. Ülkemizin demokrasisini, bağımsızlığını ve meşru yönetimini hedef alan iç ve dış odaklar 15 Temmuz gecesi milletimizin cesareti ve direnişi sayesinde bir kez daha hezimete uğramıştır. 246 şehit ve 2 bin 194 gazimizin kanı pahasına elde ettiğimiz kazanımları koruyarak, 2023 hedeflerimizi gerçekleştirerek, ülkemizi muasır medeniyetler seviyesinin de üzerine taşıyacağız. Devletimizin beka mücadelesinde gözlerini kırpmadan canlarını feda eden aziz şehitlerimizi ve başta zatıaliniz olmak üzere tüm gazilerimizi rahmet ve şükranla yad ediyorum. Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun.”

Rütbeli askerler de arandı

- Törenler için Anıtkabir’in içinde ve çevresinde yoğun güvenlik önlemleri dikkat çekti. Anıtkabir’e açılan tüm yollar törenden

Cumhuriyet ışığı hiç sönmeyecek
önce trafiğe kapatıldı. İçeri girenler çifte aramadan geçirildi. Öğrenciler ve basın mensupları hem x-ray cihazından geçirildi hem de polisler tarafından elle üst araması yapıldı.

- Askeri personel de silahsız olarak sadece tören kılıçlarına izin verilerek içeri alındı. Bu amaçla rütbeliler de dahil olmak üzere askeri personelin elektronik el cihazlarıyla üst aramaları yapıldı.

Haberin Devamı

Arslanlı Yol sohbeti

Devlet erkanının Arslanlı Yol’dan geçerek Atatürk’ün mozolesine geçişi sırasında yan yana yürüyen Yıldırım ve Kılıçdaroğlu’nun ara ara sohbet ettikleri görüldü. Genelkurmay Başkanı Akar’ın da AYM Başkanı Zühtü Arslan ile sohbeti dikkati çekti.

Bahçeli arkada kaldı

Cumhuriyet ışığı hiç sönmeyecek


Yağmurdan ıslanan merdivenler protokoldekilere sıkıntılı anlar yaşattı. MHP lideri Devlet Bahçeli, kurmaylarının yardımıyla merdivenleri inip çıktı. Bahçeli bu nedenle saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunurken protokolün en arka sırasında kaldı.

10 bin 500 polis görev yaptı

Milliyet’in aldığı bilgiye göre, PKK ve DAEŞ’in son dönemdeki eylem tehditlerinin yanı sıra FETÖ’nün eylem yapabileceği yönündeki istihbaratlar sonrasında alarma geçen Ankara Emniyeti, ilginç bir güvenlik uygulaması gerçekleştirdi. Gerek Cumhurbaşkanlığı’nın gerekse CHP’in ana güzergâhlara açılan pek çok cadde ve sokağı tek ve çift yönlü olarak araç trafiğine kapattı. Araç trafiğine kapatılan sokak ve caddelerde özellikle bombalı araç eylemlerine karşı Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin 15 Temmuz sürecinde askeri kışlaların önünde konuşlandırıldığı kum yüklü damperli kamyonlar kullanıldı. Hava sahası gün boyu askeri uçuşlara yasaklanan Ankara’da alınan güvenlik önlemleri kapsamında 10 bin 500 polis görevlendirildi.

Yazarlar