Siyaset 'Daha fazlasını yapmalıyız'

'Daha fazlasını yapmalıyız'

17.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Filistin’de birlik ve kararlılık gösterme vakti olduğunu belirterek, “Sadece bildiriler ve açıklamalar yapamayız. Daha fazlasını yapmalıyız. Türkiye’nin gereken her adımı atmaya hazırdır” dedi.

Daha fazlasını yapmalıyız

 

Çavuşoğlu, Türkiye’nin de girişimleriyle Dışişleri Bakanları düzeyinde çevrim içi düzenlenen “Açık Katılımlı İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) İcra Komitesi Olağanüstü Toplantısı”nda konuştu.

Haberin Devamı

Dışişleri kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Doğu Kudüs, Batı Şeria ve Gazze’de gerginliğin artmasında İsrail’in sorumluluğu olduğunu belirten Çavuşoğlu, Mescid-i Aksa’da ibadet kısıtlamaları, insanların zorla evlerinden edilmeleri gibi hareketlerin mevcut duruma yol açtığını kaydetti. Çavuşoğlu, İsrail’in yapılan uyarıları duymazdan geldiğini ve böylelikle yeni bir trajedinin ortaya çıktığını dile getirerek, “Bu İsrail’in sistematik olarak yürüttüğü etnik, dini ve kültürel temizlik kampanyasının bir parçası. Yasa dışı İsrail yerleşim yerleri ve Filistin halkının mülkünün yıkımları önemli boyutlara ulaştı. Bu eğilim geri çevrilmezse, iki devletli çözüm fiziksel olarak imkansız hale gelir”  değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

‘BMGK başarısız’

Çavuşoğlu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) ise bir kez daha başarısız olduğunu, ABD’nin karşı çıkması nedeniyle bir basın açıklaması dahi kabul edemediklerini kaydetti.

Son dönemde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ve kendisinin birçok muhatabıyla irtibatta olduğunu anımsatan Çavuşoğlu, atılacak adımlarda sivil toplum örgütleri ve diğer inanç gruplarının da desteğinin alınabileceğini ifade etti.

Çavuşoğlu, “Sadece bildiriler ve açıklamalar yapamayız. Daha fazlasını yapmalıyız. Uluslararası toplum, Filistinli sivilleri korumakla yükümlü ve bu bağlamda İİT’nin de sorumluluğu büyük. BMGK’nun 2018 kararı uyarınca Filistinli sivilleri korumak için bir uluslararası koruma mekanizmasının kurulması yönünde çaba sarf etmeliyiz” dedi. Bu mekanizmanın gönüllü ülkelerin maddi ve askeri katkılarıyla kurulabileceğini kaydeden Çavuşoğlu, aynı zamanda İsrail’in savaş suçları ve insanlığa karşı suçlardan sorumlu tutulması gerektiğini, bu bağlamda Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin özel bir rolü olduğunu belirtti.

İsrail’le normalleşme çabalarının da İsrail’i güçlendirdiğine dikkati çeken Çavuşoğlu, “Tutumumuz net olmalı ve insanlık ile adalete sahip çıkarak  tarihin doğru tarafında yer almalıyız” ifadelerini kullandı. Çavuşoğlu, “Birlik ve kararlılığımızı gösterme vakti. Ümmet bizden liderlik bekliyor. Türkiye gereken her adımı atmaya hazırdır” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Filistin’e koruma sağlanması için BM’ye başvurulacak’

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), dışişleri bakanları düzeyinde çevrim içi düzenlenen olağanüstü toplantının ardından sonuç bildirisi yayımladı. Bildiride, “BM Güvenlik Konseyi, İsrail saldırganlığını durdurma sorumluluğunu üstlenemezse, Filistin halkına koruma sağlanması için BM’ye başvurulacaktır” ifadelerine yer verildi. Bidiride, alınan kararların uygulanması için İİT Genel Sekreteri’nin Avrupa Birliği Komisyon Başkanı, BM Genel Sekreteri, BM İnsan Hakları Yüksek  Komiseri ve diğer ilgili tüm yetkililerle gereken temasları ivedilikle başlatacağı duyuruldu.