Siyaset Daha ileri bir mesaj verilmeli

Daha ileri bir mesaj verilmeli

18.01.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, çözüm süreci çerçevesinde İmralı’da hükümlü bulunan Abdullah Öcalan’ın yeni bir çağrıda bulunması üzerinde durarak, “Bu noktada Öcalan’ın bu süreçte daha ileri, geçen seferin bir adım ilerisinde mesaj vermesi önemli olacaktır elbette. Gerekir diye de düşünüyorum. Bir silah bırakma hadisesi yaşanacaksa öncelikle bunun fikri zemini, psikolojik zemini, siyasi zemini önemlidir” dedi.

Daha ileri bir mesaj verilmeli

‘Bu hakarettir’
Akdoğan, önceki akşam Kanal 7’de yayınlanan İskele Sancak programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Charlie Hebdo karikatürlerinin Türkiye’de yayınlanmasıyla ilgili soruya karşılık Akdoğan, bu olayın, sonrasında yaşananlara bakıldığında ele alınması gereken birçok boyutunun olduğunu söyledi. Akdoğan, şöyle devam etti:
“İnsanların siz kutsallarına bir şekilde hakaretamiz şekilde ifadede bulunuyorsanız bunun formunun ne olduğunun önemi yoktur. Sanat formunda mı icra ediliyor, karikatür müdür, köşe yazısı mıdır... Bu formun ne olduğu o işin aslını değiştirmez. Bir hakaret varsa bunu siz hangi yolla yaparsanız yapın bu hakarettir. Dinlere sövmeyi bir marifet sayan, bunu bir ilericilik gibi takdim eden çarpık anlayıştır bu. Avrupa’da yükselen ırkçılığı, tepkiselliği, İslamofobiyi biraz da bunlar besliyor ve Avrupa’nın üzerinde yükseldiği bütün değerlerde çatlamaya da sebep oluyor.”

Başlı başına çelişki
Charlie Hebdo karikatürlerinin Türkiye’de yayınlanmasıyla ilgili olarak Akdoğan, “Bu da çelişkili bir durum” diyerek, şunları söyledi:
“Bir taraftan yayın ekibi, ‘Birtakım hassasiyetler ortaya koyduklarını, Müslümanları rencide edecek karikatürleri ayıkladıklarını ve yayınlamadıklarını’ söylüyor ama bazı köşe yazarları bunu köşelerine taşıyor. Bu eğer insanların inançlarına karşı saygısızlık, rencide etme, sıkıntılı bir durum varsa ki siz ‘bundan dolayı onu gazeteye koymadığınızı’ söylüyorsunuz. Madem bu rencide edici, saygısızlık içeren bir durumu niye köşe yazarları koyuyor. Bu, başlı başına bir çelişkidir zaten. Onların saygısızlık yaptığını, rencide edici bir iş yaptığını siz o savunmanızla aslında ifade etmiş oluyorsunuz. Bu, Müslüman mahallesinde salyangoz satmak gibi bir şey. Bunun üzerinden bir ifade özgürlüğü tartışılması yapılmasını çok anlamlı bulmuyorum.”

‘Önemli aşama’
Akdoğan, “Öcalan’ın, silahlı grupların Türkiye’yi terk etmesine yönelik olarak, 2013 mart ayında nevruz meydanında okunan mektubundan daha farklı ve somut bir çağrısı olur mu, böyle bir şey hissediyor musunuz?” sorusunu, “Olması gerekir. Böyle bir çağrı olması gerekir diye düşünüyorum” diye yanıtladı. “Böyle bir çağrıyla bu noktaya gelinmesi önemli bir aşama olacaktır” değerlendirmesinde bulunan Akdoğan, şöyle devam etti: “Bu noktada Öcalan’ın bu süreçte daha ileri, geçen seferin bir adım ilerisinde mesaj vermesi önemli olacaktır elbette. Gerekir diye de düşünüyorum. Bir silah bırakma hadisesi yaşanacaksa öncelikle bunun fikri zemini, psikolojik zemini, siyasi zemini önemlidir.”

Yazarlar