Siyaset Davutoğlu: Bunların hepsini sıfırladık

Davutoğlu: Bunların hepsini sıfırladık

15.05.2015 - 18:40 | Son Güncellenme:

BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu, partisinin Afyonkarahisar mitinginde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Türkiye’de 17 milyon kişinin 200 liranın altında yaşadığı söylediğini hatırlatarak, "Bırakın 200 liranın altında 17 milyon kişi yaşamasını, biz devraldığımızda Türkiye’de günde 1 doların altında yaşayan yüzde 1, günde 2 doların altında yaşayan yüzde 3, günde 4 doların altında yaşayan yüzde 30 vardı. Biz bunların hepsini sıfırladık" dedi.

Davutoğlu: Bunların hepsini sıfırladık

Başbakan Davutoğlu, günün ilk mitingini Afyonkarahisar’da gerçekleştirdi. Başbakan Davutoğlu, Anıt Park önünde gerçekleştirilen mitingde yaklaşık 20 bin kişiye konuştu.

Haberin Devamı

AFYONKARAHİSAR’IN ENİŞTESİ

Başbakan Davutoğlu için meydanda eşi Sare Davutoğlu’nun ailesinin Afyonkarahisarlı olması nedeniyle ’enişte’ vurgusu vardı. Davutoğlu’nun konuşma yaptığı platformun hemen yan tarafından dev boyutlarıyla ’Eniştemizle Birlik İçinde Yeni Türkiye’ pankartı asılırken ’Paralel Dikey Fark etmez Afyon Eniştesini Mahçup Etmez’ yazılı ikinci pankart da miting alanında yer aldı. ’Enişte sen bizim her şeyimizsin’ sloganı eşliğinde kürsüye çıkan Davutoğlu, yükselen sloganlara, "Enişte baldızlarıyla kayınbiraderleriyle gurur duymaz mı? Siz de bizim gözümüzün nurusunuz" diye karşılık verdi. Davutoğlu, "Madem ki Afyonlular eniştelerini hiç yalnız bırakmazlar, Afyon 5 milletvekili var. Ama 6’ncı milletvekili kim? Eniştesi. 7’nci milletvekili Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu. Afyonlular siz karlısınız. 5 koyacaksınız ama 7 alacaksınız. Bunun olması için önce o 5’in gelmesi lazım. Şimdi söz verin bakalım eniştenize 5 kardeşinizi beraber gönderecek misiniz?" diye konuştu.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN VURGUSU

Davutoğlu, Ak Parti’nin kuruluş toplantısının bu kentte yapıldığını hatırlatarak, "Aynen Kocatepe’den yürüyen istikbal orduları gibi Afyonkarahisar’dan Ak Parti’nin istikbal neferleri yürüdü ve ülkenin kaderi değişti. Kurucu genel başkanımız, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan orada dava arkadaşlarıyla öylesine bir yürüyüş başlattı ki, 1.5 sene içinde o yürüyüşü başlatanlar iktidar oldu. Türkiye’nin kaderi değişti. Hem devletimizin gücü kudreti arttı hem vatandaşımızın imkanı ve refahı arttı" dedi.

28 Şubat döneminde, eşi Sade Davutoğlu’nun da yaşadığı gibi başörtülü kadınların üniversite kapılarından içeri alınmadığını anlatan Davutoğlu, demokrasinin ayaklar altına alındığı bir dönemde Türkiye’de demokrasiyi yeniden inşa ettiklerini, bütün özgürlükleri halka gençliğe ikram ettiklerini söyledi.

Bunun kolay olmadığını, önlerine nice engeller çıktığını söyleyen Başbakan Davutoğlu, "Dün Yassıada’daydım. Yassıada’dan bütün Türkiye’ye 14 Mayıs’ta mesaj verdim. Yassıada’yı Adnan Menderes’in büyük bir güçle desteklediğiniz o demokrasi şehidinin yargılandığı Yassıada’yı demokrasi özgürlük adası yapıyoruz. Ta ki kimse bu memlekette demokrasiyi durdurmaya, Meclis’e kilit vurmaya kalkmasın" diye konuştu.

Haberin Devamı

Davutoğlu, konuşmasının bu bölümünde alandan tekbir sesleri yükselince sözlerini şöyle sürdürdü:

"Afyonlular ne güzel anlıyorlar, diyorsunuz ki yani, ’Adnan Menderes’in asılmasına neden olan şey minarelerden yükselen Allahüeker sesiydi.’ İşte CHP zulmü bu. Minareler yıllarca Allahüekber nidasına hasret bırakıldı. Şimdi de diyaneti, imam hatiplerin orta kısmını kapatalım diyorlar. Be hey gafiller bu millet bütün bu yollardan geçti. Kimin ne olduğunu biliyor. Dün ben Adnan Menderes şehit edilirken, idama giderken ’CHP neredeydi’ diye sordum. Kılıçdaroğlu diyor ki, ’İnönü mektup yazmıştı.’ Darbecilere mektup yazmayı iş zannediyorlar. Biz darbecilere mektup yazmayız onların karşısında dimdik Afyonkarahisar’ın hisarı gibi dururuz. Mektup yazmışmış, bir tek kelam etti mi? Çıktı mı meydana, ’Bu ülkenin başbakanını asamazsınız dediler mi?’ Hayır. Kılıçdaroğlu’na meydan okuyorum, bana İnönü’nün yazdığı mektuptan bahsetmesin, ’27 Mayıs darbesini lanetliyorum’ desin. İşte meydan burada. Çıksın söylesin, ’27 Mayıs darbesine karşıyım’ desin. Diyemez."

Haberin Devamı

MHP KENAN EVREN’E DESTEK VERDİ

Davutoğlu, 27 Mayıs ile ilgili ’neredeydiniz’ sözlerinin ardından MHP’nin de polemiğe başladığını kaydeden Davutoğlu, MHP Lideri Devlet Bahçeli’ye de "O gün için değil. Çıkın ’27 Mayıs darbesini kim yaptıysa ona karşıyız’ deyin. Haydi meydan burada. Biz o zaman vardık yoktuk tartışmasına girmeyin. Herkes, 27 Mayıs’ta kimin olduğunu, olmadığını biliyor. Darbenin nasıl ilan edildiğini biliyor" dedi.

Bahçeli’nin 19 Mayıs’ta Afyonkarahisar’da olacağını kaydeden Başbakan Davutoğlu, "İşte burası er meydanı. Çıksın, ’27 Mayıs’a karşıyız’ desin. 27 Mayıs’ı kim ne gerekçeyle yapmış olursa olsun karşıyız’ desin, biz de kabul edelim. Hayır, lafı çeviriyorlar. 12 Eylül’de sağcı solcu, ülkücü, İislamcı, devrimci herkes idam edildi. Ama bazıları çıktı dedi ki ’Biz hapisteyiz ama fikirlerimiz iktidarda.’ Evren’e bu anlamda sahip çıktılar" diye konuştu.

Haberin Devamı

’KILIÇDAROĞLU BU DÜNYADA YAŞAMIYOR’

Aynı tavrı Mısır için de sergilediklerini anlatarak konuşmasına devam eden Davutoğlu, bunun karşısında CHP’nin darbecilerle görüşmek üzere bölgeye temsilciler gönderdiğini söyledi. Kılıçdaroğlu’nun, İsrail’de büyükelçinin bulunmaması nedeniyle kendilerini eleştirdiklerini anlatan Davutoğlu, "Bu dünyada yaşamıyor bu arkadaş galiba. Başka bir yerde yaşıyor. Yani Mavi Marmara’dan, Gazze’de katledilen çocuklardan, Mescid-i Aksa’ya postallarla giren Siyonistlerden haberi yok. Dönüp bize soruyor. Be hey gafil biz Mescid-i Aksa’ya postallara girene dost olmayız. Sen ol" diye konuştu.

’KILIÇDAROĞLU MİRACI BİLİRSİN BİLMEZSİN, ONU BİLMEM’

HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın da "Kudüs Yahudilerin kutsal mekanıdır" dediğini söyleyen Başbakan Davutoğlu, "Böyle zor oluyor şu CHP ile HDP’yi birleştirelim C-HDP olsun, eş başkanları da Kılıçdaroğlu ve Demirtaş olsun. Karşımıza gelsinler hesabı yekten soralım" dedi. Davutoğlu, Kılıçdaroğlu’nu da hedef alarak "Biz Mescid-i Aksa’ya, Kudüs’e girenlerle dost olmayız. Hele miraç günü, Mescid-i Aksa esaret altında oldukça bu topraklardan, bizden, hiçbir zaman İsrail’e dost çıkmayacak" sözleriyle konuşmasına devam etti. Günün aynı zamanda Miraç Kandili olduğunu yani Mescid-i Aksa günü olduğunun altını çizen Davutoğlu, "Kılıçdaroğlu soruyor, ’Niye büyükelçimiz yok?’ diye. Miracı bilirsin bilmezsin, onu bilmem. Ama miracın nasıl olduğunu gör ve bak. Miraçta Mescid-i Aksa nedir gör, ondan sonra bize sor ’Niye dost değiliz’ diye" ifadelerini kullandı.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda, Filistin devleti adına konuşan tek dışişleri bakanı kendisinin olduğunu anlatan Davutoğlu, "Suriye ile niye dost değiliz. Nerede hangi dünyada yaşıyorsun Kılıçdaroğlu? Suriye’den 2 milyon kardeşimiz bize gelmiş, 5 milyon insan diğer komşu ülkelere gitmiş, 12 milyon insan evsiz barksız kimle dost oluyorsun" dedi.

"İSPAT ETSİN İSTİFA EDERİM"

Kemal Kılıçdaroğlu’nun miting meydanlarında ’Bin liranın altında maaş alan 8 milyon emekli var’ dediğini hatırlatan Davutoğlu, "Kılıçdaroğlu, ya saymayı bilmiyor ya da dayak yemedi" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu’nun Türkiye’de bin liranın altında yaşayan 8 milyon emeklinin bulunduğunu ispat etmesi halinde derhal istifa edeceğini söyleyen Davutoğlu, maaşı bin liranın altında olan emekli sayısının son seyyanen yapılan zamların ardından 1 milyon kişi civarında olduğunu, iktidarları döneminde emekli maaş ortalamasının 4 misli arttığını öne sürdü.

Davutoğlu, Kılıçdaroğlu’nun aynı şekilde Türkiye’de 17 milyon kişinin 200 liranın altında yaşadığına yönelik ifadeleri bulunduğunu aktarıp, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu sayı saymayı bilmiyor. Toplam neredeyse 30 milyon kişi nerede yaşıyor? Türkiye’de kişi başına düşen milli gelir 10 bin 400 dolar. Öğren Kılıçdaroğlu. Bizim bırakın, 200 liranın altında 17 milyon kişi yaşamasını, biz devraldığımızda Türkiye’de günde 1 doların altında yaşayan yüzde 1, günde 2 doların altında yaşayan yüzde 3, günde 4 doların altında yaşayan yüzde 30 vardı. Biz bunların hepsini sıfırladık. Türkiye’de günde 1 doların, 2 doların altında yaşayan yok. Günde 4 doların altında yaşayan da yüzde 2 kadı. Türkiye, dünyada gelir dağılımı en iyi düzenleyen ülke gösteriliyor. Bu ne yalandır. 30 milyon kişi. Buna inanmak mümkün mü? Niye tekrar ediyor? Çünkü matematik bilmiyor, eline biri kağıdı vermiş, okuyup duruyor. Yine meydan okuyorum, 8 milyon iddiasını ispat etsin ben bugün istifa edeceğim, seçime bile gitmiyorum. Eğer bu yalansa, yalan. O zaman söylediği her şey yalan. Bu adam yalancı. Yüzü kızarmıyor. Kendisine söyledim ’Yalan söylüyorsun’ dedim. 3 gün geçti. İspat et. Bir tek devlet evrakı ya da bir tek istatistik göster. Türkiye şeffaf ülke. Eğer 8 milyon kişi varsa ’Şurada gördüm bu rakamı’ de. Ama Amerika’dan akıl hocaları geldi ya, bir reklamcı. O ona dedi ki, ’Başka şeye karışma yalan söyle yeter. Bir reklam başlattılar, ’Milletçe alkışlıyoruz’ diye. Büyük paralar ödediler, Amerikalı reklamcıya, üç günde bitti. Çıktı alkışlama senaryosu yaptı, bitti. Çünkü yalancının mumu yatsıya böyle reklamcının reklama da ikindi de söner."

MİTİNGTEN NOTLAR

* Başbakan Ahmet Davutoğlu, özel uçak ’Ana’ ile saat 14.34’te Afyonkarahisar’a geldi. Davutoğlu, Afyonkarahisar Askeri Hava Meydan Komutanlığı’na ait askeri havaalanında Vali Hakan Yusuf Güner, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Ak Parti İl Başkanı İbrahim Yurdunuseven, bazı milletvekilleri ve diğer ilgililer tarafından karşılandı.

* Davutoğlu’nun mitingi için şehirde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Meydana açılan çok sayıda yol bariyerlerle kapatılırken miting alanını çevreleyen polis bariyerleri Denizli’den getirildi. Önlemler çerçevesinde miting alanını yukardan gören Afyonkarahisar Valiliği ve Zafer Müzesi’nin çatılarına da keskin nişancılar yerleştirildi, alan havadan polis helikopterleriyle gözetlendi.

* Başbakan Davutoğlu, mitinge katılanları eşi Sare Davutoğlu’yla birlikte selamlarken kendisine Afyonkarahisar’da Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, partisinin Afyonkarahisar milletvekili ve adayları eşlik etti.

* Başbakan Davutoğlu’ndan önce aynı zamanda Afyonkarahisar milletvekili olan ve bu dönem İzmir’den aday gösterilen Bakan Eroğlu konuştu. Eroğlu, Başbakan Davutoğlu’na ’Eniştemiz, Genel Başkanımız, Başbakanımız’ diye seslenirken partisinin temellerinin Afyonkarahisar’da atıldığını söyledi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a selam gönderdi.

* Başbakan Davutoğlu, Afyonkarahisar’a ilişkin projelerini açıklarken il merkezine 250 yatak kapasiteli kadın doğum hastanesi yapacaklarını söyledi, "Sare hanım gerektiğinde burada Afyonlu bebelere doktorluk yapması için" dedi. Davutoğlu ayrıca bölgeyi Çanakkale gibi istiklal havzası yaparak ziyarete açacaklarını söyledi.

* Davutoğlu, Afyonkarahisar’ı anlatırken çok lezzetli yemeklerinin olduğunu da belirterek evlenmeden önce daha zayıf olduğunu belirterek evlendikten sonra mevcut kilosunu zor koruyabildiğini söyledi.