Siyaset Davutoğlu, isimleri 4 kritere göre belirledi

Davutoğlu, isimleri 4 kritere göre belirledi

26.08.2015 - 15:59 | Son Güncellenme:

Başbakan Ahmet Davutoğlu; CHP, MHP ve HDP'den geçici hükümette bakanlık teklifinde bulunduğu isimleri belirlerken, 4 kriteri öne çıkardı. HDP'den o ismlere teklif gitmedi.

Davutoğlu, isimleri 4 kritere göre belirledi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, pazartesi günü TBMM Başkanı İsmet Yılmaz ile yaptığı görüşmenin ardından seçimin yenilenmesi kararı aldı. Erdoğan, dün de Ak Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nu geçici hükümeti kurması için Başbakan olarak atadı. Anayasa gereği; seçim hükümetinde Ak Parti 11, CHP 6, MHP 3, HDP 3 ve bağımsızlarda 3 sandalyeye sahip.

Haberin Devamı

CHP ve MHP bu hükümete üye vermeyeceğini açıklamıştı. Ancak Davutoğlu, anayasa gereği CHP ve MHP'den isimlere de bakanlık teklifinde bulundu.

Davutoğlu, üç partiden isimlere teklif götüren bazı temel kriterleri dikkate aldı. Teklif götürülen isimlere bakıldığında temel kriterleri şöyle sıralamak mümkün:

1- Devlette bürokrat veya bakan olarak görev yapanlara ağırlık verildi. Devlet adamlığı niteliği tercih nedeni oldu.

2- Parti içi muhalif isimlerin seçildiği algısının oluşmamasına önem verildi. Bu çerçevede genel başkanlara yakın milletvekilleri de teklif yapılanlar arasında yer aldı.

3- Kendi parti tabanlarında saygınlığı veya popülaritesi olmalarına bakıldı.

4- Kürtçü siyasi gelenekten gelen isimlere teklif yapılmadı.

Haberin Devamı

Tekin Bingöl, CHP Ankara Milletvekili. Bitlis Köy Hizmetlerinde kurum hekimliği, serbest hekimlik ve özel sektörde şirket yöneticiliği yaptı.

MHPLİ İSİMLER:

MHP'den teklif götürülen isimler dikkate alındığında, bakanlık yapmış olma, parti kamuoyunda saygın ve popüler olma gibi hususlar öne çıktı.

İzmir milletvekili olan Kenan Tanrıkulu, Devlet Planlama Teşkilatı kökenli. Bürokraside genel müdürlük ve müsteşar yardımcılığı görevinde bulunan Tanrıkulu, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı da yaptı. Şu anda MHP Genel Başkan Yardımcısı ve MHP lideri Devlet Bahçeli'ye yakın bir isim. MHP'de ılımlı devlet adamlığı ve ağırbaşlılığı ile tanına saygın bir isim.

Meral Akşener, İstanbul milletvekili. Balkan göçmeni bir ailenin kızı.

DYP'de Tansu Çiller döneminde siyasette yıldızı parladı. Refahyol Hükümeti'nde İçişleri Bakanlığı yaptı. DYP'nin barajın altında kalmasından Ak Parti'den kuruluşunda teklif aldı. Akşener'in Ak Parti'deki siyasi hayatı çok kısa sürdü. Siyasi hayatına MHP'de devam etti. TBMM Başkanvekilliği döneminde, kendine has üslubu ile Meclis oturumlarını yönetmesi ile popülaritesi arttı. Seçimden sonra adı Meclis başkanlığı kulislerinde dolaşınca Bahçeli kendisine karşı tavır aldı. MHP tabanında popüler bir isim ve devlet deneyimi var.

Yıldırım Tuğrul Türkeş, Ankara milletvekili. Ülkücü hareketin lideri merhum Alpaslan Türkeş'in oğlu, çocukluğundan beri siyasetin içinde yer aldı. Babasının vefatından sonra 1997 yılındaki kongreden sonra MHP'den koptu ve ATP'yi kurdu. 2007 yılında Bahçeli ile barıştı ve MHP'ye geri döndü. Ankara milletvekili ve MHP Genel Başkan Yardımcısı.

Haberin Devamı

Türkeş'in oğlu olması nedeniyle parti tabanında yüksek bir popülaritesi var. Aynı zamanda devlet adamlığı özelliklerine sahip.

HDP'Lİ İSİMLER:

Davutoğlu'nun en hassas isim belirlediği partililer HDP'den oldu.

HDP'den iki ismin devlette görev yapmış olmaları dikkat çekti. Üçüncü isimde ise Çağdaş Hukukçular Derneği'nde görev yapan soldan bir isim tercih edildi. HDP'den belirlenen isimler belirlenirken, Kürtçü siyasetin dışından gelmelerine dikkat edildiği anlaşıldı.

İki isim belirlenirken, devlette görev yapmış olmalarına baktı.

Müslüm Doğan, Sosyal Güvenlik Kurumu'nda şube müdürlüğü ve daire başkanlığı yapmış bir isim. 2012'de emekli oldu ve HDP'nin kuruluşunda yer aldı. Pir Sultan Abdal Derneği Genel Başkanlığı yaptı. Alevilik konusunda yayınlanmış çalışmaları var. Doğan'a teklif götürülmesinde devletteki tecrübesi ile Alevi toplumundaki temsil özelli etken oldu.

Haberin Devamı

Ali Haydar Konca, Muş Varto doğumlu. 1980 öncesinde kaymakam olarak görev yaptı. Darbe sırasında alandığı göreve yeniden iade edildi. Kocaeli Valiliği'nde Hukuk İşleri Müdürü olarak görev yaptı. Avukatlık yaptı. SHP'de yerel siyasetin içinde yer aldı.

HDP'den milletvekili seçildi.

Levent Tüzel, HDP İstanbul Milletvekili. İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi'nde Yönetim kurulu üyeliği, Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi Başkanlığı yaptı. Emek Partisi'ni kurdu ve genel başkanlığını yaptı. 2013'te HDP'ye katıldı. Solun popüler isimleri arasında yer aldı.

CHP'Lİ İSİMLER:

Deniz Baykal, Antalya milletvekili. CHP eski Genel Başkanı ve Meclisteki en yaşlı üye. Siyasetin duayenlerinden olan Baykal, farklı dönemlerde bakanlık görevlerinde bulundu. Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı da yaptı. Devlet adamlığı niteliği öne çıkan bir isim. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçimden sonra ilk görüşmesini Baykal ile yapmıştı.

Haberin Devamı

Erdoğan Toprak, CHP İstanbul Milletvekili. İşadamı. DSP döneminde devlet bakanlığı yaptı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun danışmanı.

Gülsün Bilgehan Toker, Ankara Millitvekili. 22. Dönemde Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) ve Batı Avrupa Birliği (BAB) Asamblesi Türk Delegasyonu Üyesi, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Kadın - Erkek Eşitliği Komisyonu Başkanı olarak görev yaptı. 24. Dönemde Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Türk Grubu Üyesi oldu. Bu görevleri sırasında devlet adamlığı deneyimi kazanan Gülsün Bilgehan, Türk devletinin kurucularından İsmet İnönü'nün torunu.

İlhan Kesici, CHP İstanbul Milletvekili, Demirel ailesinin damadı. DPT kökenli bir isim. DPT'de müsteşarlığı kadar yükseldi.

Merkez sağ kökenli bir siyasetçi.