Siyaset Davutoğlu'ndan İran'da flaş açıklamalar

Davutoğlu'ndan İran'da flaş açıklamalar

05.03.2016 - 10:58 | Son Güncellenme:

Başbakan Davutoğlu ve İran Başbakanı İshak Cihangiri ortak basın açıklaması yaptı.

Davutoğlundan İranda flaş açıklamalar

İşte Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıklamalarının satır başları...

Haberin Devamı

Davutoğlu; "Cihangiri'nin daveti ile burada olmaktan mutluluk duyuyorum. Başbakan olarak İran'a ilk ziyaretim. 1 Kasım seçimleri sonrası çok istikrarlı bir döneme geçiş sağladık. Geçtiğimiz hafta İran'da yapılmış seçim sonucu için tebrik ediyorum. Her iki ülkedeki seçimler sonrası bir araya gelmemiz önemlidir.
Nükleer anlaşma dolayısıyla da tebriklerimi sunuyorum Geçmişte dışişleri bakanı olarak bu konuda çok çaba sarfeden biri olarak Türkiye'nin her zaman bu konuda İran'ın yanında olduğunu belirtmek isterim. Dostluklar zor günlerde belli olur. İran'ın kısıtlamalarının kalkması en çok Türkiye'yi sevindirdi.

Bazı konularda farklı görüşlere sahip olabilir ama tarihimizi ve coğrafyamızı değiştiremeyiz. Gerek baş başa görüşmede gerekse heyetler arasındaki görüşmede bu yeni dönemi nasıl yürüteceğimize dair önemli adımlar attık Turizmde, ticarette, ulaştırmada ekonomilerin birbirine entegre olması konusunda önemli kararlar aldık. 2 ülke puzzle parçaları gibi birbirini tamamlıyor. Enerjide İran büyük üretici Türkiye büyük tüketici ve önemli bir geçiş ülkesi. Turizmde Türkiye turizmde 6. Büyük ülke, İran ise keşfedilmemiş hazine. Büyük çekim alanı oluşturacak. İran’ın doğalgaz kaynakları kadar değerli olan bir başka şey de kültürel zenginliğidir ve bunu dünyaya açılması önemlidir. Burayı bütün bu sektörleri kapsayan geniş bir heyet ile geldik. Sadece ticaret hacminin artması değil, karşılıklı yatırımların artırılması konusunda özel bir öneme sahip.

Haberin Devamı

İkili ilişkilerdeki büyük potansiyeli değerlendirirsek, bölgedeki kardeş kavgasını engellemek için de ortak zeminde buluşmak kolaylaşır. Bölgemizin kaderi bölge dışı ülkelere bırakılmamalı. Bölgedeki kardeş kavgasının sona ermesi için İran ile Türkiye’nin ortak hareketi büyük önem taşıyor. Barış ve huzurun olması için Türkiye ve İran arasındaki ilişkilerin gelişiminin büyük önem taşıdığının herkes farkında. Zor dönemde İran ile birlikteydik. Bugün de birlikte çalışmamız hem ülkelerimizin hem de bölgenin yararına olur."