02.01.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:
BİR geziden diğerine koşan, performansıyla herkesi şaşkına uğratan Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, yıl içinde yüzlerce temel attı, bir o kadar da açılış gerçekleştirdi, kurtuluş törenlerine katıldı. Bazı illere 4 - 5 kez giden Demirel, Türkiye'nin dört bir yanını gezdi ama gezi programlarına bir türlü almadığı 16 ili küstürdü.
Doğu Anadolu'nun her yıl çeşitli vesilelerle ziyaret eden Demirel bu yıl bölgeyi ihmal etti. Cumhurbaşkanı olduktan sonra Tunceli ve Bayburt'a hiç gitmeyen Demirel bu yıl Erzurum, Kars, Ardahan, Ağrı, Iğdır, Bitlis ve Erzincan'a da uğramadı. Doğu'da sadece iki kez Hakkari'ye bir kez de Van'a gitti.
Antalya'ya 4 kez gelen, Isparta'da 3 gün kalan Demirel yanıbaşındaki Burdur'a 8 yıldır uğramıyor. Demirel, Burdur'a son olarak 1991'deki seçim kampanyası sırasında DYP lideri olarak uğramış, kısa bir konuşma yapıp kentten ayrılmıştı. Demirel bu yıl Afyon'a da uğramadı...
Adana'ya üç, Gaziantep'e ve Şanlıurfa'ya ikişer kez Mersin, Hatay ve Malatya'ya birer kez giden Cumhurbaşkanı, bölge illerinden Kahramanmaraş, Adıyaman, Osmaniye ve Kilis'e ise bu yıl hiç gitmedi.
Kocaeli, Cumhurbaşkanı'nın Ankara ve İstanbul dışında ziyaret ettiği kentlerin başında geldi. Demirel 1998'de "İşte Türkiye'nin Geleceği" dediği Kocaeli'ni tam 7 kez ziyaret etti, Bolu'ya 3 kez gitti.
Bursa'ya üç, Eskişehir'e iki Bilecik ve Kütahya'ya birer kez giden Demirel bu kentlerde önemli tesislerin temellerini attı ya da açılışlarını yaptı.
Samsun'a geçtiğimiz yıl üç kez giden Demirel bu yıl 15 Aralık'ta bir kez gitti ve Başbakan Yılmaz'la birlikte Uluslararası Çarşamba Havaalanı'nın açılışını yaptı. Cumhurbaşkanı, Doğu Karadeniz'e ise iki ziyaret gerçekleştirdi.
Güneydoğu'daki yatırımlara özel önem veren Cumhurbaşkanı bu yıl iki kez Diyarbakır'a birer kez de Batman, Elazığ ve Şırnak'a gitti. Ege Bölgesi'nde Uşak dışında kalan illeri ziyaret eden Demirel Manisa'ya 3 kez, İzmir'e 5 kez gitti.
Demirel, Türkiye'nin dört bir yanında, "Gönlümde ayrı bir yeri var. Ben buralı sayılırım" dediği Ankara'da da yüzlerce açılış ve temel atma törenine katıldı. Yıl içinde 321 açılış ve 96 temel atma törenine katılan Cumhurbaşkanı Demirel'in açılışını yaptığı 174 eğitim tesisinin arasında Başkentin özellikle kenar semtlerinde yeralan okullar var. TEMA'nın 10 milyar meşe palamudu kampanyasını Ankara'da Çankaya Köşkü'nde başlatan Demirel, bugün de Ankara yakınlarında Polatlı'ya giderek çok sayıda açılış ve temel atma törenine katılacak.