Siyaset Demirel: Mat etmek lazım

Demirel: Mat etmek lazım

19.04.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Demirel: Mat etmek lazım

Demirel: Mat etmek lazım


Demirel'den anlamlı sözler: Mat olup çıkmak kolay. Önündeki 3 - 4 hamleyi görmelisin. Mat edip çıkmak lazım


       Görev süresi 16 Mayıs'ta bitecek olan Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, "Eğer kişi 3 - 4 hamleyi doğru dürüst tasavvur edebiliyorsa başarıya giderken önemli imkana sahiptir. Oturuyorsun, çok acemice aletlerini kullanıyorsun, sonra mat olup çıkıyorsun. Mat olup çıkmak kolaydır, mat edip çıkmak lazım" dedi.
       Cumhurbaşkanlığı Kupası Satranç Turnuvası Ödül Töreni'nde konuşan Demirel, satrancı bir savaşa benzeterek şunları söyledi:
       "Tahtaya baktığınızda şah var, at var, kale var. Bunların hepsinin işlevi farklıdır. Tabii, o taşlar kendi başına bir şey yapamaz. Bir el onları oynatacaktır. O el de akla bağlı olacak. İşte sanat budur. Yalnız kişi karşılaştığı hadiselerle uğraşırken, 'şu adımı atarken karşımdaki ne yapar, o onu yaparsa, ben ne yaparım' diye düşünmelidir. Kişinin önünde bu tahta her gün vardır. Bir atalım bakalım şu adımı. Attın ama kırıldı, döküldü. 'Şu masayı devirelim.' Devirirsiniz, ama, üstünde su var, sürahi var. Onun kırılacağını daha önceden bilmeliydin. Kırıldı da ne oldu? Kırıldığında sen zarar edersin."
       Demirel, insanların büyük kısmının, "akıl denen muhteşem varlığı" kullanmadıklarını da ifade ederek, "Buna ihtiyaç da duymazlar. Hakikaten dünyaya gelirler ve bu akılla çeker giderler. Dağların, taşların kabul etmediği bir mesuliyeti kabullendiğinizde, bir büyük sorumluluk da beraberinde yüklenilmiştir. Onun için akıllı olmak lazım" dedi.

Mail Bey Köşk'e çıktı

Süleyman Demirel'den boşalacak olan Cumhurbaşkanlığı makamının ilk resmi adayı DSP Eskişehir Milletvekili Mail Büyükerman, dün Çankaya Köşkü'ndeydi. Türk Zeka Vakfı tarafından düzenlenen Cumhurbaşkanlığı Satranç Şampiyonası'nın ödül törenine katılan Büyükerman, başta medyanın olmak üzere herkesin ilgisini yine üzerine çekmeyi başardı. Renkli kişiliğiyle dikkat çeken Büyükerman, Demirel ile samimi bir şekilde el sıkışırken törenin ardından basına demeç vermeyi de ihmal etmedi. Büyükerman, basın mensuplarının, "Demirel'in koltuğunda fotoğrafınızı çekebilir miyiz?" şeklindeki ricasını, "Ben şov yapmayı sevmem" diyerek reddetti.

Yazarlar