SiyasetDEMOKRASİNİN ÖNEMİ AZALDI

DEMOKRASİNİN ÖNEMİ AZALDI

19.05.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’de, demokrasi diğer yönetim şekillerinden daha iyi bir yönetim şeklidir diyenlerin oranı geçen yıla oranla yüzde 10 azaldı

DEMOKRASİNİN ÖNEMİ AZALDI

Amerikan araştırma şirketi Pew’in Türkiye, Ürdün, Pakistan, Endonezya, Lübnan, Mısır ve Filistin’de yaklaşık 10 bin kişi üzerinde yaptığı araştırma sonucunda, ABD ve ABD Başkanı Barack Obama’ya verilen desteğin düştüğü, demokrasiye verilen değerin ise artığı görüldü. Araştırmaya Türkiye’den 26 farklı bölgeden 18 yaş üzerinde 1000 kişi katıldı. Araştırmanın dikkat çeken sonuçları şunlar...

Haberin Devamı

ABD ASKERİ TEHDİT
- Türkiye’nin yüzde 59’u ABD’yi askeri bir tehdit olarak görüyor.
- ABD’nin terörle mücadele çabalarını ankete katılan Türklerin yüzde 14’i desteklerken, yüzde 67’i karşı olduğunu dile getirdi.
- Türkiye’de ABD Başkanı Barack Obama’ya güvenenlerin oranının yüzde 12, güvenmeyenlerin oranının ise yüzde 73 olduğu saptandı. 2010 yılında Türkiye’de Obama’ya destek verenlerin oranı yüzde 23 idi.
- Müslüman ülkelerin çoğunluğunun en iyi yönetim şeklinin demokrasi olduğuna inandıkları görüldü.
- Anketin gerçekleştirildiği ülkeler arasında Obama’nın dünya meselelerindeki tutumunu en az destekleyen ülkenin Türkiye olduğu görüldü. Türkler’in sadece yüzde 8’i Obama’nın Ortadoğu’daki isyanlarda takındığı tutumu desteklerken, yüzde 65’i desteklemiyor. İsrail-Filistin konusundaki tutumunu destekleyenlerin oranı yüzde 6, desteklemeyenlerin oranı ise yüzde 68.

Haberin Devamı

YÖNETİM ŞEKLİ FARK ETMEZ
- Ülkere “İslami radikallere mi yoksa onların karşıtlarına mı sempati duyuyorsunuz?” diye soruldu. Türkiye’de katılımcıların yüzde 24’ü İslami radikallere derken, yüzde 45’i karşıtlarına diye cevap verdi. Radikal karşıtlarına en çok sempati duyan ülkenin Lübnan’ın ardından Türkiye olduğu görüldü.
- “Demokrasi diğer yönetim şekillerinden daha iyi bir yönetim şeklidir” diyenlerin oranı Türkiye’de yüzde 66 çıktı. Bu oran 2010 yılında yüzde 76 idi.
- “Bazı durumlarda demokratik olmayan bir yönetim de tercih edilebilir mi?” sorusuna Türkiye’de evet diyenlerin oranı yüzde 21 iken, bu konuda Türkiye’yi geride bırakan tek ülkenin yüzde 23 ile Filistin olduğu görülüyor. Türkiye’de 2010 yılında bu soruya evet diyenlerin oranı sadece yüzde 6 idi.
- “Benim gibi biri için ne tür bir yönetim şekline sahip olduğumuz fark etmez” diyenlerin oranı ise Türkyie’de yüzde 3.

ABD VE OBAMA
- Kudüs, Türkiye ve Pakistan, ABD’nin olumlu imajının en çok gerilediği üç ülke oldu.
- Anketin düzenlendiği ülkeler içinde ABD’yi en az destekleyen ülkenin Türkiye olduğu saptandı. Türkiye’de ABD’ye olumlu bakanların oranı 2011 yılında yüzde 10 iken, bu oran 2010 yılında yüzde 17 idi. ABD’ye olumsuz bakanların oranının ise Türkiye’de yüzde 77 olduğu gözlemlendi.
- Müslüman ülkelerin büyük çoğunluğu ABD’nin dünya meselelerinde tek taraflı hareket ettiğini düşünüyor. Türkiye’dekilerin sadece yüzde 17’si ABD’nin uluslararası meselelerde hareket ederken Türkiye’nin faydasına kararlar verdiğini düşünüyor. Bu oran 2010 yılında yüzde 15 idi.
- Anket düzenlenen ülkeler içinde ABD’nin kendi ülkesi lehine davrandığını en az düşünen ülkenin Türkiye olduğu saptandı. Diğer yandan Türkler’in yüzde 73’ü ABD’nin Türkiyie’nin çıkarlarını gözetmediğini düşünüyor.
- Müslüman ülkelere, hükümetlerinin ABD ile işbirliğini nasıl değerlendirdikleri de soruldu. Türklerin yüzde 26’sı hükümetin ABD ile çok fazla işbirliği yaptığını, yüzde 29’u aradaki işbirliğinin yeterli olmadığını, yüzde 32’si ise kararında olduğunu dile getirdi. ABD ile işbirliğinin yeteri ölçüde olmadığına en çok inanan ülkenin Türkiye olduğu gözlemlendi.

Haberin Devamı

DEMOKRASİNİN ÖNEMİ AZALDI

CİNSİYET EŞİTLİĞİ ŞART
- Türkiye, Ürdün, Lübnan, Filistin, Endonezya ve Pakistan’a “Demokraside önemli olan nedir?” sorusu yöneltilerek, “Ekonomik zenginlik”, “Siyasi istikrar”, “Dini özgürlük”, “Özgür seçimler”, “Konuşma özgürlüğü”, “Cinsiyet eşitliği” şıkları sunuldu.
- Katılımcı ülkere “Demokratik bir yönetim mi güçlü bir lider mi?” diye sorulduğunda, yüzde 30’luk bir oranla en az Türkler’in güçlü bir lideri destekledikleri gözlemlendi. Türklerin yüzde 61’i de demokratik bir yönetimi tercih ettiler.
- Katılımcı ülkelere “Güçlü bir ekonomi mi, iyi bir demokrasi mi?” diye de soruldu. Bu soruda iyi bir demokrasiyi, güçlü bir ekonomiye en çok tercih eden ülkenin Türkiye olduğu görüldü. Türklerin yüzde 46’sı güçlü ekonomiyi, iyi bir demokrasiye tercih ederken, iyi bir demokrasiyi güçlü bir ekonomiye tercih edenlerin oranının ise yüzde 48 olduğu görüldü.

Haberin Devamı

KANUNLAR İSLAMA UYGUN OLSUN
- Kanunların Kuran’a bağlı uygulanması gerektiğini düşünenlerin oranı Türkiye’de yüzde 8. Kanunların İslami prensipleri izlemesi gerektiğine ama Kuran öğretilerine sıkı sıkıya bağlı kalmasına gerek olmadığını söyleyenlerin oranı yüzde 45, kanunlar Kuran’dan etkilenmemeli diyenlerin oranı ise yüzde 34 çıktı.
- Ankette Hamas, Hizbullah ve El Kaide’ye verilen destek de soruldu. Hamas ve Hizbullah’ı olumlu bulanların oranının en düşük olduğu ülkenin Türkiye olduğu görüldü.
- Türkiye’de sadece 10’luk bir bölüm Hamas hakkında olumlu düşünürken, Hizbullah hakkında olumlu düşünenlerin oranının ise yüzde 5 olduğu görüldü.
- Hamas’a en yüksek desteğin Ürdün’de, Hizbullah’a en yüksek desteğin Filistin’de olduğu saptandı.
- El Kaide’ye ise Türkiye’de sadece yüzde 4’lük bir kısmın olumu baktığı görüldü.