Siyaset Dersimli Kemal’im ben devrimciyim

Dersimli Kemal’im ben devrimciyim

06.09.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP lideri Kılıçdaroğlu, CHP’nin sağa kaydığı eleştirilerine sert yanıt verdi, ‘devrimcilik’ vurgusu yaptı. Kılıçdaroğlu’nun ‘Rakı sofralarında Türkiye’yi kurtaranlardan partiyi temizleyeceğim’ sözü ise tartışma yarattı.

Dersimli Kemal’im  ben devrimciyim

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 18. Olağanüstü Kurultayı’ndaki konuşmasında parti içine açık mesajlar verdi, disiplinsizliğe müsaade edilmeyeceğini söyledi. “Rakı sofralarında Türkiye’yi kurtaranlardan partiyi temizleyeceğim” sözleri çok tartışılan Kılıçdaroğlu, partinin sağa kaydığı eleştirilerine de karşı çıkarak “Bizim devrimciliğimiz kağıttan devrimcilik değil. Daha değişim bitmedi, durmayacağız” dedi. Kılıçdaroğlu, 56 dakika süren konuşmasında şunları kaydetti:

BİZ Mİ SAĞA KAYDIK?:
Diyorlar ki, CHP sağa kaydı. 12 Eylül darbe hukukuna açıkça karşı çıkan parti CHP’dir. Biz şimdi sağa mı kaydık? Yüzde 10 seçim barajının kaldırılmasını savunan parti CHP’dir. Özel yetkili mahkemeleri benim kadar eleştiren başka bir siyasi lider olmadı. Hakkâri’de yerel yönetim özerklik şartını getireceğim dedim. Burada da söylüyorum. CHP iktidarında mutlaka getireceğim. Batman’a gittim, hiçbirisi CHP’li değil belediye başkanlarının ellerine kelepçe vurulmuş, medyaya servis ediliyor. Ona tahammül edemedim, doğru değil dedim, yine diyorum.

KÂĞITTAN DEVRİMCİ DEĞİLİZ:
CHP sağa kayıyor diyorlar. Hangi CHP Genel Başkanı Deniz Gezmiş’in mezarını ziyaret etti. Üç fidana sahip çıktım ben, mezarına gidip karanfil bıraktım. Bizim devrimciliğimiz kâğıttan devrimcilik değil; yürek ister yürek. Gezi eylemlerinde Taksim, gençlere diktatör bozuntusunun talimatıyla kapatılmıştı. Kadıköy’deki mitingi iptal ettik ve Taksim’e yürüdük. Eğer Taksim gezicilere açıldıysa, onu yapan CHP’lilerdir. Sağcı solcu ayrımı yapmadan bütün insanları seviyorum.

KAÇAK ÇAY TEPKİSİ:
Yoksullukla ilgili bir proje ürettik, adına aile sigortası dedik. Bu projeyi ürettik diye sağa mı kaydık? CHP sağa mı kaydı, ben sağcı mı oldum? Kaçak çay var tonlarca geliyor, kimin alın terini sömürüyor, Rizeli çay üreticisini. Onun hakkını Rizeli olan o kişi koruyamadı, bütün kaçak çayları imha edeceğim ve alın terine değer vereceğim.

KİMSESİZLERİN KİMSESİ:
Dersimli Kemal’im ben, devrimci Kemal’im ben. İnsanıma aşığım ben. Cumhuriyet çocuğuyum, haram lokma yemedim, hep helalin peşindeyim. Benim kitabımda hırsızlık yoktur, Gazi Mustafa Kemal ne diyordu? Cumuhriyet kimsesizlerin kimsesidir. Onlardan birisi de benim.

YA BAĞLAN YA AYRIL:
Diyorlar ki Kılıçdaroğlu seçildi, çok demokrattı şimdi değil. Kimse bana demokrasi dersi vermesin. Düne kadar sustum. Sabah mikrofonu gören koşa koşa CHP’yi eleştirirse kusura bakmayın buna izin vermeyeceğim. Genel başkanlığım döneminde o tüzük değişikliği olmasaydı, yeni bir genel başkan adayı çıkamazdı. Biz, demokrasiden yanayız ama demokrasi kaos demek değildir. Bir siyasi partiye üye olduktan sonra o kurallara uyarsınız. Sizi o kurallar bağlar, ya bağlanırsınız ya ayrılırsınız. Arada başka seçenek yok.

PARTİ AĞALARI SİLİNECEK:
Tüzüğü değiştirdim, göreceksiniz 2015 seçimlerimiz kadın ağırlıklı bir seçim olacak, kadınlar siyasete damga vuracaktır. Daha değişim bitmedi, durmayacağız. Biz devrimci bir partiyiz. Bir sendika ağaları var, bir de parti ağaları var. Parti ağalarını sileceğim. Demokrasiyi bu ülkeye biz getirdik, partiye de getireceğiz.

EVREN ATATÜRKÇÜLÜĞÜ:
CHP geçmişiyle yüzleşemez diyorlar. Niye yüzleşmeyelim. Yeri zamanı gelirse yüzleşiriz. CHP Atatürk’ü dışladı diyorlar. Atatürk kimsenin tekelinde değildir. Kimse kusura bakmasın ben Kenan Evren Atatürkçüsü değilim, onun gibi değilim. Gardırop Atatürkçüsü de değilim. Otur masa başına edebiyat yap, biz o Atatürkçülerden değiliz.

HALK MERKEZCİ SOLA:
Peki ‘niye CHP sağa kayıyor’ diyorlar. Ben merkezci sol anlayış bunu söyletiyor. Ben varsam CHP solda, ben yoksam CHP solda değil. Kimse kusura bakmasın sol kimsenin tekelinde değildir. Ben merkezci sol anlayıştan halk merkezci sol anlayışa geçtik biz. Yoksulluk edebiyatıyla solculuk olmaz. Ben daha yoksulum ben daha solcuyum yok böyle bir şey.

ORTAK SES ÇIKACAK:
Biri ayrı telden öbürü ayrı telden çalacak, buna izin vermeyeceğim. Böyle demokrasi olmaz. Beraber ortak ses çıkaracağız. Tasfiyeden yana değilim ama birlikten yanayım. Karar onaylanırsa, kimse o kararın aleyhine televizyon ekranlarında konuşamayacak, izin vermeyeceğim buna. CHP bir düşünce kuruluşu değil, gidersin üniversitede istediğin gibi konuşursun.

ETNİK KİMLİK VURGUSU:
CHP’nin iktidarı için işçisiyle çiftçisiyle, Alevisiyle Sünnisiyle, Zazasıyla Kürdüyle, Ermenisiyle Ezidisiyle yakın bağ kurmak zorundayız. Hepsiyle kucaklaşmak zorundayız. Türküyle Kürdüyle Lazıyla Çerkesiyle herkesin etkin kimliğinden gurur duyduğu bir Türkiye için çalışacağım.

Haberin Devamı

‘Elitistlerden temizleyeceğim’

CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun parti içini eleştirdiği şu sözler, anında sosyal medyada tepki çekti: “Her ay en az 100 kişi iş kazalarından hayatını kaybediyor. Somayı unuttuk mu? Birileri yılbaşını keyifle arkadaşlarıyla kutlarken, bu kardeşiniz Soma’da madenin yüzlerce metre altında kömür işçileriyle yılbaşını geçirdi. Birileri yılbaşını huzur içinde kutlarken, bu kardeşiniz Van’da depremzedelerle geçirdi. Diyorlar ki CHP elitist bir parti. Elit olmak ayrı, elitist olmak ayrı. Elitlere saygım var, aydındır bunlar, toplumu aydınlatırlar. Bir de elitistler var, rakı sofralarında Türkiye‘yi kurtarırlar bunlardan partiyi temizleyeceğim. Bana çalışan adam lazım, rakı sofralarında konuşan adam değil.”

Haberin Devamı

Twitter’da rakı tepkisi

Kurultay’da Kemal Kılıçdaroğlu’nun rakı sofraları ile ilgili sözleri sosyal medyada tepki topladı. Twitter kullanıcıları, ünlü siyasetçi, gazeteci ve edebiyatçıların rakı içerken çekilmiş fotoğraflarını ve rakı ile ilgili sözlerini paylaştı. Rakı içmenin “elitizm” yorumu ile eleştirilmesine tepki gösteren Twitter kullanıcıları esprili sözlerle Kılıçdaroğlu’na yüklendi. Twitter’da “#direnrakı” etiketi ile çok sayıda yorum yapıldı. Bazı kullanıcılar da konunun büyütülmesine tepki gösterdi.