Siyaset Diğer etnik unsurlardan Erdoğan’a farklı tepki

Diğer etnik unsurlardan Erdoğan’a farklı tepki

30.09.2009 - 00:52 | Son Güncellenme:

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, demokratik açılımın yalnızca Kürtleri değil, tüm etnik unsurları kapsayacağını açıklamasına, Türkiye’deki etnik grupların bir araya geldiği derneklerden farklı talepler geldi

Diğer etnik unsurlardan Erdoğan’a farklı tepki

Çerkez, Laz ve Gürcü dernekleri kimliklerinin devletçe tanınmasını ve anadillerinin devlet güvencesi altına alınmasını isterken, Boşnak ve Arnavut dernekleri herhangi bir etnik taleplerinin olmadığını belirtiyor.
Erdoğan, ABD ziyareti dönüşünde Türkiye’de sadece Kürtlerin değil, 32 ayrı etnik grup olduğunu belirterek, “Biz bir demokratik açılım içinde ağırlıklı olarak, terör sorunu başta olmak üzere Kürt kökenli vatandaşlarımızın sorunlarından tutun da tüm etnik unsurların sorunlarına varıncaya kadar bu sorunlar üzerinde duracağız” demişti. Bazı Çerkez, Laz ve Gürcü dernekleri de açılımın yalnızca Kürtleri değil kendilerini de kapsamasını talep etti.

Çerkezler: Yok oluyoruz
Kafkas Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Cihan Candemir, Çerkez toplumunun diliyle, kültürüyle yok olma noktasına geldiğini, asimilasyon çarkına düştüğünü savundu. Candemir, Türkçenin resmi dil olarak kalması gerektiğini vurgularken, “Türkiye’de yaşayan tüm etnik, dinsel, cinsel ve diğer grupların, kimliklerini ifade, koruma ve geliştirme özgürlüğü eşit şekilde sağlanmalı” dedi.

Lazlar: Bizi de kapsasın
Laz Kültür Derneği de yazılı açıklamayla açılımın Lazları da kapsamasını istedi. Açıklamada, açılımın demokratik olabilmesi için bu topraklarda yaşayan bütün yurttaşların demokrasi talebini dikkate alması ve var olagelmiş dillere, kültürlere, kimliklere de eşit haklar sunup yaşam alanı açabilmesi gerektiği ifade edildi.

Gürcüler: Kardeşlik için
Gürcü Kültür Merkezi Derneği Başkan Yardımcısı Fazlı Kaya, Türkiye’deki Gürcülerin dil, kültür ve kimlik sorunları olduğunu savunarak, “Bu konuda en temel taleplerimizden birisi de anadilde eğitim ve yayın hakkıdır. Bu temelde Gürcüce anadilde eğitim hakkının, yayın hakkının diğerlerine verildiği gibi bizim de talep ettiğimizin verilmesini istiyoruz. Bu bir ayrımcılık değil, tam tersine kardeşleşmedir” diye konuştu.
Boşnak ve Arnavut derneklerinin temsilcileri ise bu konuda bir isteklerinin olmadığını açıkladı.