Siyaset 'Din ne magazin ne de fazla tık alma konusudur'

'Din ne magazin ne de fazla tık alma konusudur'

15.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Ankara Haymana’da düzenlenen ve Diyanet’e bağlı 81 ilin müftüsünün katıldığı toplantıda Bozdağ, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın dini konularda çıkan yayınları incelemesi gerektiğini belirterek “Bakıyorsunuz sahte bal satıyorlar” dedi..

Din ne magazin ne de fazla tık alma konusudur

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından düzenlenen ve 3 gün sürecek 34. İl Müftüleri İstişare Toplantısı, dün Ankara’nın Haymana ilçesinde başladı. Toplantı; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kadınlara yönelik sözlerinden dolayı bazı ilahiyatçılara sert tepki göstermesi ve dinin güncellenmesiyle ilgili sözleri nedeniyle ayrı bir önem kazandı. İl Müftüleri İstişare Toplantısı’nın sona ermesinin ardından cuma günü bir bildiri yayınlanacak

Haberin Devamı

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, toplantıda yaptığı konuşmada; Diyanet işleri Başkanlığı üzerinde pek çok tartışmanın yapıldığını, bu tartışmaları yapanların bir kısmının, Diyanet’e gerçekten karşı olduğunu, memleketin dört bir yanından sağlıklı bir biçimde din hizmetinin verilmesinin rahatsızlığını yaşadığını belirtti.

‘Diyanet takip etmeli’

Bozdağ, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, bir gazetede çıkan yazıyı, kitabı, yapılan sohbetleri, televizyon ve radyo yayınlarını görüp incelemesi gerektiğine işaret ederek, “Bakıyorsunuz sahte bal satıyorlar, arasında din anlatıyorlar. Sahte bazı maddeler satıyorlar, arasında başka şeyler anlatıyorlar. Cinsel bazı objeler satıyorlar, arkasından, önünden, sonundan din anlatan insanlar çıkıyor. Buralara çıkıp televizyonlarda din anlatanlara da buradan sesleniyorum, kendinizi bu tüccarlara kullandırmayın” diye konuştu.

Haberin Devamı

Televizyonların takip edilmesi gerektiğine yürekten inandığını dile getiren Bozdağ “Dini tekleştirmek, tek bakış açısını insanlara dayatmak değil ama bu alanlarda ortaya çıkan olumsuzluklarla ilgili Diyanet İşleri Başkanlığı raporlar hazırlayabilir” dedi. Bozdağ, FETÖ, DAEŞ raporu gibi başka raporların da kamuoyuna takdim edebileceğini söyledi. Bozdağ “Öyle insanlar çıkmış kitaplar yazıyorlar, ben okuyunca, ‘Allah Allah, bu kitapları yazmış insanlar ama bizim ilahiyatçılarımız nerede?’ diye soruyorum. Niye bunlara reddiye yazmazlar? Niye kritik yapmazlar? Neden Din İşleri Yüksek Kurulumuz, Diyanet İşleri Başkanlığımız, Diyanet Vakfımız bu tür reddiyeleri, cevapları yazanlara destekler oluşturmaz? Oluşturmamız lazım. Bunların cevabının da her yerde verilmesi lazım.”

‘Din kılıf yapılıyor’

Bozdağ, “Din bir magazin konusu değildir. Fazla reyting için kullanılacak bir malzeme hiç değildir. Sosyal medya hesapları çıktı. Sosyal medyaya kapılan zavallılar da var. Din fazla tık alma, yarışa girme konusu hiç değildir. Din taraftar toplamak için, şöhret olmak için kullanılamaz ve haksızlığa, ahlaksızlığa kılıf bulmak için de kullanılamaz. Servet edinmek için de kullanılamaz ama maalesef şu anda sosyal medya hesaplarına baktığınızda pek çok şeyi oralarda da görüyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kadınlara görev

Bozdağ, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yeni dönemde yeni bir anlayışı hayata geçirdiğini, her şeyden önce Prof. Dr. Huriye Martı’nın atamasıyla birlikte Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez Diyanet İşleri Başkan Yardımcılığı görevine bir kadının atandığını anımsattı. Diyanet İşleri Başkanlığı’nda yedi daire başkanının da kadın olduğu bilgisini veren Bozdağ, her ilde bir müftü yardımcısı, büyükşehirlere ise birden fazla müftü yardımcısı atanması kararının da alındığını ve şu an bunun çalışmalarının yürütüldüğünü belirtti. İlk kez kadın murakıp, müfettiş alma kararı alındığını da hatırlatan Bozdağ, kadın vaizlerin, Kuran kursu öğreticilerinin sayısını da artıracaklarını söyledi.

Diyanet Akademisi kurulacak

Bozdağ, Diyanet Akademisi kurulacağını belirterek “Diyanet İşleri Başkanlığı ile ilişkili bir müessese olacaktır. Şu anda Dini Yüksek İhtisas Merkezleri ve eğitim merkezleri olarak görev yapan kurumlar, bu akademinin çatısı altında bir araya gelecekler. Müezzin, kayyım, imam hatip, Kuran kursu öğreticisi, vaiz, müftü olabilmek için önce bu eğitim kurumlarını bitirme şartı koyacağız” bilgisini verdi.

Haberin Devamı

‘Reform anlamına gelmez’

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş da konuşmasında şunları söyledi:

“Açık bir gerçeklik olarak, İslam’ın zaman ve mekana göre değişmeyen, başta tevhid olmak üzere inanç esaslarına dair sabiteleri vardır. Bunun yanında dinin değişmez sabiteleri dışında kalan ve içtihadın mümkün olduğu alana dahil olan bazı fıkıh hükümlerini, değişen şartlara göre gözden geçirmek dinde reform yapmak anlamına gelmez.”