Siyaset Dinler arası çatışma çıkar

Dinler arası çatışma çıkar

07.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

ABD’nin İsrail Büyükelçiliği’ni Kudüs’e taşıma kararını eleştiren Başbakan Yıldırım, “Yanlış adımlar telafisi imkânsız sonuçları getirir. Yeni bir dinler arası çatışmayı getirmiş olacaktır” dedi

Dinler arası çatışma çıkar

Başbakan Binali Yıldırım, ABD’nin İsrail Büyükelçiliği’ni Kudüs’e taşıyacağı açıklamalarına ilişkin olarak, “Yeni bir dinler arası çatışmayı getirmiş olacaktır. İslam âlemi bakımından çok hassas bir konudur” ifadelerini kullandı. Başbakan Yıldırım, resmi temaslarda bulunmak üzere gittiği Güney Kore’de Başbakan Lee Nak-Yeon ile ortak basın toplantısı düzenledi. Yıldırım, toplantıda özetle şu açıklamalarda bulundu:
HUKUK DIŞI: Amerika büyükelçiliğini Kudüs’e taşımak veya İsrail’in başkenti olarak Kudüs’ün tanımak, açıkça hukuk dışıdır ve bölgede var olan sorunları da iyice içinden çıkılmaz bir hale dönüştürecektir. ABD Başkanı’nın açıklamaları hem bölgenin geleceği hem de küresel barış açısından hayati öneme sahiptir.
HASSAS BİR KONU: Böyle bir kararın doğuracağı sonuçlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıkça ortaya konuldu. Bilindiği gibi Kudüs üç büyük dinin kutsal mekanıdır; İslamiyet, Hıristiyanlık ve Musevilik. Dolayısıyla burada herhangi bir emrivakiyle değişiklik yapmak hem uzun süreden beri İsrail-Filistin arasında devam eden ve bir türlü çözüme ulaşmamış Filistin devletinin kurulması yönündeki çabaları da ortadan kaldırmış olacak, diğer yandan yeni bir dinler arası çatışmayı da getirmiş olacaktır. İslam alemi bakımından çok hassas bir konudur.
KARDEŞLERİMİZİN YANINDAYIZ: Bu yöndeki tek yanlı emrivakiler, yanlış adımlar telafisi imkansız sonuçları da beraberinde getirir. İsrail-Filistin arasındaki barışın yegâne yolu İsrail’in 1967 sınırları dahilinde olan bağımsız, egemen ve coğrafi devamlılığa sahip Filistin Devleti’nin, Doğu Kudüs olduğu bir yapının hayata geçirilmesidir. Türkiye haklı davasında Filistinli kardeşlerimizin bütün İslam alemiyle beraber yanında bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da olmaya devam edecek.

Erdoğan seneye gelecek

Güney Kore’deki Türk Büyükelçiliği’nde Türk vatandaşlarla buluşan Başbakan Yıldırım, “Kore ile geçmişten gelen köklü ve özel ilişkilerimiz var. Cumhurbaşkanımızın Kore’ye önümüzdeki yıl ziyareti olacak” dedi.

Faaliyetlerini sonlandırın

Başbakan Binali Yıldırım ile Güney Kore Başbakanı Lee Nak-Yeon başbaşa ve heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Yıldırım, Güney Kore’deki FETÖ yapılanmasına ilişkin olarak, “Kore’de var olan faaliyetlerinin sonlandırılması adımlarının atılması talebimizi ilettik. Kan kardeşimiz Kore’de faaliyetlerin mercek altına alınması ve finansal faaliyetlerinin incelenmesi en büyük beklentimizdir” dedi. Yeon da, “Türk hükümetinin kaygılarını anlıyoruz, değerlendirme yapacağız. Türkiye’nin iç hukukuna aykırı faaliyette bulunduysa biz de iç hukukumuza göre değerlendiririz” dedi. Türkiye Kore ilişkilerinin Türkiye’nin Kore’ye asker göndermesi ve bu savaşta birlikte mücadele etmesiyle başladığını hatırlatan Yıldırım, “Şehitlerimiz, gazilerimiz oldu. Onların varlığı bizim ilişkilerimizi kan kardeşliğine dönüştürdü. Bu senenin ayrıca, Türkiye-Kore Kültür Yılı olarak ilan edilmesi bu dostluğun ve kardeşliğin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor” dedi. Görüşmede Kuzey Kore’nin nükleer silahlanma hevesine de değinildiğini belirten Yıldırım, “Türkiye olarak her zaman bu konuda Kore Cumhuriyeti’nin yanında olduğumuzu ifade etmek isterim” dedi. Yeon da Kuzey Kore’nin nükleer füze denemelerinden duyulan kaygıyı dile getirdi.

‘Benzer atılımı biz de yapacağız’

Yıldırım, Cumhurbaşkanı Moon Jae-In ile, “Mavi Saray”da bir araya geldi. Yıldırım’ın görüşmede, “Özellikle Güney Kore’de başkanlık sistemine geçtikten sonra gerçekleştirdiğiniz ekonomik büyüme bizim için çok dikkat çekici. Benzer bir atılımı da Türkiye olarak gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Biz de geçen yıl başkanlık sistemine geçmeye karar verdik” dediği öğrenildi.

Ayla’yı bekliyorlar

Cumhurbaşkanı Moon Jae-İn, Yıldırım’a Kore Savaşı’nı anlatan “Ayla” filmini izlediği için teşekkür ederek, “Türk halkının yoğun ilgisi bizi memnun etti” dedi. Yıldırım da filmi Güney Kore’ye gelmeden önce gazilerle birlikte izlediğini ifade ederek, “Türkiye’de milyonlar izliyor. Oscar’a da aday gösterildi. Burada da gösterime girmesini ümit ediyorum” diye konuştu.
Edinilen bilgiye göre, “Ayla” filmi Başbakan Yeon görüşmesinde de gündeme geldi. Filmin Kore’de vizyona girememesinden dolayı Türk tarafı sorunun çözülmesini isterken sorunun yapımcıdan kaynaklandığı ortaya çıktı. Yapımcı ile yapılacak görüşmelerin de ardından filmin Güney Kore’de vizyona girmesi bekleniyor. Başbakan Yeon, “En kısa zamanda bu filmi izlemek istiyorum. Kore’de vizyona girerse halkımızın büyük ilgisini toplayacağından eminim. Ben de izlersem seyircilerin geleceğine eminim, ünlü biriyim, tanınmış biriyim. Ben gidince halkımız da gidecektir” dedi.

Minik Ayla ile açtı

Dinler arası çatışma çıkar


Yıldırım, Seul’de Türkiye’nin yeni büyükelçilik binasını hizmete açtı. Yıldırım’a, eşi Semiha Yıldırım ve “Ayla” filminin Güney Koreli çocuk oyuncusu Kim Seol de eşlik etti.