Siyaset Diyanet Köşk protokolünde

Diyanet Köşk protokolünde

10.07.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Gül’ün Benin Cumhurbaşkanı onuruna Çankaya Köşkü’nde verdiği akşam yemeğinde, daha önce protokoldeki sırası 51’den 10’a çekilen Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez de yer aldı

Diyanet Köşk protokolünde

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, Benin Cumhurbaşkanı Thomas Boni Yayi’nin onuruna Çankaya Köşkü’nde verdiği akşam yemeğinde, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez protokol masasında yer aldı. Batı Afrika kökenli ruhçu-animist bir din olan ve büyü ritüelleri ile popüler gündemde zaman zaman öne çıkan Vudu dininin doğduğu yer olarak bilinen Benin’in Cumhurbaşkanı Yayi, dün ilk kez Türkiye’ye resmi ziyarette bulundu. Yayi, Türkiye’ye iki şapkasıyla yani hem Benin Cumhurbaşkanı hem de Afrika Birliği’nin dönem başkanı sıfatları ile geldi. Cumhurbaşkanı Gül de, konuğu onuruna dün akşam Çankaya Köşkü’nde bir akşam yemeği verdi. Yayi, Türkiye’ye eşsiz geldiği için yemeğe Gül’ün eşi Hayrünnisa Gül de katılmadı.

Org. Özel yemeğe katılmadı
Genelkurmay başkanları, Gül’ün seçilmesinden bu güne kadar Çankaya Köşkü’nde yabancı konuklar verilen hiçbir akşam yemeğine katılmadı. Dün akşamki yemekte Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel de bulunmadı. Ancak Benin ile askeri ilişkilerin niteliği gereği Özel’in, yemekte bulunmasını gerektirecek bir protokol durumunun olmadığı belirtildi.
Yemekte Gül ile konuğu Yayi’nin oturduğu protokol masasında; Benin heyetinde bulunan bakanlar ile Türkiye’den Enerji Bakanı Taner Yıldız, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, Çanakkale milletvekili İsmail Kaşdemir, Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru ile Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görnmez yer aldı. Halkının yaklaşık yüzde 25’inin müslüman olduğu Benin’in cumhurbaşkanı onuruna verilen yemekte, Görmez’in protokol masasında yer alması dikkat çekti. 12 Eylül darbesi sonrası oluşturulan protokol listesinde 51. sırada yer alan Diyanet İşleri Başkanı’nın yeri yeni protokol tasarısında 10. sıraya çekilmişti.

Haberin Devamı

‘Vekillerle ilgili görüşlerim belli’

Gül, Thomas Boni Yayi ile düzenlediği ortak basın toplantısı sırasında soruları da yanıtladı. Gül, 3. yargı paketinin yürürlüğe girmesinin ardından tutuklu milletvekillerinin durumuyla ilgili görüşlerinin sorulması üzerine, bu konuyla ilgili görüşlerinin herkes tarafından bilindiğini söyledi. Gül, “Şimdi artık mahkemeler çıkan yasaları yorumlayacaktır, gerekçelerine bakacaklar. Ellerindeki bilgiler ve kanunlar çerçevesi içerisinde kendileri kararlarını verecekler. Şu anda söyleyeceğim şey sadece budur” dedi. Gül, “Fransız lider Holland’ın da Ermeni soykırım iddialarıyla ilgili yeni bir tasarı için düğmeye bastığı yönünde haberler geliyor” sorusu üzerine, şunları söyledi: “Dışarıdan duyumlarla hareket edecek halimiz yok Baş başa görüşmemiz gayet geniş ve kapsamlı bir görüşmeydi. Takip edeceğiz bakalım ne çıkacak neticesi.”