SiyasetDizi pusulası yok diye iade edildi

Dizi pusulası yok diye iade edildi

15.07.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yolsuzluk ve rüşvet iddiası nedeniyle 4 eski bakan için kurulan soruşturma komisyonunda muhalefetin fezlekeleri inceleme talebi üzerine, dosyaların savcılığa geri gönderildiği ortaya çıktı.

Dizi pusulası yok diye iade edildi



TBMM bünyesinde 4 eski bakan hakkındaki yolsuzluk ve rüşvet iddialarını soruşturmak amacıyla kurulan soruşturma komisyonunun çalışmalarına başlaması beklenirken, Meclis Başkanlığı’nın sürpriz bir adım atarak dosyaları “dizi pusulası bulunmadığı” gerekçesiyle İstanbul Başsavcılığı’na iade ettiği ortaya çıktı. Muhalefet, “Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi inceleme yapılmaması için bahane bu” derken, Soruşturma Komisyonu Başkanı Hakkı Köylü, Milliyet’e, “Siyaset ötesi yargılama faaliyeti yapıyoruz, seçime malzeme yapılamaz” diye konuştu.
Eski AB Bakanı Egemen Bağış, eski İçişleri Bakanı Muammer Güler, eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar hakkında yolsuzluk ve rüşvet iddialarıyla düzenlenen fezlekeler, İstanbul Başsavcılığı’na geri gönderildi. TBMM bünyesinde oluşturulan Soruşturma Komisyonu Başkanlık Divanı kararının 12 Temmuz 2014 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından, muhalefet üyeleri soruşturma dosyalarını incelemek için girişimde bulundu. Ancak Soruşturma Komisyonu Başkanlığı ile TBMM Başkanlığı’nın sürpriz bir adım atarak dosyaları savcılığa iade ettiği ortaya çıktı.
Perşembe günü iade
Edinilen bilgilere göre, soruşturma komisyonu kurulmasının ardından TBMM Başkanlığı, kimsenin giriş izni bulunmadığı kozmik odada tutulan 4 bakana ilişkin dosya ve klasörleri komisyon başkanlığına teslim etti. Köylü, dosyaları incelerken hangi dosyada hangi belgenin bulunduğunu gösteren dizi pusulasının olmadığını farketti. Yargılama faaliyetlerinde belgelerin kolaylıkla izinin sürülmesi için gerekli olan bu pusulanın bulunup bulunmadığını TBMM Başkanlığı’na sordu. TBMM Başkanlığı, dizi pusulası olmadığı bilgisini verince Köylü, dosyaları geçen perşembe TBMM Başkanlığı’na iade ederek, “dizi pusulasının” yapılmasını istedi.
TBMM Başkanlığı ise bu işlemin, ancak dosyaları gönderen savcılık tarafından yapılabileceği gerekçesiyle aynı gün dosyaları İstanbul Başsavcılığı’na bir üst yazı ile gönderdi.
TBMM’nin kapanmasına 10 gün kaldığı dikkate alındığında, dosyaların Meclis kapanmadan önce savcılık tarafından gönderilmesi mümkün gözükmüyor.
Böylece dört bakana ilişkin dosyaların muhalefet tarafından incelenmesi ancak yeni dönem başında gerçekleşebilecek.
CHP: Saklama taktiği
TBMM’nin kapanmasına yaklaşık 10 gün kala soruşturma komisyonu ve TBMM Başkanlığı’nın böyle bir işleme imza atması muhalefet tarafından tepkiyle karşılandı.
Komisyonun CHP’li üyesi Erdal Aksünger, “AKP fezlekeleri açmamak için elinden gelen her şeyi yapıyor. TBMM gelecek hafta tatile girecek. Bu nedenle komisyon fezlekeleri görüşmek için toplanamayacak. Meclis kapalıyken komisyonun çalışması için Genel Kurul’dan yetki alınması gerekiyor. AKP fezlekelerin açılmaması için oyalama taktiği uyguluyor. Cumhurbaşkanı seçimi sonrasına kalması için bahane buluyorlar. Geçen hafta Resmi Gazete’de karar yayımlandıktan sonra Komisyon Başkanı, bize fezlekelerin açılacağını söylemişti” diye konuştu.

Haberin Devamı

Köylü: Malzeme yapılamaz

Köylü, dosyaların akıbeti ve muhalefetin tepkisine ilişkin Milliyet’in sorularını yanıtladı. Köylü, “Dosyalar geldiğinde içinde dizi pusulası bulunmuyordu. Bu pusula kimin hakkında hangi belgenin hangi dosyada bulunduğunu gösterir. Bu yoktu. Biz nereden bileceği şu belge şurada diye. 14 klasör evrak var. Bu nedenle dosyaları TBMM Başkanlığı’na iade ettim. TBMM Başkanlığı da dizi pusulasını hazırlayamayacağına göre dosyaları savcılığa iade etti. Savcılık şimdi dizi pusulası hazırlayacak ve dosyaların üzerine yapıştıracak. Biz de ne nerede kolaylıkla bulabileceğiz” diye konuştu. Muhalefetin “oyalama ve saklama taktiği” eleştirilerine de yanıt veren Köylü, şu yanıtı verdi:
“Gizlilik gerektiren bir soruşturma görevini yürütüyoruz. Siyaset ötesi bir yargılama faaliyeti yürütüyoruz. Bu soruşturma seçime malzeme yapılamaz. Artık soruşturma komisyonu kurulduktan itibaren siyaset konusu yapılmaması gereken bir şey, kalkıp bunu cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi siyasete malzeme yapmak doğru olmaz. Zaten soruşturma dosyalarına ilişkin belgeller ellerinde var, hepsini biliyorlar kamuoyuna yansıdı.”

EN ÇOK OKUNANLAR

KEŞFETYENİ

İlgili Haberler