Siyaset Doğan: Partimden bağımsız görüştüm

Doğan: Partimden bağımsız görüştüm

05.07.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Meclis Başkanı seçiminin arifesinde HDP Gaziantep Milletvekili Celal Doğan ile görüştüğü ortaya çıktı.

Doğan: Partimden bağımsız görüştüm

Doğan, parti yönetiminin bilgisi dahilinde olmadığını vurguladığı ziyarette Erdoğan’a, “Türkiye gerilim ortamında. Ülkeyi normalleştirecek bir koalisyon anlayışına ihtiyaç var. Normalleşmeye herkes katkı sağlamalı. Germemek gerek yani” görüşünü aktardı. Erdoğan ise, “Uzlaşamazlarsa seçim hükümeti olur. Koşulları, siyasi ortamı siz de görüyorsunuz. Koalisyon kurulamazsa en iyi hakem millettir” karşılığını verdi.
Doğan, Cumhuriyet gazetesinin duyurduğu görüşmeye ilişkin Milliyet’in sorularını yanıtladı. Doğan’ın açıklamaları şöyle:
Parti yönetiminizin bilgisi dahilinde, parti adına yapılmış bir görüşme miydi?
- Hayır. Görüşme talebi benden geldi, randevuyu ben istedim. Partiyle ilgili bir talep değildi. 15 yıl belediye başkanlığı yaptığım dönemde de sonraki dönemlerde de Sayın Erdoğan ile zaman zaman görüşmelerimiz olmuştu. Milletvekili olduktan sonra randevu talep ettim. Partiyle ilgisi yok, şahsi olarak talepte bulundum. Aramızdaki konuşmalar gündelik siyasi değerlendirmelerdir.
Ne zaman görüştünüz?
- TBMM Başkanı seçiminden bir gün önce.
Görüşme talebinizdeki amaç neydi?
- Türkiye’nin bu geriliminin bitmesi amacıyla gittim.
Cumhurbaşkanı’na hangi görüşleri aktardınız, ‘MHP ile hükümet kurarsanız savaş hükümeti olur’ dediğiniz iddia ediliyor. Doğru mu?
- Hayır. Ben, ‘Türkiye bir gerilim ortamında. Gerilimi kaldırıp ülkeyi normalleştirmek gerekir. Türkiye çok gerilmiştir. Türkiye’yi normalleştirmek için çaba sarf etmek gerekir. Seçim sonuçları koalisyona işaret etmiştir. Türkiye’yi normalleştirecek bir koalisyon anlayışına ihtiyaç var’ dedim. O da ‘uzlaşamazlarsa bir seçim hükümeti olur’ dedi.
Ziyaretinize ilişkin “HDP destekli Ak Parti hükümetinin yolu mu açılıyor?” yorumlarına ne diyorsunuz?
- Hiç ilgisi yok. Türkiye’nin normalleştirilmesi için, barış sürecinin, çözüm sürecinin devam etmesi için Türkiye’nin normalleşmesi gerekir. Bunları konuştum.
Gerilim bitmeli talebinize bir yanıtı olmadı mı?
- ‘Koşulları, siyasi ortamı siz de görüyorsunuz’ dedi. Sonuç itibarıyla ‘Koalisyon kurulamazsa en iyi hakem millettir’ diyor.
Cumhurbaşkanı’nın sürece ilişkin bir değerlendirmesi oldu mu?
- Detaya girersek konuşmayı deşifre etmiş olurum.

Haberin Devamı

Bilgi vermem ayıp olur
Doğan, BBC Türkçe’ye yaptığı açıklamada ise, HDP heyetinin Öcalan ile görüştürülmemesinin HDP’de yarattığı rahatsızlığı Cumhurbaşkanı’na iletip iletmediğine ilişkin soruya, “Onlar ikili görüşme konusu. Bilgi verme şansım yok. Çok mesele konuştuk” karşılığını verdi. “Tabii ki koalisyon konusunu da konuştuk” diyen Doğan, “Ama ayrıntıları söyleme şansım yok; O’nun fikri şöyledir, benim fikrim böyledir. Çünkü rıza almadan bir şey söyleme sansım yok. İki kişi arasındaki konuşma” sözleriyle detay vermekten kaçındı. “Bir AKP-HDP koalisyonu seçeneği gündemde mi” sorusuna ise Doğan, “Bunlar konuşulsa bile söyleme şansım yok, ayıp olur. Çünkü o konuda yetkili değilim” yanıtını verdi.