Siyaset DSP Ağca’nın affını içine sindiremedi...

DSP Ağca’nın affını içine sindiremedi...

27.04.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Affın ummadıkları sonuçlar doğurduğunu söyleyen DSP’liler "Üzgünüz, bu affı savunmaya çalışmayacağız" diye konuştu

DSP Ağca’nın affını içine sindiremedi...

DSP Ağca’nın affını içine sindiremedi...

Affın ummadıkları sonuçlar doğurduğunu söyleyen DSP’liler "Üzgünüz, bu affı savunmaya çalışmayacağız" diye konuştu

GÜNSELİ ÖNAL Ankara

DSP Grubu, Bahçelievler katliamı hükümlüsü Haluk Kırcı ile Abdi İpekçi suikastı hükümlüsü Mehmet Ali Ağca’nın ikinci kez affedilmesine olanak sağlayan af yasasını içine sindiremedi. DSP milletvekilleri yasayı şu sözlerle eleştirdi:
• YÜCEL ERDENER: Kırcı ve Ağca’nın cezaları afla kaldırılsa da benim ve milletin gözünde hala suçlular. Gönlüm bu afların olmamasından yanaydı.
• ALİ ARABACI: Af yasası çıkardığınızda arzu etmediğiniz kişiler de tahliye olabilir. Affa biz de karşıydık. Umulmadık sonuçlar yarattı.

‘Çok rahatsızım’
• SANCAR SAYIN: Anayasa Mahkemesi’nin iptali üzerine çıkan yasa istemediğimiz bir sonuç yarattı. Ağca ve Kırcı dışarı çıkarlarsa çok üzüntü duyarım. Af ile hedeflediğimiz, Kırcı ve Ağca gibi cinayet işlemiş insanların affı değildi.
• AHMET ERTÜRK: Maalesef bu yasa çıkarıldı. Çok rahatsızım. Tepki alacağımız kanaatindeyim ve savunmaya çalışmayacağım. Zaten af yasasının çıkması savunmakta zorluk çektiğimiz bir konuydu. Bu da üzerine tüy dikti.
• ALİ TEKİN: Suçlarıyla orantılı olarak ceza görmemeleri, insanların hukuka olan güvenini sarsabilir. Çünkü bunlar planlanmış suçlar.
• ZİYA AKTAŞ: Amacından saptı. Gerçekten üzgünüm. Anayasa Mahkemesi’nin kararından dolayı çıkarılan bu yasa beni bir kere daha üzdü.


5 SORU 5 CEVAP
1 Yeni yasanın bugün yürürlüğe girmesi gerekiyordu. Bu olmadığına göre mahkeme veya savcılıklar nasıl işlem yapacak?
Karara göre 10 yıllık indirim, mahkumların çekmeleri gereken ceza üzerinden yapılacaktı. Onay bekleyen yasa da bu düzenlemeyi getiriyor. Bu yüzden yasanın geç çıkması önemli sonuç doğurmaz.

2 Onaylanmazsa ne olacak?
Yasanın, Cumhurbaşkanı tarafından veto edilmesi durumunda Meclis’te yeniden yasa yapılacak veya aynen kabul edilip Köşk’e geri gönderilecek. Bu durumda Cumhurbaşkanı Sezer, yasayı onaylamak durumunda kalacak.

3 Sadece 10 yıllık indirim mi var?
Hayır, firar halinde olanlara yasadan yararlanması için 6 ay süre tanıyordu. Anayasa Mahkemesi bu düzenlemeyi iptal etti. Şimdi firarilere yeniden aynı yasadan yararlanma olanağı verildi.

4 İki kez aftan yararlanılacak mı?
1991’deki af yasasından yararlananlar bu yasadan da yararlanabilecek. Ama son düzenlemeden tekrar yararlanılmayacak.

5 Kırcı ve Ağca nasıl yararlanacak?
Son yasaya göre, Abdi İpekçi cinayeti hükümlüsü Mehmet Ali Ağca’nın bu suçtan aldığı ceza kalkacak ama gasptan aldığı 2 yıl bitince salıverilecek. Kırcı da, 70 yıl ceza çekecekti. Ancak en fazla ceza 36 yıl çektirilebildiğinden bu süre geçerli olacaktı. Yeni yasaya göre, Kırcı, Susurluk davasından aldığı mahkumiyet nedeniyle cezaevinde kalacak. O da birkaç yıl sonra salıverilecek. ANKARA Milliyet




SİYASET