Siyaset DTP: Gerekirse Şahin için hükümeti yıkarız

DTP: Gerekirse Şahin için hükümeti yıkarız

19.09.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

DTP: Gerekirse Şahin için hükümeti yıkarız

DTP: Gerekirse Şahin için hükümeti yıkarız

       DTP Grup Yönetim Kurulu, DTP'li Devlet Bakanı Refaiddin Şahin'in "tedbirli" olarak kesin ihraç istemiyle Disiplin Kurulu'na sevkine karar verdi. Başbakan Mesut Yılmaz ve Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in Şahin hakkında görevlerini yapmayarak, Anayasal suç işlediklerini savunan DTP, Şahin'in bakanlık görevinden alınmaması halinde Yılmaz hakkında da gensoru önergesi vereceğini açıkladı. Böylece DTP içinde bulunduğu hükümeti düşürmüş olacak.
       DTP Grup Başkanı Mahmut Yılbaş, dünkü basın toplantısında DTP Grup Yönetimi'nin Ordu Milletvekili ve Devlet Bakanı Refaiddin Şahin'i "tedbirli" olarak kesin ihraç istemiyle müşterek Disiplin Kurulu'na sevk ettiğini söyledi. Yılbaş, DTP Grubu'nun temmuz içinde Şahin hakkında verilen gensoru önergesini görüştüğünü ve 15 kişinin katıldığı toplantıda 11 oyla Şahin'in düşürülmesine karar verildiğini savundu. Yılmaz, Meclis Başkanı Hikmet Çetin, Yılmaz ve Demirel'in Şahin hakkında Anayasa ve yasaların gereğini yapmadıklarını söyledi. Yılbaş, Şahin'in grupta yapılan oylamadan sonra bakanlık görevinden uzaklaştırılması gerektiğini vurgulayarak, "Başbakan ve Cumhurbaşkanı Anayasal suç işlemişlerdir. Hukuku çiğnemişlerdir" dedi.
       Yılbaş, DTP tüzüğüne göre bir milletvekilinin tedbirli olarak Müşterek Disiplin Kurulu'na sevki halinde partideki ve partinin verdiği tüm görevlerinden ayrılması gerektiğini belirterek şöyle konuştu:
       "Şahin'in bakanlık görevi şu andan itibaren bitmiştir. Başbakan'ın Şahin'i derhal görevinden uzaklaştırması gerekir. Aksi takdirde DTP Grubu Anayasa'nın kendisine verdiği tüm hukuki hak ve yetkilerini kullanacaktır. DTP'nin başvuracağı hukuki yollar arasında Şahin, hatta Yılmaz hakkında gensoru önergesi vermek var. Meclis açıldıktan sonra gensoru önergesi verilebilir."
       Yılbaş, "Neden hükümetten çekilmek yerine gensoru önergesi vermeyi seçiyorsunuz?" sorusuna "Bu siyasi bir değerlendirmedir. Her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır. Biz yoğurdu sizin söylediğiniz gibi kaseyi tepemize dikerek değil, kaşıkla yemeye devam edeceğiz" yanıtını verdi.
       "Şahin'in DTP ile tüm ilişkileri buzdolabına konmuştur" diyen Yılbaş, Yılmaz'ın Şahin'in bakanlık dönemindeki icraatlarının tamamını hiç vakit geçirmeden Başbakanlık Teftiş Kurulu'na incelettirmesini ve ilgililer hakkında soruşturma açtırmasını istedi. Yılbaş, Şahin'in Emlak Bankası'na açıktan atadığı 51 kişiden 46'sının Ordu'lu olduğunu bunlardan birisinin 18 yaşından küçük, ikisinin de 30 yaşından büyük olduğunu da kaydederek, ataması yapılan kişilerin isimlerini ve atandıkları tarihleri basına dağıttı.