Siyaset DTP Milletvekili Hasip Kaplan: Geçmişte, devlet de örgüt de hata yaptı

DTP Milletvekili Hasip Kaplan: Geçmişte, devlet de örgüt de hata yaptı

02.06.2009 - 19:12 | Son Güncellenme:

DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan PKK’nın tek taraflı olarak çatışmasızlık sürecini 15 Temmuz’a kadar uzattığını belirterek, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a seslendi

DTP Milletvekili Hasip Kaplan: Geçmişte, devlet de örgüt de hata yaptı

Kaplan, “Siz de barışa bir şans verin, operasyonları durdurun” dedi. Geçmişle de yüzleşilmesini isteyen Kaplan, “Geçmişte hatalar yapıldı, devlet de, başkaları da, örgüt de, korucular da, çeteler de, JİTEM de yaptı” diye konuştu.

Haberin Devamı

DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, partisinin Uludere İlçe Kongresinde yaptığı konuşmada, çok günemli bir süreçten geçtiklerini belirterek, örgütün tek taraflı çatışmasızlık sürecini 15 Temmuz’a kadar uzattığını belirterek, bu süre zarfında bazı gelişmeler olması halinde silahların artık Türkiye’nin gündeminden çıkacağına inandığını söyledi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a seslenen Hasip Kaplan, “Soruyorum herkese bu tek taraflı çatışmasızlık kararından sonra ne olabilir diye halk bana soruyor. Eğer askeri operasyonlar olmasa bir kişinin burnu bile kanamaz. Ben de burada sayın Gül’e, sayın Başbakan’a sesleniyorum. Siz de barışa şans verin. Operasyonlar tıpkı 29 Mart yerel seçimler öncesi nasıl durduysa siz de bunun durdurulması ve çabaların harcanmasına zemin hazırlayın” dedi.

Haberin Devamı

Kaplan, DTP Genel Başkanı Ahmet Türk’ün, “Herkes elini tetikten çekmelidir, barış için herkes silahları susturmalı ve bunun için siyaset kurumu olan meclis artık devreye girmelidir” dediğini hatırlattı. Kaplan, “Sayın Erdoğan’a sesleniyorum. Siz iktidarsınız, Meclis’te çoğunluksunuz. Sizin sorumluğunuz çok. DTP olarak da bizim de sorumluğumuz çok. Bölgede en çok iki parti olarak biz en fazla oy aldık. Elimizi taşın altına koymalıyız barış için cesur olacağız, yürekli olacağız. Güçlü olacağız birliğimizi güçlendireceğiz. Artık Türkiye’de barışı isteyenler ile istemeyenleri birbirinden ayıracağız. Göreceksiniz o zaman barış isteyenlerin Türkiye’de çok güçlü olduklarını göreceksiniz. Türkiye yol ayrımındadır ve bunun için biz her şeye hazırız. Cezayir-Fransa savaşında 1.5 milyon insan öldü. Acılarını gömdüler ve savaşa son verdiler. Savaşların sonu yok” dedi.

GEÇMİŞTE DEVLET DE, ÖRGÜT DE HATA YAPTI
Geçmişte bir çok hata yapıldığına da dikkati çeken Hasip Kaplan şöyle devam etti:

“Geçmişte hatalar yapıldı, devlet de, başkaları da, örgüt de, korucular da, çeteler de, JİTEM de yaptı. Türkiye geçmişiyle yüzleşsin. Korkmayalım o zaman önümüzü daha çok açarız. Şırnak’ın bütün köyleri boşaltıldığı zaman bu bölgeden 10 bin insanımız Irak’a gitti ve şu anda Mahmur Kampı’ndalar. Bunun en büyük sorumlusu biz siyasetçileriz. Her ölen askerimizin, her ölen gencimizin cenazesinin kalkmasında bu sorunu çözemediğimiz için sorumluyuz. Ve ben şahsım olarak Şırnak milletvekili olarak 71 milyon insandan özür diliyorum. İki senedir Meclis’teyim Türkiye’nin en büyük gündemi bu olmalıdır.”

Haberin Devamı

Kaplan Türkiye’de Kürtler ile Türklerin birlikte yaşama arzusunun hala güçlü olmasının büyük bir şans olduğunu söyledi.

IRA ile İngiltere arasındaki sözleşmenin oluşması için akil din adamlarının devreye girdiğine dikkati çeken Kaplan, “Meclis’te yapılacak çabaya basının ve büyük gazete ve televizyonların güç vermesi gerekiyor” dedi.

Kuzey Irak’tan Kürt petrolunun yumurtalık boru hattından barış olarak aktığını belirten Kaplan, “Geçmişte kırmızı çizgilerin olduğu o topraklarda bugün o petrol akıyorsa, yarın Zaho-Trabzon demiryolu hattından Karadenizle Kürt coğrafyasını birleştirebiliyorsak, Irak’ta yaşayan Türkmen ve Kürt kardeşlerimizin kucaklaşabileceği bir coğrafyayı hayata geçirebiliriz. Bu kadar umudun olduğu bu günlerde herkesin barışa katkı sağlamaya davet ediyoruz” diye konuştu.