Siyaset DTP’ye ‘hodri meydan’

DTP’ye ‘hodri meydan’

02.11.2008 - 01:21 | Son Güncellenme:

Protesto gösterileriyle karşılandığı Van’da yaptığı konuşmada, Kürt kökenli Kürtlüğüyle, Türk kardeşim de Türklüğüyle övünebileceğini belirten Erdoğan, DTP’ye yüklendi: “Yaptıkları bir şey var mı terörden başka?”

DTP’ye ‘hodri meydan’

Van’da halka seslenen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Kürt kökenli vatandaşım Kürtlüğüyle övünebilir, hakkıdır. Türk kardeşim aynı şekilde Türklüğüyle övünür, hakkıdır” dedi. Partisinin ilçe kongresinde DTP’yi isim vermeden eleştiren Erdoğan, “Ne hizmet götürmüş benim kardeşlerime, ne yapmış? Yaptıkları bir şey var mı terörden başka?” dedi.
Erdoğan, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’le Van’a çıkarma yaptı.

‘Birlik ve beraberlik’ çağrısı
Beşyol Meydanı’nda 15 bin kişiye seslenen Erdoğan, birlik ve beraberlik çağrısında bulundu.
DTP’nin, barışa destek vermek istiyorsa, PKK’ya silah bırakma çağrısı yapması gerektiğini belirten Erdoğan şöyle konuştu:
“Öyle bir taraftan insan hakları diyeceksin, özgürlükler diyeceksin. Nerede o zaman demokrasi, nerede özgürlük? Silahların dayatılmasıyla, insanların iradesine ket koyanlar demokrasiyi konuşamazlar. Demokrasiyi konuşmak, iradeye, insanın iradesine saygı duymaktır. İnsanı tehditle irade yönlendirilmez. Bunun için demokrasinin gereği neyse hodri meydan diyoruz. Silahla değil, hodri meydan. İnsana saygı duyalım.”

‘Üst kimliğimiz var’
Terör örgütünün bölgenin daha iyi hizmet ve imkânlara kavuşması halinde istismar edecek konu bulamayacağını vurgulayan Erdoğan, “Kardeşlik hukukumuzu kimse zedeleyemez. Benim Kürt kökenli vatandaşım Kürtlüğüyle övünebilir, hakkıdır. Türk kardeşim aynı şekilde Türklüğüyle övünür hakkıdır. Lazı, Çerkezi, Gürcüsü aynı şekilde övünür. Fakat bir şeyi unutmayacağız. Bunların üzerinde bir üst kimliğimiz var. Hepimiz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyız. Ama bunlar bu işi de saptırmaya çalışıyorlar. Buna prim vermeyeceğiz” dedi.

‘Gereken cevap verildi’
Daha sonra partisinin Van Merkez İlçe Kongresi’ne katılan Erdoğan burada yaptığı konuşmada da DTP’ye yüklendi. “Kürt kökenli vatandaşlarımın temsilcisi olduğunu söyleyen bir parti var. Ne hizmet götürmüş benim kardeşlerime, ne yapmış? Yaptıkları bir şey var mı terörden başka?” diyen Erdoğan şunları söyledi:
“İşte bugün (dün) Van’da çeşitli yerlerde huzursuzluk meydana getirmeye çalıştılar. Ama benim Vanlı kardeşim onlara gereken cevabı verdi. İndirmedi kepenklerini. Öyle meydanlarda lastik yakmakla, böyle Van Belediyesi’nin itfaiyesinin arabasını yakmakla bu ülkeye hizmet, bu ülkenin insanına hizmet olmaz. Terörü sahiplenen, teröre karşı tavır koyamayanlar kusura bakmasınlar, onlar da zaten ne olduklarını milletin karşısında gayet güzel ortaya koyuyorlar.”

‘Öcalan’a işkence yok’
Erdoğan, Merit Şahmaran Otel’de de sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve partililerle bir araya geldi. Erdoğan burada yaptığı konuşmada terörist Abdullah Öcalan’a işkence yapıldığı iddialarının tamamen uydurma ve yalan olduğunu belirterek, bu iddiaların yaklaşan yerel seçimler öncesi bir argüman olarak kullanıldığını kaydetti.

Haberin Devamı

Başbakan çelik yelek giydi
Toplu açılış töreni ve partisinin ilçe kongresi için Van’a gelen Başbakan Erdoğan’a 3 makam aracı tahsis edildi. Çelik yelek giyen Erdoğan’a, toplu açılış töreninin yapılacağı Beşyol Meydanı’ndaki platforma gelişi sırasında Başbakanlık korumaları eşlik etti. Meydanı dolduran yaklaşık 15 bin kişiye seslenen Erdoğan, ‘birlik ve beraberlik’ çağrısı yaptı.