Siyaset DTP'li Geylani: ‘Başbakan da kendi ülkesinde Genelkurmaylaştı’

DTP'li Geylani: ‘Başbakan da kendi ülkesinde Genelkurmaylaştı’

06.06.2009 - 16:10 | Son Güncellenme:

.

DTPli Geylani: ‘Başbakan da kendi ülkesinde Genelkurmaylaştı’

HAKKARİ’de DTP Merkez İlçe Kongresine katılan DTP Hakkari Milletvekili Hamit Geylani, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’u eleştirdi. Geylani, “Genelkurmay Başkanı, kendi ülkesine, kendi ülkesinin toplumsal barışı için mesajlar vereceğine, Pentagon'da bir kez daha operasyon, imha, öldürme ve ölme çağrıları içeren mesajlar verdi. Bu Türkiye adına çok vahimdir. Bunun için Pentagon’un sesini dinleyen Sayın Başbakan da, kendi ülkesinde Genelkurmaylaştı” dedi.
DTP Hakkari Merkez ilçe Kongresi Hakkari Belediye toplantı salonunda yapıldı. Kongreye DTP Hakkari Milletvekili Hamit Geylani, DTP’li Hakkari Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu, DTP Parti Meclis Üyesi İbrahim Sungur, DTP İl Başkanı Hasan Güzel ve partililer katıldı. 219 delegeden 113 delegenin oy kullandığı merkez ilçe başkanlığına ikinci kez Fahri Kurt seçildi. Kongrede konuşan DTP Hakkari Milletvekili Hamit Geylani, Kürt sorunun bir gecelik bir hadise olmadığını, 30 yıldır devam ettiğini belirtti. Başbakan Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ’u eleştiren Milletvekili Geylani, şöyle konuştu:
“Türkiye’de iyi şeyler olmamasına rağmen PKK bir kez daha 15 Temmuza kadar yeniden bir çatışmasızlık süreci başlattı. 1 Hazirana kadar devam eden çatışmasızlık sürecinde, 30’a aşkın PKK gerillası, bir o kadar asker, köy korucusu ve polis yaşamını yitirdi. Yaşamını yitiren her insan Türk olsun, Kürt olsun ne olursa olsun bir acıdır. Bir yuvaya yıkımdır. Bu nedenle hiçbir yuvaya acı düşmemesini istiyoruz. Belki 10’a yakın operasyon gördük. 15 Temmuz’a kadar uzatılan barış süreci de boşa çıkartılmak isteniyor. Ne yazık ki bu süreç ABD’nin askeri merkezinden yani Pentagon'dan yönetmeye çalışıyorlar. Türkiye Genelkurmay Başkanı, kendi ülkesine, kendi ülkesinin toplumsal barışı için mesajlar vereceğine, Pentagon'da bir kez daha operasyon, imha, öldürme ve ölme çağrıları içeren mesajlar verdi. Bu Türkiye adına çok vahimdir. Bunun için Pentagon’un sesini dinleyen Sayın Başbakan, kendi ülkesinde Genelkurmaylaştı. Bu nedenle Genelkurmay Başkanının Başbakanın emrinde olduğunu söylemek ne yazık ki olanaklı değildir.”
DTP Hakkari Milletvekili Geylani, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı Kürt sorunu çözümünde sihirbazlık yapmakla suçlayarak, “Sihirbazlığa gerek yok. Başbakan sihir yapmasın. Sihirsiz bir cesaret ve iradeyle Kürt sorununu çözme zamanı gelmiştir. Bu çözümü de Türkiye’de herkesin yapması gerekiyor. En başta da Başbakan sorumludur. DTP olarak bir yıldır Başbakanla görüşme talebimiz var. Bu görüşme bir Başbakanla sohbet etme, bir çay veya kahve içme görüşmesi değil. Bu ülkenin demokratikleşmesi ve 30 yıldır devam bu acımasız acının son bulması için görüş belirtmedir. Sayın Başbakan ne zaman isterlerse biz hazırız” dedi.
UYARIYA RAĞMEN KÜRTÇE KONUŞMA Daha sonra kongrede konuşan Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu, konuşmasını Kürtçe yapınca divan Başkanı tarafından uyarıldı. Divan Başkanı Sungur, “Ne yazık ki getirilen yasalarla siyasi partilerin kongrelerinde konuşmaların Türkçe yapma zorunluluğu var. Ben de bu anlayışı kınıyorum. Ama buna uymak zorundayız” dedi. Buna rağmen Bedirhanoğlu, Kürtçe sürdürdüğü konuşmasında Kürt dili üzerindeki baskılar ve Kürt sorunu ile ilgili verilen sözlerin yerine getirilmediğini belirterek, bu yüzden konuşmasını da Kürtçe yaptığını ve bunu bu şekilde protesto ettiklerini söyledi.