Siyaset ‘Dünyayı ateşe atan bir karar’

‘Dünyayı ateşe atan bir karar’

07.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ: Bu karar, barış kararı değil, bölgeyi kargaşaya, krize, kaosa, çatışmalara ve ateşe atma kararıdır.

‘Dünyayı ateşe atan bir karar’

Bu kararı veren ABD Başkanı ve ABD, bundan sonra bölgede yaşanacak her türlü olumsuzluğun birinci derecede faili ve sorumlusu olmaktan kurtulamaz. Aldığı haksız, gayri adil, bölgeyi, dünyayı ateşe atan, uluslararası hukuk ve BM kararlarının açık ihlali olan bu kararından dolayı ABD’yi kınıyoruz. Bu karar, bizim için yok hükmündedir. Müslümanların ve İslam ülkelerinin, Kudüs’e, Kudüs’ün statüsüne sahip çıkmak mecburiyeti vardır. Türkiye, bugüne kadar olduğu gibi bugün ve bundan sonra da Kudüs’ün, Filistin davasının savunucusu olmaya devam edecektir.
Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ: Müslüman dünyası bu oldu bittilere elbette ki tepkiyle karşılık verir, bunu kabul etmez. Bu konuda sesi beraber yükseltmek gerekiyor.
Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu: Hukukun üstünlüğü yerine üstünlerin hukukunu geçerli sayanların, bu kutsal topraklardaki oldu bittilerini, zorlamalarını asla tanımıyoruz. Bölgenin huzur ve sükuna kavuşması, insanlığın selameti için Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ‘Dünya 5’ten büyüktür’ demeyi sürdüreceğiz.
Adalet Bakanı Abdülhamit Gül: ABD’nin bir emrivakiyle Kudüs’ü, İsrail’in başkenti olarak tanıması; gerek İslam alemi, gerek insan hakları, gerekse uluslararası hukuk adına kabul edilemez.
Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş: ABD Başkanının bu sorumsuz açıklaması Ortadoğu’yu tekrar ateşe atma girişimidir. Eminim ki Trump, bu sorumsuzca kararı için de ABD halkına ayrıca hesap verecektir. Bu rezilce kararı şiddetle telin ediyorum.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya: İlk kıblemiz olan kutsal mescidimiz Harem-i Şerif’in yer aldığı Kudüs ortak davamız ve onurumuzdur. Kudüs’ün statüsüne yönelik uluslararası hukuka aykırı çabalar sadece Müslümanların değil bütün insanlığın kalbine saplanmış bir hançer olacaktır.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal: ABD’nin BM kararlarına ve bölgenin gerçeklerine aykırı bir şekilde sorumsuzca aldığı bu karar tarafımızca yok hükmündedir. Türkiye üç semavi dinin kutsal şehri olan Kudüs için tüm ülkeleri BM kararlarına ve uluslararası hukuka uygun adımlar atmaya çağırmaktadır.
Ak Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan: ABD’nin bu adımı, bölgedeki çatışmaları daha da derinleştirecektir. Bugün sadece İslam dünyası değil, Avrupa Birliği de bu adıma karşı.

‘İsrail’i daha da cesaretlendirir’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger: ABD’nin aldığı bu karar İsrail’in daha da cesaretlenmesini sağlayacak. Filistin’in özgürlük mücadelesinde, halkının kendi kaderini tayininde, dünyanın Filistin’i tanıması noktasında CHP’nin sonsuz desteği var. Ancak ne yazık ki ülkemizin dış politikası bugün buna hizmet etmiyor. Bu çok üzücü.
CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç: Ortadoğu’da artık itibarlı, güçlü bir müdahale devleti kalmayınca, Türkiye bu özelliğini yitirince, ABD istediği gibi at koşturmaya başladı. Biz Türkiye olarak, eskiden hem Filistin hem Ortadoğu konularında bir ağırlık koyduğumuz zaman, söz söylediğimizde bir itibarımız, karışlığımız vardı. Türkiye eski itibarını yitirdi.

‘TBMM, kararı reddetmiştir’
TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, AK Parti, CHP, HDP ve MHP’nin, ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasına karşı hazırladığı ortak bildiriyi okudu. Bildiride, şunlar kaydedildi: “İsrail ve Filistin arasında adil, kalıcı, dengeli, tarihi ve manevi haklara riayet eden bir barış gerçekleşmeden insanlığın huzura ulaşması mümkün değildir. Bu kabul edilemez gelişmeler karşısında Türkiye Cumhuriyeti’ni oluşturan 80 milyonun her bir ferdinin, BM kararları hilafına, Kudüs’ün tarihi statüsünü değiştirme yönündeki maceracı girişimlerin kesin ve tartışmasız bir şekilde reddetme iradesini TBMM olarak dünya kamuoyuna ifade ve ilan ederiz.”

‘İslam alemini derinden incitti’
İYİ Parti Kurucu Genel Başkanı Meral Akşener: İç politikada sıkışan Donald Trump, hiçbir başkanın kullanmadığı yetkiyi kullanarak İslâm alemini derinden incitmekle kalmadı, İsrail-Filistin barış görüşmelerine de zarar verdi. Bu durumu şiddetle kınıyorum.

‘Ateşe benzin dökmektir’
BBP Genel Başkanı Mustafa Destici: ABD Başkanı Trump ‘Başkanlığın bedelini’ ödemeye başladı. Bugüne kadar hiçbir ABD Başkanı bunu neticelendirecek adımı atma cesareti gösterememiştir. ABD’nin hamlesi ateşe benzin dökmekten başka bir şey değildir.

‘Bu karar zaman ayarlı bombadır’
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ABD’nin, Kudüs’le ilgili kararını “Zaman ayarlı bomba” olarak yorumladı.
Bahçeli’nin yazılı açıklamasından satır başları şöyle:
ABD yönetiminin bu kararı Ortadoğu’nun A’dan Z’ye mahvına hizmet edecek zaman ayarlı bir bombadır. Kudüs’ün statüsü üzerinde kumar oynamak için devreye giren, Filistinli mazlumların, tüm İslam dünyasının tarihi ve manevi haklarını hiçe sayan küresel komplonun açıktan felaket ve hezimete davetiye çıkardığı tartışma götürmez bir hakikattir.
Yıllardır ve adım adım Kudüs’ü Müslümanlardan arındırma faaliyeti esasen tüm insanlığın, tüm insani değer ve mirasın müşahitliği altında gerçekleşmektedir. Sistematik biçimde Mescid-i Aksa’ya yapılan alçak saldırılar, bunun yanı sıra diğer mukaddes mekan ve mabetlerimize yönelik ağır saygısızlıklar Müslüman vicdanların malumudur.
Kudüs’ün; Siyonizmin, Haçlı heveslerinin, batıl emellerin tuzağına ve kapanına kıvrana kıvrana düşmesi kabul edilemez.
ABD’nin Kudüs üzerinden Ortadoğu’yu ateşe verme teşebbüsünde bulunması ne insanlığın emanetlerine, ne İslam’ın emirlerine ne de bölge barışının temin çalışmalarına asla sığmayacaktır. Türkiye’nin siyasi ve diplomatik tepkilerini zamanında göstermesi, Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan’ın İslam İşbirliği Teşkilatı’nı, dönem başkanı sıfatıyla 13 Aralık 2017 Çarşamba günü toplantıya çağırması anlamlı ve isabetli gelişmeler arasındadır.
ABD’nin karardan derhal dönmesi, Filistinli kardeşlerimizin ve Müslümanların inanç ve yaşama haklarına saygı duyması tarihi bir mecburiyettir. Kudüs, İslam dünyasının göz bebeği, haklı davası, meşru sancağı, gaspı ve rehni imkânsız manevi tacıdır.
Bu nedenle ABD’nin; tahripkâr istikrarsızlık, toplumsal infial, toplu intifadaya, kara bir leke gibi alnına yapışacak muhtemel dinler arası çatışmaya yol açacak Kudüs’le ilgili adımlarını muhakkak askıya alması şarttır, acilen ve amasız şekilde gaflet ve dalalete son vermelidir.
ABD’nin Kudüs komplosu mukaddesatımızın sırtına inmek üzere kaldırılmış hançerdir ve bu hançer saplanırsa canı yanan, kanı dökülen, kayıplara sürüklenen yalnızca İslam âlemi olmayacaktır.

Haberin Devamı