Siyaset Ecevit: Sindiremiyorum

Ecevit: Sindiremiyorum

22.12.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Ecevit: Sindiremiyorum

Ecevit: Sindiremiyorum


Nilgün Cerrahoğlu Ankara


       Başbakan Bülent Ecevit, Alaattin Çakıcı'nın sorgulanamaması ve İçişleri ile Adalet bakanlarının karşı karşıya gelmesini "içine sindiremediğini" söyledi.
       Milliyet'in sorularını yanıtlarken, "İki bakan arasında anlayış farkı olabilir. Fakat bu farkı kamuoyu önünde sergilemek yerine, hükümet içinde veya bakanlar arasında ele alınması çok daha iyi olurdu" diyen Başbakan; dün sabah Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan başkanlığında bir araya gelen İçişleri ve Adalet bakanları arasındaki görüş ayrılıkları için de, "Umarım bir diyalog - gecikerek de olsa - temin edilmiştir" dedi.
       "Oluşan kamuoyu tepkisi Adalet Bakanı'nın istifasına yol açabilir mi?" sorumuza da Ecevit "Hayır. Buna gerek kalacağını sanmıyorum. Fakat hukuk düzenimizde ciddi aksaklıklar olduğu ortaya çıkıyor" yanıtını verdi ve "Demokratikleşme sorunları dışında, işleyiş ve eşgüdüm bakımından ilgili kuruluşlar arasında sorunlar var. Onları aşmamız gerekir" dedi.

Zamanaşımı çok az

       Aix en Provence'da Çakıcı davasına bakan savcının "Biz sorgulanmasına engel koymadık" yolundaki demecini henüz görmediğini belirten Ecevit, şöyle devam etti:
       "Araya bir zaman kaybı girdi. Yerinde ifade alınması olanağı vardı, o olanak da zamanında değerlendirilemedi. Ben hukukçu değilim, ama beş yıllık bir zamanaşımı biraz fazla kısa bir süre gibi geliyor. Çakıcı'nın elini kolunu sallayarak dışarı çıkması, tekrar Fransa'ya gitmesi; kamuoyunda mutlaka tepki yaratır. O tepkiyi de gözönünde tutarak, sadece özgürlükler ve haklar açısından değil, süreçlerin işleyişi açısından da meseleyi yeniden oturup değerlendirmemiz gerekiyor."
       "Bundan böyle iki bakan arasında nasıl bir diyalog sağlanabilir?" yolundaki sorumuzu yanıtsız bırakmayı yeğleyen Başbakan, "Söylediklerimin ötesinde fazla bir şey söylemem doğru olmaz" demekle yetindi.