Siyaset 'Ekilmedik tek karış yer bırakmayalım'

'Ekilmedik tek karış yer bırakmayalım'

27.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Son 20 yılda çiftçilere 470 milyar TL destek verildiğini açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Çiftçilerimizden ülkemizde ekilmedik tek karış yer bırakmayacak şekilde üretime yönelmelerini istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Ekilmedik tek karış yer bırakmayalım

ANKARA Milliyet - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün yeni havalimanı ile yapımı tamamlanan yatırımların toplu açılış töreni için gittiği Tokat'ta "Cumhur İttifakı Çiftçi Buluşması"nda çiftçilerle bir araya geldi. Erdoğan, burada özetle şöyle konuştu:

Haberin Devamı

470 MİLYAR DESTEK: Ülkemizde tarıma ve hayvancılığa en büyük destekler bizim dönemimizde verildi. Çiftçilerimize geçtiğimiz 20 yılda günümüz rakamlarıyla yaklaşık 470 milyar lira destek ödemesi yaptık. Bu yıl için 25,8 milyar lira olarak planlanan tarımsal destekleme bütçesini de ilavelerle 29 milyar liraya yükselttik. Tarımsal hasılamızın 337 milyar liraya ulaşması verdiğimiz bu desteklerin karşılığını aldığımızı gösteriyor.

YETERLİLİK YÜZDE 140: Geçtiğimiz yıl tarımsal ihracatımız bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 20'lik bir artış ile 25 milyar dolara, dış ticaret fazlamız ise yüzde 31 artışla 7,2 milyar dolara çıktı. Sizlerin gayretli çalışmaları sayesinde sebze ve meyve üretiminde Avrupa'da birinci sıradayız. Son 20 yılda oluşturduğumuz güçlü alt yapı sayesinde gıda tedarikinde sorun yaşamayan kendine yeterlilik oranı yüzde 140 olan bir ülke konumuna geldik.Cumhuriyet tarihimizde yapılan baraj sayısını ikiye katladık toplam 47 milyon metreküp su depolanan 654 yeni barajı ülkemize kazandırdık.

Haberin Devamı

GEREKEN TEDBİRLER ALINIYOR: Ülkemizin geçtiğimiz yıl ihracata yönelik üretim yapan gıda sektörleri için dışarıdan ithal ettiği buğdayın 5.6 milyon tonu Rusya ve Ukrayna menşeilidir. Arpa, mısır, küspe, kepek ithalatında da benzer tablo vardır. Ukrayna-Rusya savaşının yol açabileceği tedarik problemleri elbette bizi etkilemiştir, etkileyecektir. Ama bu etki soframızda etki değil, ihracat üzerinden olacaktır. Gıda sektörümüz Kazakistan, Amerika, Kadana olmak üzere diğer alternatif tedarik kaynakları ile ilgili arayışlarını sürdürmektedir. Ülkemizin savaşan her iki tarafla da sürdürdüğü dengeli ilişkilerin bu bölgeden gelen ürün tedarikini tamamen kesmeyeceğini ümit ediyoruz. Tarım Kredi Kooperatiflerimiz ayçiçeği ve mısır ekimiyle ilgili gereken tedbirleri alıyor. Sadece Tokat özelinde 20 bin ton yağlık ayçiçeği ile ve 30 bin ton dane mısır için sözleşmeli üretim yapılması planlandı. 35 bin dekar alana ekimi yapılmak üzere 18 bin yağlık ayçiçeği tohumunun yüzde 75'i hibeli olarak dağıtılacaktır. Tokat'taki yağlık ayçiçeği ve mısır üreticilerimize toplamda 12 milyon liralık üretim desteği sağlanacaktır.

Haberin Devamı

BOŞLUĞUN DOLDURULMASI İÇİN HAYATİ: Çiftçilerimizden ülkemizde ekilmedik tek karış yer bırakmayacak şekilde üretime yönelmelerini istiyoruz. Hem kendi gıda sektörümüzün ihtiyacının karşılaması hem de Avrupa piyasasında ortaya çıkması muhtemel boşluğun doldurulması açısından üretimimizi artırmamız hayati öneme sahiptir. Sayın Putin, sayın Zelenskiy le yaptığımız görüşmelerde de; yani bizim 50'ye yakın gemimiz bölgedeydi ve bu gemilerimizin önünü açtılar. Ayçiçeği yağı, diğer hububat gibi ürünleri getiren gemileri ülkemize gönderdiler.

Ekilmedik tek karış yer bırakmayalım

‘Kendi ülkemizdeki hayvanları alalım’

Erdoğan, çiftçilerin taleplerini de dinledi. Tuğba Ezmeci isimli bir üretici, hayvancılık alanında çalıştığını ve bu işi bırakmak istemediğini söyledi. Bunun üzerine Erdoğan, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’nin et hayvancılığında hayvan arayışında olduğuna değinerek, “Şu anda Uruguay’dan hayvan getirmeye çalışıyoruz. Halbuki burada var. Niçin Uruguay’dan alalım. Biz kendi ülkemizdeki hayvanları almak suretiyle bu işi bitirelim” ifadelerini kullandı. Erdoğan, “En uygun imkanlarla vatandaşımızdan biz bu hayvanları alırız, süratle de Tarım Kredi olarak bunları piyasaya süreriz. Ramazan geldi, ramazanımızda da istiyoruz ki ucuz fiyatla vatandaşımıza Et Süt Kurumu’nda eti, kıymayı, kuşbaşını verelim” diye konuştu. Erzak Kooperatifi Başkanlığını yaptığını belirten Gülşen Bekgöz de 7 kadın bir araya gelerek bağ ürünleri ürettikleri kooperatiflerini kurduklarını anlattı. Dubai’ye salamura yaprak gönderdiklerini anlatan Bekgöz’ün kadın kooperatiflerinin ürünlerini Tarım Kredi Kooperatifi Marketlerinde satmak istediklerini belirtmesi üzerine Erdoğan, “Ne demek. Rahatlıkla satışa hazır” yanıtını verdi.