Siyaset ‘Ekonomi siyaseti’ ile yüzde 61’e ulaşabiliriz

‘Ekonomi siyaseti’ ile yüzde 61’e ulaşabiliriz

19.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ak Parti’nin Türkiye’yi Türk-Kürt ve laik-muhafazakâr çekişmesi eksenli kimlik siyasetine hapsettiğini, bu nedenle CHP’nin yüzde 25 bandına sıkıştığını belirten Erdoğdu, ‘ekonomi siyaseti’ modeli önerdi

‘Ekonomi siyaseti’ ile yüzde 61’e ulaşabiliriz

CHP’nin ekonomiden sorumlu genel başkan yardımcılığı görevine getirilen Aykut Erdoğdu, izleyeceği yol haritasını makam odasına astırdığı yazı tahtası üzerinden Milliyet’e anlattı. Kimlik siyaseti nedeniyle CHP’nin alt gelir grubuna hitap edemediği bir ortamın yaratıldığına işaret eden Erdoğdu, ekonomi siyasetiyle CHP’nin yüzde 61’e ulaşabileceği bir politik hat oluşturabileceğine dikkati çekti.
Erdoğdu, yeni görevinde izleyeceği yol haritasına ilişkin Milliyet’e şunları kaydetti:
EKONOMİK ÖYKÜYÜ HALKA ANLATMAYA ÇALIŞACAĞIZ: Elimizde yüzde 50’nin çok üzerinde olan ama tabelaya yüzde 49 yazılan yeni bir siyasal düzen var. Mevcut anayasa gayrimeşru ama meri. Biz, bütün gücümüzle bu gayrimeşru düzeni değiştirip yeni demokratik bir anayasayı kazanmak için yola çıktık. Bu yolun ekonomik öyküsünü halka anlatmaya çalışacağız. Türkiye’deki bu yeni siyasal düzenin, yeni ekonomik gerçeklikleri var.
ERDOĞAN’IN MUTLU OLDUĞU DÜZEN: Türkiye’de siyasetteki temel sorun şu. Bu çizdiğim daire, Türkiye’nin nüfus dağılımı. Bunu kimlik kirişleri kesiyor. Türkiye’deki birinci mesele, Kürt kimliği üzerinden bir siyaset algısı oluşturuluyor, kabaca bu tarafta yüzde 15 var. Bir de Türk hassasiyeti üzerinden bir siyasi kesişim var, kabaca burada da bir yüzde 15 var. Bir de burada, laiklik/muhafazakarlık üzerinden bir kesim bulunuyor. Burada da kabaca yüzde 35-yüzde 65 bir denge var. Siyaset bunun üzerinde şekillendiriyor. Burada duvarlar oluşturuluyor ve Erdoğan söylemleriyle bu duvarları yükseltiyor. CHP’nin dinle problemi olduğu algısı üzerinden ya da HDP’yi kriminalize ederek geçişkenlik olmaması için duvarları kalınlaştırıyor. Bu kimlik siyaseti Erdoğan’ın mutlu olduğu düzen.
YÜZDE 61’LİK BİR KESİM: Bir de ‘Ekonomi Siyaseti’ var. Bu ekonomi siyaseti gelir dağılımı üzerine duruyor. Gelir piramidi dersek, en üstte yüzde 1’lik bir kesim var. Orta üst gelir grubu, orta gelir grubu ve alt gelir grubu var. CHP’nin buradaki oy dağılımı şöyle: En üstten az oy alıyor, orta üst dediğimiz profesyonel yöneticilerden, doktorlardan, mühendislerden ciddi bir oy alıyor, alt gelir grubuna geldikçe kimlik siyasetinin tuzağına düşüyoruz ve alt grupta ağırlıklı olarak Alevi oylarını alabiliyor. Türkiye’nin ezilenleri yani alt kesimi kimlik siyasetine mahkum edilmiş durumda. CHP, bir taraftan kurucu Kuva-yi Milliye ve cumhuriyet değerlerini savunuyor, diğer taraftan sosyal demokrat bir parti. Şimdi biz, ‘hayır bloku’ olarak siyaseti kimlik siyasetinden, ekonomi siyasetine döndürmek zorundayız. Yeni yapacağımız siyasette gelir piramidinde oy aldığımız yayı, alt grupta daha da genişletecek bir yaya çevirmemiz gerekiyor. Burası bizim için yeni siyaset alanı. Burası minimum yüzde 61’lik bir kesim.