Siyaset En yakın isimlerle yeni kabine

En yakın isimlerle yeni kabine

23.08.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Erdoğan’ın cumhurbaşkanı, Davutoğlu’nun başbakan olduğu yeni dönemde gözler bu iki isimle çalışacak yeni kabineye çevrildi. Bakanlık için Yalçın Akdoğan, Numan Kurtulmuş, Mustafa Şentop ve Nurettin Canikli’nin ismi öne çıkıyor.

En yakın isimlerle yeni kabine

Yeni başbakanın Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu olacağının açıklanmasının ardından gözler yeni kabineye çevrildi. Bakan olacak isimler arasında 28 Ağustos’ta Cumhurbaşkanlığını devralacak Recep Tayyip Erdoğan’ın Başdanışmanı ve Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan, Genel Başkan yardımcıları Numan Kurtulmuş ve Mustafa Şentop ile Ak Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli’nin ismi öne çıkıyor.
Cumhurbaşkanı olunca yeni teamüller oluşturacağını ve tüm yetkilerini kullanacağını belirten Erdoğan, yeni hükümeti de hem Davutoğlu ile çalışabilecek hem de kendisine yakın isimlerden oluşturmayı planlıyor. AB Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ismi Davutoğlu’nun halefi olarak öne çıkıyor. Kulislerde Davutoğlu’nun yakın çalıştığı MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın ismi de Dışişleri Bakanı adayları arasında gösteriliyor. Ancak kritik süreçte Fidan’ın MİT Müsteşarlığı’ndan alınmasının doğru olmayacağı görüşleri de ortaya atılıyor.

Yıldırım köprü olacak
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in ismi ise Çavuşoğlu’nun Dışişleri’ne kaydırılması halinde AB Bakanlığı için dillendiriliyor. Yıllarca Erdoğan’ın danışmanı olan Çelik’in adı Başbakan Yardımcılığı için de geçiyor.
Erdoğan’ın Başdanışmanı Akdoğan’ın ismi de Başbakan Yardımcılığı için kulislerde öne çıkıyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı ve Erdoğan’ın Başdanışmanı Binali Yıldırım’ın da kabineye yeniden girmesi bekleniyor. Yıldırım’ın kabineye girmese bile Köşk ile hükümet arasında irtibat kuracak isim olabileceği de konuşuluyor.
Erdoğan’ın yakın çalışma arkadaşları olan parti yönetimindeki Genel Sekreter Haluk İpek ile Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop’un ismi de yeni Adalet Bakanı olabilecek isimler arasında gösteriliyor. Grup başkanvekilleri Nurettin Canikli ile Mahir Ünal ise parti yönetiminden kabineye girebilecek isimler arasında gösteriliyor. Bir süredir özellikle ekonomi alanındaki bakanlarda bazı değişikliklere gidilebileceği konuşuluyordu. Gidebilecek bakanlar arasında ise Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın ismi öne çıkıyordu. Son birkaç gündür ise kulislerde Babacan’ın yerinde kalabileceği belirtiliyor. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ile Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in de görevini sürdürebileceği ifade ediliyor. Ekonomi yönetimine destek olarak ise kulislerde Ekonomiden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un kabineye Başbakan Yardımcısı olarak girebileceği belirtiliyor.

Yönetim değişecek
Davutoğlu’nun yeni kabineyi kurmasının ardından parti yönetiminde de değişiklik bekleniyor. Davutoğlu’nun kongre sonrası kendi ekibini oluşturma çerçevesinde yeni genel başkan yardımcıları atayabileceği belirtiliyor.
Ahmet Davutoğlu’nun kabineye girecek isimlerin yerine de kendisine yakın bazı isimleri ataması bekleniyor.