Siyaset Erdoğan, Azerbaycan Meclisi’ne hitap etti: Barıştan herkes kazançlı çıkacak

Erdoğan, Azerbaycan Meclisi’ne hitap etti: Barıştan herkes kazançlı çıkacak

17.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

“Bugün bütün imkânlarımızla Azerbaycan’ın yanındayız. Bütün dünya bilsin ki inşallah yarın da yanında yer alacağız” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kafkaslar’daki barış ve huzurdan tüm bölge ülkeleri, dünya kazançlı çıkacak” ifadelerini kullandı.

Erdoğan, Azerbaycan Meclisi’ne hitap etti: Barıştan herkes kazançlı çıkacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Kafkaslardaki barış ve huzurdan yalnız Azerbaycan değil Ermenistan da dahil olmak üzere tüm bölge ülkeleri, dünya kazançlı çıkacaktır” dedi. Erdoğan, bu bölgenin barışa ihtiyacı olduğunu belirterek “Ermenistan Azerbaycan’la problemlerini çözdükçe Türkiye olarak biz de gereken adımları atacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

Erdoğan, Azerbaycan Meclis’ndeki konuşmasına, ‘muzaffer Azerbaycan Milli Meclisi’nin üyelerini, 84 milyon Türk vatandaşı adına selamlayarak’ başladı. Can Azerbaycan’da olduğu için bahtiyar olduğunu ifade eden Erdoğan, “Bahtiyarım çünkü Karabağ’ı azat etmiş kardeş Azerbaycan’ın Milli Meclisi’nde sizlerle beraberim. Bahtiyarım, çünkü bağımsızlığının 30. yılına ulaşan Azerbaycan’dayım. Karabağ zaferiyle Kafkaslar’da kanayan bir yara kapandı, bölgede kalıcı barış ve huzur için büyük bir fırsat doğdu” dedi.

Kalıcı barış

Bölgenin topyekun kalkınması, refahın artması, huzurun kökleşmesi için üzerlerine düşenleri yapmaya samimiyetle hazır olduklarını vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti:

“Geçtiğimiz 30 yılda Karabağ’da yaşanan kriz döneminde kimlerin eline ne geçtiği, kimlerin bu işten kazançlı çıktığı, kimlerin de kaybettiği gayet iyi biliniyor... Karabağ’da 30 yıldır süren ihtilafın çözümsüz kalmasına seyirci olanlar, daha doğrusu krizin sürmesi yönünde gayret gösterenler hep kazanan tarafta olmuşlardır. Kalıcı barışa giden yolun, bölgedeki tüm halkların ve devletlerin karşılıklı güven temelinde geliştirecekleri iş birliklerinden geçtiğine inanıyoruz... Bugün bütün imkanlarımızla Azerbaycan’ın yanındayız. Bütün dünya bilsin ki inşallah yarın da yanında yer alacağız... Azerbaycan’ın aydınlığı aydınlığımız, sevinci sevincimiz, azatlığı azatlığımız, kaderi kaderimiz, kederi kederimizdir.”

Haberin Devamı

Erdoğan, Türk milletine olmadık iftiralarla çamur atanların önce Kafkaslara, Azerbaycan’a bakmaları hem de 100 yıl öncesine değil 30 yıl önce Karabağ’da yaşananlara, Hocalı’da yaşananlara bakması gerektiğini vurguladı.

İşgal altındaki Azerbaycan topraklarını 30 yıl boyunca yakıp yıkanların giderken de geride kalan her şeyi ateşe verdiğini belirten Erdoğan, sadece bu davranışın bile Karabağ’ın kimin vatanı olduğunu göstermeye yeterli olduğunu vurguladı.

Erdoğan, Azerbaycan Meclisi’ne hitap etti: Barıştan herkes kazançlı çıkacak

‘Barışa ihtiyaç var’

 Erdoğan, bölgenin barışa ihtiyacı olduğunu belirterek “Bunu başarmamız lazım ve Ermenistan, Azerbaycan ile problemlerini çözdükçe Türkiye olarak biz de gereken adımları atacağız. Türkiye sınırlarının açılmasının Ermenistan’a sağlayacağı faydalar saymakla bitmez. Velhasıl bu zaferi herkesin ortak zaferi haline getirmek bizlerin elindedir. Bir daha Kafkasya’nın boynuna kimsenin esaret zinciri vuramaması için önümüze çıkan fırsatları hep birlikte en iyi şekilde değerlendirmeliyiz. Allah’ın izniyle bunları çözeriz. Medeniyet güneşimizi yeniden en tepeye çıkartarak, barışı ve adaleti bölgemizde ve dünyada hakim kılacağımız günler yakındır.”

Haberin Devamı

‘Kalbin zaferi’

Karabağ Zaferi’nin Azerbaycan’a, Kafkaslara ve dünyaya getireceği yararların kıymetinin zaman geçtikçe daha iyi anlaşılacağını vurgulayan Erdoğan, “Bu zaferden kimse rahatsız olmasın çünkü bu, yıkımın değil inşanın, zulmün değil adaletin, nobranlığın değil zarafetin, savaşın değil barışın, kanın değil kalbin zaferidir... Şu anda yollar süratle yapılıyor, viyadükler yapılıyor, elektrik santralleri bir taraftan kuruluyor bir taraftan açılıyor. Bizler de İnşallah TOKİ’mizle bölgede okul, hastane ve buna benzer birçok eserleri inşa etmenin gayreti içerisinde olacağız. Nahçıvan’la Bakü’yü birbirine bağlayacak Zengezur koridorunun bölgemize getireceği rahatlamanın ve zenginliğin tarifi mümkün değildir.”

Haberin Devamı

‘Ermenistan’la yeni dönemin başlangıcı’

“Karabağ aynı zamanda, dünyayı kendi siyasi ve ekonomik hırslarının arenası olarak görenlerin hesaplarının bozulduğu yerdir” diyen Erdoğan, tüm bu gelişmelerin, Azerbaycan ile birlikte Ermenistan için de yeni bir dönemin başlangıcı olacağını söyledi. Erdoğan, şöyle devam etti:

“Mesela Zengezur koridorunda çalışmaya başlayacak demiryoluyla Ermeniler de kolayca Moskova’ya ve tüm dünyaya ulaşabilecekler. Böylece kendi kendilerine u yguladıkları ablukadan kurtulabileceklerdir. Kardeşimle birlikte teklifimizi yaptık. Gelin 6 ülke bir platform oluşturalım, Rusya, Türkiye, Azerbaycan, İran, Ermenistan ve Gürcistan. Bu platformla birlikte artık bölgede bir sükunet meydana gelsin, düşmanlıklar ortadan kalksın.”

Erdoğan, Azerbaycan Meclisi’ne hitap etti: Barıştan herkes kazançlı çıkacak

Şehitliği ziyaret etti

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Milli Meclisi’ne hitabının ardından Türk ve Azerbaycan şehitliğini ziyaret etti, şehit mezarlarına karanfil bıraktı, dua etti. Erdoğan, Avrupa Futbol Şampiyonası’nda oynanan Türkiye-Galler maçını izlemek için Bakü’de bulunan Türk taraftarlarla da bir araya geldi.

Yazarlar