Siyaset Erdoğan: Bitaraf olan bertaraf olur

Erdoğan: Bitaraf olan bertaraf olur

18.08.2010 - 06:43 | Son Güncellenme:

.

Erdoğan: Bitaraf olan bertaraf olur

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bugün yaptığı bir konuşmada, “burada (Anayasa değişikliği) da tavrınızı ortaya koyun, hayırsa ’hayır’ deyin, evetse ’evet’ deyin. Çünkü bitaraf olan bertaraf olur” dediğini hatırlatarak, “TÜSİAD hemen açıklama yapmış. ’Bizden kimse irade beyanı isteyemez’ demiş. Peki 2000-2001’deki irade beyanını nasıl yaptın? Bu ülkeyi biz sermayenin hegemonyasına terk etmeyeceğiz” dedi.
Erdoğan, İstanbul Dostluk Grubu Derneğince Sütlüce’deki Haliç Kongre Merkezi’nde verilen iftar yemeğinde yaptığı konuşmada, Anayasa değişikliği paketi için parlamento içi, parlamento dışı bütün partileri ziyaret ettiklerin, ancak anamuhalefet ve muhalefetin hemen ’ret’ cevabı verdiklerini söyledi.
Bu paketin içinde daha önce yapılmış Anayasa hazırlıkları bulunduğunu işaret eden Erdoğan, şunları söyledi:
“Yaptığımız bu hazırlık için ’gereklidir’ denildiği halde, bu Anayasa değişikliğinin yapılması için ’evet’ diyenler, gazetelere tam sayfa ilan verenler, bunun içinde çeşitli odalar... Açık konuşuyorum, çünkü ben böyle gizli ajanda taşımam yanımda, benim ajandalarım açık, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin, TÜSİAD’ın, Türk-İş’in, KESK’in, Kamu-Sen’in, Hak-İş’in, Memur-Sen’in bütün 11-12 tane sendikanın altında imzası olan Anayasa değişikliğine yönelik ’evet’ kampanyası vardı. Orada ’evet’ dediler, orada irade beyanında bulundular. Ben de bugün konuşmamda dedim ki ’Bakın burada da tavrınızı ortaya koyun, hayırsa ’hayır’ deyin, evetse ’evet’ deyin. Çünkü bitaraf olan bertaraf olur’. TÜSİAD hemen açıklama yapmış. ’Bizden kimse irade beyanı isteyemez’ demiş. Peki 2000-2001’deki irade beyanını nasıl yaptın? Bu ülkeyi biz sermayenin hegemonyasına terk etmeyeceğiz. Bunu bir defa açıkça ortaya koymak gerekiyor. Yani geçmişte siz iktidarlarla böyle köşeye sıkıştırıp kedi köpekle oynar gibi oynayabilirdiniz. Ama bu iktidarla oynayamazsınız. Bir şey hayırsa ’hayır’ dersin, evetse ’evet’ dersin. Karşımıza gelip farklı, kapıdan çıktıktan sonra farklı diyor. Biz bu tür şeylere pek alışık değiliz.”
-“AYNI DELİKTEN BİR DAHA SOKULMAYA NİYETİMİZ YOK”-Başbakan Erdoğan, 7 düveli dolaşacaklarını ve ülkede yatırımlar artsın, ihracat artsın diye ellerinden gelen gayreti göstereceklerini ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Ama belli bir grup var ki bu grup devamlı olarak kendisinden olmadığı, beğenmediği bir iktidara farklı yaklaşım içerisindeler. Şunu söylediler. 22 Temmuzda da söylediler, ’Biz bu iktidar döneminde çok para kazandık ama oyumuz CHP’ye’ dediler. Bu irade beyanı değil miydi? Değerli arkadaşlar bizim aynı delikten bir daha sokulmaya niyetimiz yok. Onların da gerekli mesajı buradan alması lazım. Ve şu anda bu mücadele içerisinde, parlamento içinde AK Parti, parlamento dışında Saadet, Büyük Birlik Partisi, sivil toplum kuruluşları sonuna kadar gece-gündüz demeden koşmak durumundayız. Eğer ’evet’ diyorsak bunu yapmalıyız. Ve bunu yaparken, burada havayı bulandıracak bir şeyi buraya karıştırmaya gerek yok. Bu işi yapalım, başaralım, bitirelim bir defa.”