Siyaset Erdoğan Çin gazetesine makale yazdı: Çin ile ortak vizyonu paylaşıyoruz

Erdoğan Çin gazetesine makale yazdı: Çin ile ortak vizyonu paylaşıyoruz

02.07.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye olarak dünya barışı, güvenliği ve istikrarının korunması, çok taraflılığın teşvik edilmesi ve serbest ticaretin sürdürülmesi gibi alanlarda Çin ile aynı vizyonu paylaşıyoruz” ifadesini kullandı.

Erdoğan Çin gazetesine makale yazdı: Çin ile ortak vizyonu paylaşıyoruz

Pekin’de bugün Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile görüşecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, ülkenin önde gelen yayın organlarından “Global Times” gazetesinde Türkiye-Çin ilişkilerini değerlendiren, “Türkiye ve Çin: Ortak Gelecek Vizyonu Olan İki Ülke” başlıklı bir makalesi yayımlandı. Coğrafi uzaklıklarına rağmen Türkiye ve Çin’in yüzyıllarca yakın ekonomik ve kültürel iş birliği içinde olduğunu hatırlatan Erdoğan, “Çinliler ve Türkler, tarihi İpek Yolu’nun koruyuculuğunu üstlenerek ticaret ve kültürel etkileşimin gelişmesinde insanlığa büyük katkı sağladılar” dedi. İkili ilişkilerin 2010 yılında Stratejik İlişki seviyesine yükseldiğini vurgulayan Erdoğan “Şimdi de ‘kazan kazan’ anlayışıyla gelişen ilişkilerimizi Kuşak ve Yol girişimi ile paylaştığımız ortak gelecek vizyonu doğrultusunda daha üst seviyelere çıkarmayı amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

İş birliği çağrısı

Türkiye ve Çin’in Batılı ülkelere göre geç kalkınmaya başlamış olmaları nedeniyle ortaya çıkan gelişmişlik farkını 21. yüzyılda kapatmayı amaçlayan ülkeler olduğunun altını çizen Erdoğan, “Dünya üzerinde hak ettiği yerleri alması hedefine bu yüzyılda ulaşmak Çinliler için ‘Çin rüyası’, biz Türkler için ‘Türk rüyası’dır” değerlendirmesinde bulundu.

Çin’in Çin Komünist Partisinin kuruluşunun 100. yılı olan 2021 ve Çin Halk Cumhuriyeti’nin 100. yılı olan 2049’a yönelik kalkınma hedefleri gibi Türkiye’nin de, kuruluşunun 100. yılı olan 2023 ve 2053 yıllarına ilişkin hedefleri bulunduğunu belirten Erdoğan, “Ülkelerimizi birer refah toplumuna dönüştürmeye yönelik bu hedefler Türkiye ve Çin’in birlikte paylaştıkları başka bir ortak gelecek vizyonudur” değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

Erdoğan, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile birlikte belirledikleri “1 milyon Çinli turist” hedefine yönelik yürütülen çalışmaların, iki ülke arasındaki ilişkiyi ileriye taşıyacağını belirtti. İki ülke arasındaki iş birliğinin her alanda güçlenmesi gerektiğini vurgulayan Erdoğan, “Çinli iş adamlarını Asya ve Avrupa’nın kesiştiği nokta ile Kuşak ve Yol projesinin kalbinde yer alan ülkemize yatırım yapmaya çağırıyorum” ifadesine yer verdi.

Bugün dünyanın ciddi küresel meydan okumalar ile karşı karşıya olduğunu ve ekonomik küreselleşme derinleşirken, küresel serbest ticaret sistemine yönelik tehditlerin, bütün dünya ekonomileri için tehdit oluşturduğunu vurgulayan Erdoğan, “Halen tek kutuplu bir dünyada yaşadığımız gibi bir yanlış anlayışın ürünü olan bu tehditler, dünya barış ve istikrarını da zedelemektedir” diye yazdı.

Erdoğan, satırlarını şöyle tamamladı: “Türkiye olarak dünya barışı, güvenliği ve istikrarının korunması, çok taraflılığın teşvik edilmesi ve serbest ticaretin sürdürülmesi gibi alanlarda Çin ile aynı vizyonu paylaşıyoruz.”