26.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:
ANKARA Milliyet
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, PKK terör örgütünün yuvalandığı Kandil Dağı ile ilgili olarak “Şu anda açıklamıyorum ama bugün yarın sizlere bu konuda önemli müjdeler verebiliriz” ifadelerini kullandı. CHP’ye bütçe görüşmelerindeki tutumu üzerinden ağır ifadelerle yüklenen Erdoğan, CHP’nin 15 Temmuz’la henüz yüzleşmediğini belirtti. TBMM Başkanı Binali Yıldırım’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olması halinde istifasına gerek olmadığını söyleyen Erdoğan, “Milletvekilliği süreci, bir belediye başkanı seçilinceye kadar aynen devam eder. Meclis Başkanlığı’nda da durum aynıdır” dedi. Erdoğan, Yıldırım’ın adaylığı ile ilgili açıklamanın da 29 Aralık’ta olabileceğini kaydetti.
Erdoğan, partisinin grup toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. CHP’ye sert eleştirilerde bulunan Erdoğan’ın açıklamaları özetle şöyle:
ANA MUHALEFET KOLTUĞU BOŞ: Bütçe görüşmeleri bir turnusol kağıdıdır. Görüşmelerde şu hakikati bir kez daha gördük: Meclis’teki ana muhalefet koltuğu münhal durumdadır. Bunların o edep, adaptan yoksun, kavgacı ruhuyla muhalefet olmaz. Cumhurbaşkanından başbakanına, bakanlarımıza kadar kullandıkları ifadeler, yenilir yutulur değil.
EDEP YOKSUNU: Türkiye’nin son 16 yılda mesafe alamadığı, üstesinden bir türlü gelemediği en büyük sorunu, işini doğru düzgün yapan bir ana muhalefet partisine sahip olamamaktır. Milli Savunma Bakanımıza yapılan hakaretler, yenilir yutulur değildir. Bu edep yoksunu kişilerden ne yazık ki, ana muhalefetin orada genel başkan yardımcısı var veya sıfatı nedir onu da doğru dürüst bilmiyorum, bilmeme de gerek yok zaten, bu adamlarla ana muhalefet politika yapıyor.
GEREKLİ DERSİ YARGIDA VERECEĞİZ: Bunlar yeri gelir terör örgütüyle el ele, kol kola yürürler, yeri gelir onların diliyle konuşurlar, yeri gelir bu vatana bu millete onların ağzıyla saldırırlar, yeri gelir teröristlerin ileri gelenlerini cezaevlerinde ziyaret ederler. Bunların böyle bir hassasiyeti yok. Tüm enerjisini, eline geçen her fırsatı, şiddeti, sokak terörünü ve bölücü yandaşlarını aklamak için kullanan bir ana muhalefet partisi, ülkemizin ve demokrasimizin gelişmesinin önündeki en büyük engeldir. Bunlar kalkıp da şu anda kabinemizin Milli Savunma Bakanı’na bu şekilde saldırabilme edepsizliğini yapmışlardır. Bunlara gerekli dersi yargıda vermek durumundayız, vereceğiz de. Bunlar, ancak o dilden anlarlar; önce tazminat sonra ceza.
MÜJDE VEREBİLİRİZ: Ana muhalefet partisi ve bölücü terör örgütünün siyasi uzantısı, yeni hükümet sistemimizin ilk bütçe görüşmelerinde maalesef çok kötü bir sınav vermiştir. Elbette biz bölücü örgütün Meclis’teki taşeronlarının asıl karın ağrılarının farkındayız. Bunun için de onların hakaretlerini, çirkefliklerini nazarı dikkate almıyoruz. Onların Kandil’deki terör baronlarından icazet almadan tek bir kelime dahi edemeyeceklerini gayet iyi biliyoruz. Şu anda açıklamıyorum ama bugün yarın sizlere bu konuda önemli müjdeler verebiliriz. 2019 bütçesinin Türkiye’ye kazandıracakları itibarıyla bölücü örgütün siyasi uzantılarını rahatsız etmesi doğaldır. Bizim merak ettiğimiz CHP’nin rahatsızlığıdır. Neden CHP sözcüleri bölücü örgütün uzantılarıyla aynı argümanları, aynı dili kullanarak bütçeye saldırıyor? Bütçe üzerinde partilerinin görüşlerini ifade etmek üzere söz alan CHP yöneticilerinin açıklamalarına baktığınızda, bütçeyle ilgili dişe dokunur tek bir söz, fikir bulamıyorsunuz. Onun yerine hakaret, hamaset, yalan, iftira, manipülasyon var.
BAĞIRA ÇAĞIRA OLMAZ: Erdoğan’a grup toplantısı çıkışında Kandil’le ilgili ‘önemli müjdeler verebiliriz’ açıklaması hatırlatılarak, “Acaba bahsettiğiniz sürpriz bir operasyon şeklinde mi?” sorusu yöneltildi. Erdoğan şunları söyledi: “Ben ne diyorum? ‘Bir gece ansızın gelebiliriz’ diyorum. Bu ne demek? Sürpriz değil mi? Bu bağıra çağıra olmaz ki. ‘Yarın geliyoruz, hazırlanın’ denir mi? Terörle mücadelede her an, her zaman ama sürpriz olarak bunlar yapılır. Televizyonlarda izlerken ben bile oradan takip ediyorum. Maşallah şu anda istihbarat teşkilatlarımız koordinatları vermiş ve askerimiz de jetlerle oraları bombalamışlar. İşte son dönemde olanları görüyorsunuz. Bunlar bizim iftihar vesilemiz. Terörle bu mücadelemizi kararlı şekilde sürdüreceğiz. Bundan taviz yok.”
‘Putin ile yüz yüze görüşmem olacak’
“Koalisyon, Suriye’den beraber mi çekilecek yoksa ABD tek başına mı çekilmiş olacak” sorusu üzerine Erdoğan, “Amerika üzerine düşeni yaptı, açıkladı ama Fransa’da Macron’un yapmış olduğu açıklama daha farklı. Onun için biz şu anda Sayın Trump’ın yaptığı açıklamaya bakıyoruz ve onunla bu süreçteki iş birliğimizi sağlıklı şekilde devam ettiriyoruz. Bu arada, bugün yarın bir grup arkadaşımın Moskova ziyareti olacak. Moskova ziyaretindeki gelişmelere göre daha sonra benim de Sayın Putin ile bir görüşmem olacak” diye konuştu. Erdoğan, Putin ile büyük ihtimalle yüz yüze görüşeceğini bildirdi.
‘CHP 15 Temmuz’la henüz yüzleşemedi’
Bir CHP yöneticisi, ‘15 Temmuz’la yüzleşmedik’ diyerek çok doğru bir şey söylemiş. Evet CHP, 15 Temmuz ihaneti sırasında sergilediği gayri milli tavırla, halen yüzleşmemiştir. En başta darbeci alçaklarla anlaşıp tankların açtığı yoldan Bakırköy’e kaçan genel başkanlarının korkaklığıyla yüzleşmemiştir. CHP’lilerin bu eş başkana karşı son günlerde artan muhabbetlerinin, ilgi ve alakalarının kaynağı düşündürücüdür. Ancak bu tablo bizim için asla sürpriz değildir. Çünkü biz CHP’nin son dönemdeki sicilini çok iyi biliyoruz. Bu partinin ağaç bahanesiyle sokakları haftalarca yakıp yıkanDolmabahçe’ye kadar saldıranların içerisinde nasıl bulunduklarını iyi biliyoruz. Bütün bunların organizasyonunun içinde Bay Kemal’in nasıl rol üstlendiğini de gayet iyi biliyoruz. Bunları unutmayacağız, unutturmayacağız.
‘Meclis Başkanı’nın istifası gerekmez’
Cumhurbaşkanı Erdoğan, grup toplantısının ardından “TBMM Başkanı Binali Yıldırım’ın, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için istifa süreci netleşti mi?” sorusuna, “Meclis Başkanımızın adaylığı noktasında istifa nereden çıktı? Öyle bir şey var mı? Dersinizi iyi çalışmamışsınız. İstifaya gerek yok. Milletvekilliği süreci, bir belediye başkanı seçilinceye kadar aynen devam eder. Meclis Başkanlığı’nda da durum aynıdır” yanıtını verdi. Yıldırım’ın aday olması ve seçilmesi halinde istifa etmesi gerekeceğini ifade eden Erdoğan, “Ondan önce istifaya gerek yok. Parlamento ise şu anda nasıl başkan yardımcısı vasıtasıyla veya yardımcıları vasıtasıyla yürütülüyorsa aynı şekilde yürütülür” dedi. Erdoğan, “Adaylık açıklaması 2018’de mi olacak” sorusunu da, “Yakındır, 29 Aralık’ta olabilir. Size bu müjdeyi vermiş olayım” diye yanıtladı.
RTÜK'e şikayet
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatı Hüseyin Aydın, sanatçılar Müjdat Gezen ve Metin Akpınar’ın katıldığı programda, Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun hükümlerine aykırı davranıldığı gerekçesiyle Halk TV’ye idari para cezası uygulanması, ihlale konu programın ise beş kereye kadar durdurulması talebiyle RTÜK’e başvuruda bulundu. RTÜK’e verilen dilekçede Gezen ve Akpınar’ın “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı hedef alan ve hakaret niteliği taşıyan ifadeler sarf ettikleri, açıkça ölüm ve anayasal düzene karşı darbe tehdidinde bulundukları” kaydedildi.
Ürdünlü Başbakan’ı kabul etti
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Ürdün Başbakanı ve Savunma Bakanı Ömer er-Rezzaz’ı kabul etti. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde basına kapalı olarak gerçekleşen kabul, yaklaşı 1 saat sürdü.