Siyaset Erdoğan’ı üzen tablo

Erdoğan’ı üzen tablo

21.10.2008 - 00:12 | Son Güncellenme:

Diyarbakır, Erdoğan’ı kepenk kapatarak ve eylemlerle karşıladı. Erdoğan, esnafın tehditle kepenk kapattığını belirterek, “Terör taşeronluğu yapan bir örgüt, Kürt kökenli vatandaşlarımın temsilcisi olamaz” dedi

Erdoğan’ı üzen tablo

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Dicle Üniversitesi’nin yeni akademik yılı açılışı için Diyarbakır’a gelmesinden önce kentte büyük gerginlik yaşandı. PKK, Erdoğan gelmeden önce kentte bildiri dağıttı. Terörist Abdullah Öcalan’a yapıldığı iddia edilen “kötü muamele” ve Erdoğan’ın kente gelişini protesto etmek için kepenkler kapatıldı.
Erdoğan, esnafın tehditle kepenk kapattığını belirterek, “Terör taşeronluğu yapan bir örgütün, Kürt kökenli vatandaşlarımın temsilcisi olması söz konusu değil” dedi. Erdoğan’ın dün öğleden sonra geldiği Diyarbakır’daki gerginlik sabah saatlerinde zirveye çıktı.

Yol kapattılar

Büyükşehir Belediyesi’ne ait otobüsler sabah saatlerinden itibaren kontak kapatma eylemine katıldı. Bazı caddelerde bulunan çöp konteynerleri polis tarafından kaldırıldı. Polis, Erdoğan’ın kullanacağı güzergâh üzerinde de sürekli devriye gezdi.

Polis biber gazı kullandı

Erdoğan’ın kente gelişini protesto eden PKK yandaşları Bağlar ilçesinin Şehitlik, Huzurevleri ve Suriçi semtlerinde lastik yakıp yol kapattı. Polis, kendilerine taş atan grupları dağıtmak için biber gazı kullandı.

Ambulansı taşladılar

Diyarbakır’da bir ambulans izinsiz gösterinin yapıldığı yerden geçerken taşlandı. Hamile bir kadını taşıdığı belirlenen ambulansın şoförü kolundan yaralandı. Diyarbakır Doğumevine ulaştırılan Dilber Çelik sağlıklı bir kız çocuğu dünyaya getirdi.
Sikorsky helikopterle kent üzerinde uçan polis, gösterilerin bulunduğu yerleri ekiplere bildirdi. Erdoğan’ın geçeceği güzergâhlardaki binalara keskin nişancılar yerleştirildi, havaalanı çevresi tamamen boşaltıldı.
Yolcular, 200 metre mesafede oluşturulan güvenlik kontrol noktasında araçlardan indirilip tek tek aramadan geçirildi.

DTP’liler geçemedi

Erdoğan’ın gelişi nedeniyle bir cadde trafiğe kapatılırken, iki otomobille bu caddeyi kullanmak isteyen DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk, Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici, Hakkâri Milletvekili Hamit Geylani ve Diyarbakır İl Başkanı Necdet Atalay, polisin izin vermemesi üzerine alternatif güzergâhı kullandı.
Yenişehir Koşuyolu Caddesi’ni trafiğe kapatarak lastik yakan bir grup gösterici ise, polisin müdahalesine taşla karşılık verdi. Bunun üzerine polis havaya ateş açarak grubu dağıttı.
Başbakan Erdoğan da, Dicle Üniversitesi’nin yeni akademik yılı için düzenlenen törende yaptığı konuşmada, kent merkezindeki görüntülere sert çıktı. Erdoğan, Diyarbakır’ın bazı bölgelerinde tehditle kepenklerin indirildiğini belirtti.

‘Örgüt panikte’

Erdoğan, “Şimdi, bir taraftan demokrasiden yana olduğunu söyleyeceksin, bir taraftan demokratik hukuk devletinden yana olduğunu söyleyeceksin, öbür tarafta vatandaşın, esnafın, tüccarın ticaret yapma hakkını tehditle ortadan kaldıracaksın” dedi.
Türkiye özgürleştikçe, terör örgütünde paniğin arttığını dile getiren Erdoğan şöyle konuştu:
“Ülkemin polisine, askerine, huzuruna, istikrarına, güvenliğine tehdit oluşturan, aynı zamanda uyuşturucu kaçakçılığı, insan kaçakçılığı, terör taşeronluğu yapan bir örgütün, Kürt kökenli vatandaşlarımın, kardeşlerimin temsilcisi olması asla söz konusu değil.”

Aklın kalesi

Erdoğan konşmasında üniversitelerin “özgür aklın ve özgür tartışma zemininin kaleleri” olduğunu vurguladı.