Siyaset Ukrayna'da üçlü zirve! Erdoğan, Zelenskiy ve Guterres 18 Ağustos'ta bir araya gelecek

Ukrayna'da üçlü zirve! Erdoğan, Zelenskiy ve Guterres 18 Ağustos'ta bir araya gelecek

16.08.2022 - 19:58 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres 18 Ağustos’ta Ukrayna’nın Lviv kentinde bir araya gelecek.

Ukraynada üçlü zirve Erdoğan, Zelenskiy ve Guterres 18 Ağustosta bir araya gelecek

Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’ya yönelik saldırılarının başlamasından bu yana Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ilk kez Ukrayna’yı ziyaret edecek. Birleşmiş Milletler (BM) Sözcüsü Stephane Dujarric yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in 18 Ağustos’ta Ukrayna’nın Lviv kentinde bir araya geleceğini duyurdu.

Haberin Devamı

İLETİŞİM BAŞKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Ukraynalı mevkidaşıyla yapacağı görüşmelerde stratejik ortaklık düzeyindeki Türkiye-Ukrayna ilişkileri tüm veçheleriyle değerlendirilecek.

Ziyaret sırasında ayrıca, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in iştirakleriyle üçlü bir görüşme gerçekleştirilmesi de öngörülüyor. Sözkonusu görüşmede Ukrayna tahılının dünya pazarlarına ihracı amacıyla teşkil edilen mekanizmanın faaliyetlerinin artırılarak sürdürülmesi ile Ukrayna-Rusya savaşının diplomatik yollarla sona erdirilebilmesine yönelik olarak atılabilecek adımlar ele alınacak.

Haberin Devamı

GÖRÜŞME LVİV'DE

CNN TÜRK muhabiri Ahmet Türkeş, Ukrayna'da gerçekleşecek kritik ziyaretle ilgili detayları aktardı. Türkeş şu açıklamada bulundu: Ukrayna'da üçlü zirve gerçekleştirilecek. Zelenskiy'nin davetlisi olarak Guterres ve Cumhurbaşkanı Erdoğan Lviv kentinde bulunacak. Bu toplantıda tahıl koridoruyla ilgili süreç ele alınacak. Ukrayna'da liman ziyaret edilerek gemilerin incelenmesi bekleniyor. Guterres, İstanbul'a gelerek ortak koordinasyon merkezine ziyarette bulunacak.

Ukraynada üçlü zirve Erdoğan, Zelenskiy ve Guterres 18 Ağustosta bir araya gelecek

İSTANBUL'DA İMZALAR ATILMIŞTI

Rusya-Ukrayna savaşıyla başlayan tahıl krizinde düğüm çözülmüştü. İstanbul’da Cumhurbaşkanı Erdoğan ve BM Genel Sekreteri Guterres’in katılımıyla taraflar tahıl koridoru anlaşmasını imzalamıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, küresel gıda krizinin çözümünde büyük rol oynayacak girişime vesile olmaktan dolayı büyük bir gurur duyduklarını belirterek, “Planın icrası İstanbul’dan gerçekleştirilecektir” ifadelerini kullanmıştı.