Siyaset Erdoğan, Rusya-Ukrayna krizinde arabulucu oldu

Erdoğan, Rusya-Ukrayna krizinde arabulucu oldu

03.12.2021 - 07:01 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, TBMM Dışişleri Komisyonu’nda, Rusya ile Ukrayna arasındaki krizin çözümü için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın arabulucu olarak devreye girmesi sürecini anlattı. Kıran, bugün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le görüşecek Erdoğan’ın, “Güvenilir bir arabulucu olabileceği tavrının” tüm dünya tarafından yakından takip edildiğini vurguladı.

Erdoğan, Rusya-Ukrayna krizinde arabulucu oldu

Önder Yılmaz - Toplantıda milletvekilleri Rusya ile Ukrayna arasındaki krize vurgu yaparak Türkiye’nin arabulucu olması konusundaki gelişmeleri sordu. Kıran, Türkiye’nin Ukrayna’nın doğusundaki sorunun toprak bütünlüğüne halel gelmeden diplomasi ve diyalog yoluyla çözülmesini istediğini vurgularken, “Türkiye, Minsk anlaşmalarının uygulanması için her zaman da bu sürece öncülük eden bir ülke. Sayın Cumhurbaşkanımızın son Türkmenistan ziyareti sonrasında yine Ukrayna ve Rusya arasında güvenilir bir arabulucu olabileceği yönündeki tavrı yakından takip edildi” dedi.

Haberin Devamı

‘Kendiliğinden girmedik’

Kıran arabuluculuğun bir irade beyanı olduğuna dikkat çekerek, şöyle devam etti:

“Türkiye’nin burada kendiliğinden böyle bir sürecin içine giremeyeceği aşikâr. Her iki ülkenin de güvenine sahip bir ülke olmamız burada sorunun çözümü konusunda Türkiye’nin kolaylaştırıcı bir ülke olma konumunu pekiştiriyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın, ülkemizin dış politikasında esas olan sadece Ukrayna ve Rusya arasındaki gerilim değil, dünyanın neresinde bir ihtilaf varsa o ihtilafların çözümü konusunda da Türkiye her zaman kolaylaştırıcı ve çözüm odaklı pozisyonunu ortaya koymuştur. Burada iki ülkenin çözümü için bir araya gelmesini kolaylaştırıcı olan hangi platform, hangi süreç varsa Türkiye bunları elbette teşvik edecektir.”