Siyaset Erdoğan ve Tatar birlikte açıkladı: Kapalı Maraş yarın açılıyor

Erdoğan ve Tatar birlikte açıkladı: Kapalı Maraş yarın açılıyor

07.10.2020 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kıbrıs Barış Harekâtı’nın ardından askeri bölge ilan edilip iskana kapatılan Maraş’ın kıyıları sivillere açılıyor. Kararı KKTC Başbakanı Tatar açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan “Kıbrıs’ta kapsamlı çözüm imkânı kalmadı. Kararınızı sonuna kadar destekliyoruz” dedi

Erdoğan ve Tatar birlikte açıkladı: Kapalı Maraş yarın açılıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KKTC Başbakanı Ersin Tatar’ı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kabul etti. Ardından onarılan boru hattından KKTC’ye yeniden su verilmesi töreni düzenlendi.

Söz konusu proje için Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ve emeği geçen tüm kurum ve yöneticilere teşekkür eden Tatar, “Asrın projesi, muhteşem bir proje. Ve gerçekten Kıbrıslı Türklerin gurur duyduğu ve dolayısıyla anavatan Türkiye’ye her vesileyle teşekkür ettiği muhteşem bir projeydi bu proje” ifadelerini kullandı.

Maraş sürprizi

46 yıldır kapalı olan Maraş’ın yarın açılacağını söyleyen Tatar, “İlk somut adımı attık. Kendi toprağımızın kamuya ait olan sahil ve demokrasi caddeleri ile kıyı bölgesini halkımızın istifadesine sunmak üzere fiilen çalışmalarımızı başlatıyoruz. İnşallah perşembe günü sabah saatlerinde halkımızın Maraş sahilinden istifade etmeye hep birlikte başlayacağız” dedi.

Destek ve tebrik

Erdoğan ise kararın “birçok yeri” rahatsız edeceğini söyleyerek, “Şunu da birilerinin bilmesi gerekir ki bugüne kadar hep Kıbrıs’taki Türkler sabretti, biz sabrettik ve bu sabrın karşılığını ne yazık ki alamadık” ifadelerini kullandı. En son 2017 yılında yapılan çok taraflı görüşmelerin ardından artık Kıbrıs’ta kapsamlı bir çözüm ihtimalinin kalmadığının görüldüğünü söyleyen Erdoğan, şunları kaydetti:

“Bunun üzerine hep birlikte Kıbrıs’ın geleceğini hayaller yerine somut gerçekler üzerine inşa etme kararı aldık. Maraş’ın KKTC toprağı olduğu tartışmasız bir gerçektir. Buradaki tasarruf hakkı da Kıbrıs Türk makamlarına aittir. Bu hakikat ışığında hazırladığınız yol haritası çerçevesinde Maraş’ın güzel sahil şeridini halkınızın istifadesine sunma kararınızı sonuna kadar destekliyoruz. Sizi bu cesur kararınız ve dirayetli tutumunuz için şahsım ve milletim adına tebrik ediyorum. Kullanıma açılan bölgede hiçbir özel mülk bulunmaması sebebiyle herhangi bir mağduriyete yol açılmayacağı için karşı tarafın itirazları şimdiden boşa çıkmıştır. Mülkiyet haklarına saygı gösterilerek yürütülen çalışmaların bir an önce sonuçlandırılarak Maraş’ın bütünüyle kullanıma açılmasını temenni ediyoruz. Bu konuda KKTC makamlarına her türlü desteği vermeye hazırız. Bölgede halen süren doğal gaz ve petrol arama faaliyetlerinden de her an müjdeli haberler alabiliriz. KKTC büyüdükçe, zenginleştikçe, güçlendikçe kendisine uygulanan ambargo zincirleri de birer birer kırılmaya başlayacaktır. Türkiye’nin siyasi, diplomatik ve askeri gücünün de desteğiyle Kıbrıs’ta artık eskilerin ‘Zor oyunu bozar’ dediği yere doğru gidiyoruz.”

Haberin Devamı

Yeniden su verilmeye başlandı

Erdoğan, törenle boru hattından KKTC’ye yeniden su verilmeye başlanacağını belirterek, projenin sulama bölümüyle ilgili yatırımların da sürdüğünü söyledi. Erdoğan, amacın 71 bin 540 dekar alanı sulamaya açarak, KKTC ekonomisine yılda 127 milyon lira ilave katkı sağlamak olduğunu kaydetti.

Erdoğan ve Tatar birlikte açıkladı: Kapalı Maraş yarın açılıyor


Maraş 1974’ten beri yerleşime ve iskana kapalı

Doğu Akdeniz’in en ünlü tatil merkezlerinden biri olan ve “Akdeniz’in Las Vegas’ı” olarak bilinen Maraş, 1974’te Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin aldığı karar uyarınca hem yerleşime hem de iskâna kapatıldı. Maraş’ta Rumların yanı sıra, İngiliz, İtalyan ve ABD’lilere ait 4 bin 469 ev, 45 otel ve 60 apart otel bulunuyor.

Erdoğan ve Tatar birlikte açıkladı: Kapalı Maraş yarın açılıyor



Türkiye ile KKTC, 20 Eylül 2019’da Kapalı Maraş’ın açılmasına yönelik önemli bir süreci başlatma kararı aldı. Bu kararın ardından 14 Şubat’ta, 46 yıl sonra Kapalı Maraş’ta ilk kez Maraş’ın açılmasına yönelik uluslararası hukukun da gözetildiği “hukuki ve siyasi” kararlar ortaya konulduğu bir toplantı düzenlendi. Dün ise, KKTC Başbakanı Ersin Tatar, Kapalı Maraş sahilinin perşembe günü açılacağını açıkladı. Bölgenin statüsünün “sivil” olarak değiştirilmesinden sonra da 1974’ten önce Maraş’ta mülkü olanlara çağrı yapılacak. Şehrin açılmasıyla birlikte bazı binaların, sahipleri tarafından tamir edilmesi, bazılarının da yeniden inşa edilmek üzere yıkılması bekleniyor.

Haberin Devamı

Kuveyt ve Katar’a ziyaret

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün Kuveyt ve Katar’ı ziyaret edecek. Erdoğan, merhum Kuveyt Emiri Şeyh Sabah’tan sonra görevi devralan Kuveyt Emiri Şeyh Nevvaf el-Ahmed el-Cabir es-Sabah’a taziyelerini iletecek. Erdoğan daha sonra Katar’a geçecek.