Siyaset Erdoğan: Yıllardır hayalini kurduğum proje gerçekleşti

Erdoğan: Yıllardır hayalini kurduğum proje gerçekleşti

03.02.2017 - 16:53 | Son Güncellenme:

Türkiye'nin ilk şehir hastanesi olma özelliğine sahip Mersin Şehir Hastanesi, Başbakan Binali Yıldırım ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımlarıyla açıldı. Başbakan Binali Yıldırım, konuşmasında Mersin şehir hastanesi için 650 milyon lira harcandığına değindi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bunu muhakkak gerçekleştirmemiz lazım dediğim bir proje Mersin Şehir Hastanesidir. Yıllardır hayalini kurduğum proje gerçekleşti. İlk şehir hastanelerini Yozgat, Mersin ve Isparta'da açıyoruz. " dedi.

Erdoğan: Yıllardır hayalini kurduğum proje gerçekleşti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mersin Şehir Hastanesi ve Yapımı Tamamlanan Kamu Yatırımlarının Toplu Açılış Töreni'nde halka hitap etti.

Haberin Devamı

Yaklaşık 1,5 yıllık aradan sonra Mersinlilerle bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti ifade eden Erdoğan, "Sırtını Toroslara dayayan, yüzünü Akdeniz'e çeviren Mersin iyi oldukça, huzurlu oldukça, mutlu oldukça Türkiyemiz de güçlü olacaktır. Her kökenden, her inançtan, her meşrepten insanı bağrında barındıran Mersin'i birliğimizin, beraberliğimizin, kardeşliğimizin sembolü olarak görüyorum." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mersin'e tüm farklılıklarıyla ve tüm zenginlikleriyle birlikte sahip çıktıklarını vurgulayarak, sadece gönül dünyalarında değil, yatırımlarda da Mersin'e hep öncelik verdiklerini bildirdi.

"Ülkemiz için yeni bir dönemin başlangıcını ifade ediyor"

Toplam yatırım bedeli 1 milyar 100 milyon lira olan 19 ayrı eser ve hizmetin açılışını gerçekleştirdiklerine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

Haberin Devamı

"Bu yatırımların her biri elbette önemli ancak bir tanesi var ki ülkemiz için yeni bir dönemin başlangıcını ifade ediyor. Evet, Mersin Şehir Hastanesi'nden bahsediyorum, dertli olduğum, aşık olduğum, 'Bunu muhakkak gerçekleştirmemiz gerekir.' dediğim bir projeden bahsediyorum. Bu yola çıktığımız zaman, partimizi kurduğumuz zaman, belediye başkanlığım döneminde dünyayı dolaşırken edindiğim bir projeydi bu ve 'O kabiliyeti ülkemize ne zaman kazandıracağız.' diye hep bunun derdi, aşkı içerisindeydik. Arkadaşlarımla hep bunun hasbihalini yapardık ve hamdolsun şimdi Mersin'de bunu gerçekleştirmenin memnuniyeti içerisindeyiz."

Vatandaşların "Tarsus seninle gurur duyuyor." tezahüratı üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Biz de sizlerle gurur duyuyoruz." karşılığını verdi.

Yozgat Şehir Hastanesi'nin geçen haftalarda fiilen hizmete girdiğini anımsatan Erdoğan, gelecek günlerde resmi açılışını gerçekleştireceklerini bildirdi.

Kısa bir süre içerisinde Isparta Şehir Hastanesi'nin de açılışının yapılacağını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Böylece sözleşmesi imzalanmış olan 21 hastanemizden üçünü 2 ay gibi kısa bir süre içerisinde ardı ardına açmış oluyoruz. Ülkemize hayırlı olsun, milletimize hayırlı olsun, birileri laf üretir, biz ise iş üretiriz, iş." dedi.

Haberin Devamı

"Burada insan olduğunuzu hatırlayacaksınız"

Adana, Kayseri, Ankara Bilkent ve Manisa şehir hastanelerinin de diğer hastaneleri izleyeceğini belirten Erdoğan, "Amacımız şehir hastanelerinin tamamını 30 büyükşehir başta olmak üzere 2020 yılına kadar hizmete almaktır. Şimdi şu dev hastaneyi görüyorsunuz değil mi? Bu hastaneye girdiğiniz zaman, Allah'ın izniyle içeride moderniteyi göreceksiniz, içeride modern bir bakımı göreceksiniz ve burada insan olduğunuzu hatırlayacaksınız, 'Devletim bana sahip çıkıyor' diyeceksiniz." ifadelerini kullandı.

Kanuni Sultan Süleyman'ın "Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi, olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi." sözlerini anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

"İşte şu anda devletimiz, hükümetimiz kendi vatandaşı için bunu söylüyor, 'Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi.' Şimdi diğer hastane projeleriyle birlikte değerlendirdiğimizde 2023 yılında tamamı da nitelikli olmak üzere 10 bin kişiye 32 yatak hedefine inşallah ulaşmış olacağız. Bu bir rekordur, bu projenin amacı tek bir kampüsün içinde vatandaşlarımızın tüm sağlık sorunlarının en kaliteli hizmetle çözüme kavuşturulmuş olmasıdır. Hastanelerimizin hepsi de hem şifa arayan vatandaşlarımız hem de refakatçileri için 5 yıldızlı konfordadır. Helikopter pistinden otoparklarına, binalarından cihazlarına, enerji sisteminden otomasyonuna kadar her konuda en üst standartta tasarlanan hastanelerimiz ülkemize sağlık alanında bir sınıf atlatıyor, sınıf."

Haberin Devamı

Bugün açılışı yapılan Mersin Şehir Hastanesinin 232 bin metrekarelik alan üzerinde, 375 bin metrekare kapalı alana sahip iftihar verici bir tesis olduğunu belirten Erdoğan, hastanede her biri 33 metrekarelik, içinde banyosu, tuvaleti, hasta yatağı, refakatçi kanepesi, televizyonu, buzdolabı, gerekli tıbbi cihazları bulunan 502 tek kişilik oda bulunduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Geçmişte, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Sosyal Sigortalar Kurumunun başında olduğu zamanı hatırladığını anlatan Erdoğan, "Sağlam girersiniz, hastaneden ne yazık ki sakat çıkarsınız. O günleri hatırlıyorum. Afedersiniz ne banyo ne tuvalet. Bunların olmadığı günleri hatırlıyorum. Çünkü bunların zihniyeti kirli. İşte buyurun şimdi hastane mi görmek istiyorsun, gel Mersin'e Mersin Şehir Hastanesini gör, git Yozgat'a onu gör, git 81 vilayete hepsini gör." diye konuştu.

Hastanede 40 metrekarelik 252 çift kişilik oda, 65 metrekarelik 21 süit oda bulunduğunu belirten Erdoğan, toplamda bin 300 yatak, 51 ameliyathane, 210 yoğun bakım ünitesi, 230 polikliniğin olduğunu bildirdi.

Bu sağlık sisteminin kuyruklara son verdiğini ve bu hastanenin "kuyrukçu sisteme" son veren bir hastane olduğunu ifade eden Erdoğan, "En ileri teşhis ve tedavi teknolojilerine sahip cihazları, gelişmiş laboratuvarları ile vatandaşlarımıza hizmet verecektir." ifadelerini kullandı.

Hastanede 4 bin araçlık otopark, bin 200 güvenlik kamerası, 13 yemekhane, 3 restoran, mescitler ve kablosuz internet bulunduğunu, hastanenin herkesi memnun edecek alt yapıya sahip olduğunu anlatan Erdoğan, "Gülnar ve Mut Devlet Hastanelerini de hizmete açıyoruz. Bu üç hastanemizin yatırım bedeli 716 milyon liradır." dedi.

"Dünya buraya akacak"

Erdoğan, şehir hastanesinin Mersin'e, bölgeye ve ülkeye hayırlı olmasını dileyerek, "Diğer açılışlara bugün ayrıca girmeyeceğim, onları zaten arkadaşlarım da ifade ettiler ama toplamda 1 milyar 100 milyon liralık bugün açılış yapıyoruz. Ülkemizdeki sağlık hizmetlerinin hem sistem, hem kalite olarak Avrupa ve Amerika başta olmak üzere dünyanın her yerinden katbekat üstün olduğunu bilmenizi istiyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Doktor, hemşire ve sağlık memurlarıyla ilgili eksikliklerin giderildikten sonra, dünyanın buraya akacağına inandığını belirten Erdoğan şöyle devam etti:

"Çünkü biz devleti bir sağlıklı nefese feda eden anlayışın öncüleriyiz. Bu adımlar atılırken, birileri bu atılan adımların farkında olmayabilir. Varsın olmasın. Şu anda görevimizi yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz. Şimdi gelirken konutları görüyorsunuz değil mi, TOKİ'nin konutları. Niye? İstiyoruz ki benim halkım, vatandaşım modern konutlar içerisinde insanca yaşamanın erdemine erişsin. Bakınız Amerika'da eski Başkan Obama bizde sağlık sisteminin çok küçük bir parçası sayılabilecek reformu hayata geçirmeye çalıştı ama başaramadı. Biz başardık. 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' anlayışıyla hareket ederek ülkemizde her alanda olduğu gibi sağlık alanında da işte böyle bir sistemi inşa ettik."

"Karıştırıyorsunuz..."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaşı özellikle 40'ın üzerinde olanların hastanelerin eski durumunu iyi bildiklerini dile getirerek, "Hastane bulsanız doktor bulamazdınız, doktor bulsanız cihaz bulamazdınız. Bir yıl sonraya röntgen. İlaç alamazsınız. Doktor beş ilaç yazar ikisi var üçü yok. İlaç bulsanız para bulamazdınız. Velhasıl bırakın tedavi olmayı sağlam girenin hasta çıktığı bir sağlık düzeni vardı." diye konuştu.

Erdoğan, "O sağlık düzenine evet mi, hayır mı?" sorusuna bazı vatandaşların "Evet", bazılarının "Hayır" yanıtını vermesi üzerine gülerek, "Karıştırıyorsunuz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin nereden nereye geldiğini görmek isteyenlerin hastaneleri ziyaret etmesi gerektiğini belirterek, "Vatandaşlarımızla konuşsunlar, eskiyle yeninin mukayesesini yapsınlar." ifadesini kullandı.

ASLINDA BİRAZ DERTLEŞMEK İSTERİM

Aslında biraz dertleşmek isterim. Devlet ve millet meselelerini duyuyorsunuz. Hepsinden önemlisi; işte İstanbul'da yaşadıklarımız. Marmaray, Avrasya Tüneli, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osmangazi Köprüsünü açtık. Bunların hepsini duydunuz değil mi? Yakın zamanda Çukurova Havalimanının açılışını da 2018'de yapacağız. Hedefimiz Türkiye'yi dünyanın ilk 10 ekonomisinden biri yapmak. Bu hedefe 2023'e kadar ulaşmak için kararlıyız. Evet mi? Siz evet dediniz zaten. Parlamento evet dedi, millette evet diyor.

SANDIKLAR PATLAMAYA HAZIR MI?

Nisan ayında sandık geliyor. mersin geçen seçimlerde olduğu gibi sandıkları patlatmaya hazır mı?

"2007 yılındaki Cumhurbaşkanlığı seçimini hatırlayın. Meclisin iradesine karşı, dönemin Cumhurbaşkanını ve yargısını arkalarına alarak, bir '367' garabeti ortaya sürenlerin kimler olduğunu biliyorsunuz değil mi? Ülkenin meşru hükümetini devirmek için gayret sarf edenleri biliyorsunuz değil mi? Şimdi onlar yine iş başında... Ama başaramayacaklar. Çünkü karşılarında kim var? Millet var, millet. Bu millet buna fırsat vermeyecek."

"Çanakkale'de bedel ödedik, Kurtuluş Savaşı'nda bedel ödedik, Cumhuriyetin kuruluşundan sonraki emekleme döneminde bedel ödedik, darbeler, muhtıralar, vesayet yönetimleri sebebiyle bedel ödedik. Siyasi, ekonomik krizlerle, sosyal çalkantılar yüzünden bedel ödedik. Bu şekilde bedel ödeye ödeye bir gerçeği gördük, milletin söz sahibi olduğu dönemlerde zaferlerin sevincini yaşarken, milletin hiçe sayıldığı, horlandığı dönemlerde hep hüsrana uğradık."

Erdoğan: Yıllardır hayalini kurduğum proje gerçekleşti

BAŞBAKAN BİNALİ YILDIRIM: 650 MİLYON LİRA HARCANDI

Başbakan Binali Yıldırım, "Güzel işleri yapmak için ahdettik, yemin ettik. Onlar 'Hayır' dedikçe, onlar direndikçe engelleri aşa aşa bugünlere geldik. Hamdolsun işte Mersin, işte eser." dedi. Yıldırım "Bütün bu hizmet için 650 milyon lira harcandı. Helali hoş olsun, mersine helal olsun." diye de belirtti.

Başbakan Yıldırım, Mersin Şehir Hastanesi'nin ve yapımı tamamlanan kamu yatırımlarının toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, Mersin'in tarihi bir günü yaşadığını belirtti.

Türkiye'de sağlık hizmeti anlayışında yeni bir döneme girildiğini, şehirleri tek tek dev şehir hastaneleriyle buluşturduklarını anlatan Yıldırım, "Sayın Cumhurbaşkanım, şehir hastaneleri sizin hayaliniz, sizin sahip çıktığınız projelerden. 15 yıllık bir hayali Mersin'de gerçekleştiriyor, bugün Türkiye'de ilk şehir hastanesini açmış oluyoruz. Mersinimiz için uğurlu, kademli olsun." ifadelerini kullandı.

İlklerin şehrinin bir ilke daha imza attığını ifade eden Başbakan Binali Yıldırım, bugün aynı zamanda 1 milyar 100 milyon lira değerinde, toplam 50 hizmetin toplu açılışını gerçekleştirdiklerini vurguladı.

Yıldırım, Mersin Şehir Hastanesi ve açılışı yapılan tüm eserlerin, Mersinliler başta olmak üzere, millete hayırlı olmasını diledi.

Atılan bu önemli adımla artık sağlıkta yeni bir dönemin başladığına işaret eden Yıldırım, şehir hastanelerinin alt yapısını oluşturmaya 2005'te başladıklarını hatırlattı.

"İşte Mersin, işte eser"

Aradan 12 yıl geçtiğini vurgulayan Başbakan Yıldırım, "'Neden bu kadar uzadı.' diye Mersinli hemşehrilerimiz, kardeşlerimiz merak ediyor. Güzel işler yapmaya karar verdiğiniz zaman hayırcıları karşınızda buluyorsunuz. Tıpkı bugünkü gibi. Güzel işleri yapmak için ahdettik, yemin ettik. Onlar 'Hayır' dedikçe, onlar direndikçe engelleri aşa aşa bugünlere geldik. Hamdolsun işte Mersin, işte eser." diye konuştu.

Şehir hastanelerinin, insana, insan sağlığına verilen değerin bir göstergesi olduğunu ifade eden Yıldırım, "Ama ne yaptılar? Bunun için kanun çıkardık, kanunu mahkemeye taşıdılar. Mahkemeden hallettik, başka mahkemeye taşıdılar. Yeni kanun çıkardık, onu da mahkemeye taşıdılar. Ama inatla 'Bir murattır.' dedik, peşini bırakmadık. Bugün Allah'a şükür işte bütün engelleri aşarak, bu muazzam eseri sizlerin hizmetine sunmuş oluyoruz. Çok zaman kaybettik ama kararlılığımızı asla kaybetmedik." değerlendirmesinde bulundu.

Yıldırım, şehir hastanelerinin her birinde tek kişilik odalar bulunduğunu, adeta 5 yıldızlı otel konforunda yapılan ve "Bir sağlık külliyesi" olarak hizmet verecek hastanede her şeyin karşılandığına dikkati çekti.

Helikopter pistinden kapalı, açık otoparka kadar, hasta refakatçilerinin kalacağı yerlerden, acil muayenelerin yapılacağı yerlere, ameliyathanelere kadar birçok hizmetin verileceği Mersin Şehir Hastanesi'nin, bin 300 yatak kapasitesi olduğunu belirten Yıldırım, "Mersin'in ihtiyacını bırakın, dışarıdan, komşu ülkelerden de gelecek hastaların ihtiyacını yıllarca karşılayacak bir eser. Bütün bu hizmet için 650 milyon lira harcandı. Helali hoş olsun, mersine helal olsun." dedi.

"Mersin, Türkiye'nin göz bebeğidir"

Mersin Şehir Hastanesi'nde, 7 gün, 24 saat hizmetin verileceğini aktaran Başbakan Binali Yıldırım, şunları söyledi:

"Mersin, Türkiye'nin göz bebeğidir, Türkiye'nin teminatıdır. Türkiye'yi geleceğe taşıyan şehirlerin başında Mersin gelir. Hükümet olarak Mersin'in ne kadar büyük bir imkana sahip olduğunu ne kadar büyük bir potansiyeli olduğunu biliyoruz. 15 yılda AK Parti iktidarları olarak Mersin'e tam 16 katrilyon yatırım yaptık. Şu Ulukışla yolunu hatırlayın, o yolda nice canlar gitti. Kamyoncuların, seyahat eden vatandaşlarımızın Ulukışla-Pozantı yolunda yaşadıkları hep o acı hatıralar var. Ama şimdi o yollarda 9 tünel, 26 viyadükle vadileri geçtik, dağları deldik. Yeter ki milletimizle buluşalım. Biz milletimize aşığız, milletimizin bizimle buluşması için arada ne engel varsa o engelleri kaldıra kaldıra geliyoruz."

"Cumhurbaşkanını millet seçmesin, cumhurbaşkanı hükümet kurmasın, cumhurbaşkanı sistemi gelmesin, yine 'hayır' diyorlar." eleştirilerini anımsatan Yıldırım, düzenlenecek referandumla 2007'de yapılan değişikliğin eksik kalan kısımlarını tamamladıklarını belirtti.

Türkiye hakettiği yolda ilerleyecek

Hükümetin nasıl oluşacağına milletin sandıkta karar vereceğini söyleyen Yıldırım, "Diyorlar ki, 'rejim değişiyor.' Ne rejimi kardeşim, bırakın rejim değişmesini, siz kafayı değiştirin. Dünya nereye gidiyor, siz nerede kaldınız? Rejimin falan değiştiği yok. Değişen, değişimin ta kendisidir. Değişime direnenler yok olacak, Türkiye hak ettiği yolda, muasır medeniyetler yolunda, emin adımlarla ilerleyecek." ifadelerini kullandı.

Yıldırım, cumhurbaşkanını milletin seçeceğini dile getirerek, "Recep Tayyip Erdoğan'ı 10 Ağustos seçimlerinde seçerek, iş başına getirdiğiniz gibi önümüzdeki seçimlerde de sadece cumhurbaşkanını seçmeyeceksiniz aynı zamanda 5 yıllığına Türkiye'yi yönetecek cumhurbaşkanı ve ekibini de seçeceksiniz. Aslında siz buna yabancı değilsiniz." diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine belediye başkanı ve belediye meclis üyelerinin seçimini örnek gösteren Yıldırım, şöyle konuştu:

"Şimdi burada da iki sandık, birini cumhurbaşkanı seçeceksiniz, cumhurbaşkanımızı, Recep Tayyip Erdoğan'ı seçeceğiz. İkinci sandık, millet meclisi seçilecek, milletvekilleri seçilecek, onu da sizler seçeceksiniz. Hem hükümete güven vereceksiniz hem meclise güven vereceksiniz dolayısıyla siz seçtikten sonra başkalarının aradan kafayı uzatıp, 'ben sizin seçtiğinizi istemiyorum' demeye hakkı olmayacak. Hayırcılara cevabı Nisan'da 'evet' diyerek, vereceğiz. Türkiye'de rejimi değiştirmeye kalkanlar karşısında Mersin'i bulurlar, herkes gider Mersin'e bunlar gider tersine. Eğer doğruyu bulmak istiyorsan Mersinlileri takip et. Hiç kimse bu millete zorla bir şey yapamaz. İşte 15 Temmuz'da bunu denediler, derslerini aldılar mı? Onlara dersini verdiniz mi? Millet iradesi neyse, bizim de istikametimiz odur. Daha güçlü, bölgesinde daha güvenli bir Türkiye için 'evet' diyoruz. Hizmetin, yatırımların, dev projelerin daha çabuk, zaman kaybetmeden yapılması için 'evet' diyoruz."

Şehir hastanesinde 5 bin kişinin iş sahibi olacağını belirterek, hastanenin ve projelerin güzel hizmetlere vesile olmasını dileyen Yıldırım, emeği geçen herkese teşekkür etti.