Siyaset Erdoğan'ın başkanlığı düşürüldü

Erdoğan'ın başkanlığı düşürüldü

06.11.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Erdoğan'ın başkanlığı düşürüldü

Erdoğanın başkanlığı düşürüldü

       DANIŞTAY, Diyarbakır DGM'nin hakkında verdiği 10 ay hapis ve 716 milyon 666 bin 666 liralık ağır para cezası Yargıtay'ca onanan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın görevine son verdi.
       Erdoğan kararın tebliğ edilmesi ve kabul görme olasılığı düşük görülen itirazının sonuçlanması ardından sade vatandaş olurken, İstanbul'un yeni Büyükşehir Belediye Başkanı, Belediye Meclisi'nin seçimiyle belirlenecek.
       İçişleri Bakanlığı'nın, kesinleşen cezası nedeniyle Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'ndan düşürülmesi yönündeki başvurusunu görüşen Danıştay 8. Dairesi, seçilme yeterliliğini kaybettiği gerekçesiyle Erdoğan'ın belediye başkanlığından düşürülmesine karar verdi.
       Danıştay 8. Dairesi, TCK 312 / 2. maddede tanımlanan "halkı din ve mezhep farklılığı gözeterek kin ve düşmanlığa açıkça tahrik etmek" suçunu işlediği gerekçesiyle, 2972 sayılı Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanunu'na göre Erdoğan'ın belediye başkanı olarak görevine devamının mümkün olmadığı sonucuna vardı.
       Daire bu kararıyla, Erdoğan'ın TCK'nın 312 / 2. maddesinde tanımlanan suçu işlemesi nedeniyle, affa uğramış olsa da, 2839 sayılı Milletvekili Kanunu'na göre milletvekili adayı olamayacağını da tespit etmiş oldu.
       Daire'nin oybirliğiyle aldığı karar şöyle:
       "Kesinleşen bu ceza nedeniyle, belediye başkanının 2839 sayılı Yasa'nın 11 / f - 3 maddesi uyarınca seçilme yeterliliğini yitirmiş olduğu anlaşılmaktadır.
       Açıklanan nedenlerle seçilme yeterliliğini kaybeden belediye başkanının, ilgili mevzuat uyarınca görevi başında kalmasına olanak bulunmadığından, istemin kabulüyle Erdoğan'ın belediye başkanlığının düşürülmesine oybirliğiyle karar verildi."

       İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Danıştay 8. Dairesi'nin "belediye başkanlığını düşürme" kararını üst kurula itiraz etme hakkı bulunuyor. Ancak Erdoğan'ın bu itirazının kabul edilmesi beklenmiyor. Daha önce aynı suçtan mahkum olan Kayseri Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Şükrü Karatepe de aynı yola başvurmuş, ancak bir sonuç alamamıştı.