Siyaset Erdoğan'ın gövde gösterisi

Erdoğan'ın gövde gösterisi

23.04.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Erdoğan'ın gövde gösterisi

Erdoğanın gövde gösterisi

       DİYARBAKIR DGM'nin verdiği 10 ay hapis kararının şokunu yaşayan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Tayyip Erdoğan, "Zulme de baskıya da boyun eğmeyeceğiz" dedi.
       Erdoğan'ın dün Saraçhane'deki Büyükşehir Belediye Sarayı'ndaki basın toplantısı için sabahın erken saatlerinde bina önünde toplanan 5 bin kişi "Vur de vuralım, ölde ölelim" sloganı atarken Erdoğan, kalabalığı provokasyona karşı uyardı. Hapis cezasını eleştiren Erdoğan adeta şov yaptı. Toplantının açış konuşmasını yapan FP Grup Başkanvekili Abdüllatif Şener, Erdoğan'ın başarılı bir belediye başkanı olduğunu, hükümetin başarılarını ödüllendirmesi yerine 10 ay hapisle cezalandırdığını söyledi.
       Şener'den sonra coşkulu alkışlarla konuşmasına başlayan Erdoğan şunları söyledi:
       "Konuşmam bahane edilerek 10 ay mahkumiyete karar verildi. Kardeşliğe, barışa, milli birliğe ve vatanın bölünmez bütünlüğüne çağrıda bulunan konuşmam tamamen siyasi mülahazalarla mahkeme konusu yapıldı. Bu konuşmam nedeniyle takdir edilmem gerekirdi. Asla hak etmediğim bir suç isnadıyla karşı karşıya kaldım. Maalesef son zamanlarda yargı kararlarının üzerine siyasetin gölgesinin düştüğü şeklinde bir izlenim kamu vicdanını yaralamıştır. Halbuki demokrasi aynı zamanda seçimin varlığı kadar, yargı ve yargıç bağımsızlığı demektir. Bizler ilke olarak yargı kararlarına saygılıyız. Fakat yargı kararlarına saygılı olmamız adil olmayan kararları benimsediğimiz anlamına gelmez. Bunun için demokratik mücadelemizi sürdüreceğiz. Mücadelemizde kuşkusuz provokasyona gelmeyeceğiz."
       İstanbul'un seçilmiş belediye başkanı olduğunu kaydeden Erdoğan şöyle konuştu:
       "Yüz kızartıcı suç işlemedim. Hain olmadım, hırsızlık yapmadım. Sadece fikirlerimi açıkladım. Üstelik hem Allah'ın huzurunda hem milletin huzurunda bölücü değil, birleştirici oldum. İstanbul'un seçilmiş belediye başkanı olarak en azından bütün İstanbul halkına karşı sorumluyum. Haksız kararın Yargıtay'dan döneceğine eminim."
       Erdoğan, "Siyasi yasak gelmesi halinde ne yapacaksınız" sorusuna "Vatandaş olarak milletimize hizmet etmeye devam ederiz. Siyaset sadece bir siyasi parti çatısı altında olmak veya bir belediye başkanı olmak veya milletvekili, başbakan, cumhurbaşkanı olmakla yapılmaz. Bir fert olarak bu konuşmalarıma aynen devam edeceğim" karşılığını verdi.

       Adnan Menderes'in idam edilmesini kendi durumun durumuna benzeten Erdoğan "Allah rahmet etsin bir zamanlar Adnan Menderes de idam edildi. 30 yıl geçti. İade-i itibar yapıldı. Devlet haini diye idam edilen bu insan devlet töreniyle Topkapı'ya defnedildi. Bu yanlışlığı görmek ve buna şahit olmak istemiyoruz.
       Ziya Gökalp'e ait şiir TSE'nin Türk ve Türklük adlı kitabında yayınlandı. Bu kitap ortaokul öğrencilerine ve öğretmenlere de Milli Eğitim Bakanlığı'nca tavsiye edildi. Kitapta Alparslan ve Diyojen konuşturuluyor. Şiir de Alparslan'ın Diyojen'e cevabı olarak yer alıyor. Demek ki bu şiirden ceza aldığıma göre içimizde hala Diyojen'den yana olanlar var."
       Erdoğan'ın konuşması belediye dışındaki kalabalığa da hoparlör aracılığıyla dinlettirildi. Erdoğan toplantıdan sonra bina dışında kalan ve trafiğin kesilmesine neden olan kalabalığı balkondan selamlayarak kendisine olan sevgilerini kendisinden eksik etmemelerini söyledi. Erdoğan'a destek veren yaklaşık 5 bin kişi, "Vur de vuralım, Öl de ölelim", "Vatandaş uyuma, başkanına sahip çık", "Tayyip burada hırsızlar nerede", "Yarasa Mesut", "Başkan seni çok seviyoruz" "Ankara Ankara duy sesimizi, bu sesler Tayyip'in ayak sesleri" sloganı attı. Saraçhane'de polis de geniş güvenlik önlemleri aldı.
       Erdoğan'a destek verenler arasında İstanbul milletvekilleri Mukadder Başeğmez, Mustafa Baş, İsmail Kahraman, Ekrem Erdem, Göksal Küçükali, Mehmet Emin Aydın (Siirt), Naci Terzi (Erzurum), Musa Uzunkaya, Abdullah Örnek (Bingöl), Hüsamettin Kurguata (Bitlis), Haluk Mutlu (Diyarbakır) Ömer Vehbi Hatipoğlu (Yozgat), Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, ilçe belediye başkanları, sanatçı Adnan Şenses ve Gazeteci Nazlı Ilıcak vardı. DYP İstanbul İl Baykanı Celal Adan ve DYP'liler Erdoğan'ı ziyaret ederek geçmiş olsun dileğinde bulundu.