Siyaset Esas sorun Rusya ile Batı arasında

Esas sorun Rusya ile Batı arasında

29.01.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov, Rusya-Ukrayna krizine ilişkin CNN TÜRK'e değerlendirmelerde bulundu.

Esas sorun Rusya ile Batı arasında

HABER MERKEZİ - Türkiye'nin arabuluculuk önerisine ilişkin görüşlerini de dile getiren Yerhov, özetle şunları söyledi: "Türkiye’de iyi tanınan Rusya Devlet Başkanlığı Sözcüsü Dmitriy Peskov’un sözlerinden alıntı yapabilirim. Rusya, Donbass çatışmasının tarafı değildir ve Rusya-Ukrayna formatı dahilinde meselenin çözüme kavuşturulması pek mümkün değildir. Çatışmanın bir tarafı Kiev, öbür tarafı da Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetlerinin temsilcileridir. Anlamanızı rica ediyorum; şu anda söz konusu olan, bazılarının lanse etmeye çalıştığı gibi, 'Donbass Krizi' veya Ukrayna’yla ilgili bir kriz ya da ikili ilişkilerimiz karışık olsa bile Rusya ile Ukrayna arasında anlaşmazlıklar değildir. Esas sorun, Rusya ile Batı, Rusya ile ABD arasındadır. Bu sorun, Rusya’nın ulusal güvenliğiyle alakalı endişelerimizin sistemsel olarak anlaşmazlıktan gelinmesinden kaynaklanmaktadır."

Haberin Devamı

Sorunun kökeni, NATO’nun uzun yıllardır doğuya doğru genişlemesidir. NATO alt yapısının, modern saldırı silahları da dâhil olmak üzere, adım adım sınırlarımıza yaklaşmasıdır. Bütün bunları biz direkt tehdit olarak değerlendiriyoruz."

Yerhov, Türkiye'nin arabuluculuk teklifi için ise, "Türkiye’nin durumun düzelmesine olumlu katkıda bulunma niyetini çok değerli buluyoruz" dedi.