Siyaset ‘F-16’da başımızın çaresine bakarız’

‘F-16’da başımızın çaresine bakarız’

21.09.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, New York’ta, Amerikan PBS kanalının konuğu olarak, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

‘F-16’da başımızın çaresine bakarız’

HABER MERKEZİ - Soruları da yanıtlayan Erdoğan özetle şunları kaydetti:

Haberin Devamı

YAPTIRIM ÇOK YANLIŞ: ABD ile ilişkilerimiz ideal bir konumdadır diyemem... Mesela bizim F-16 meselemiz var. Biz sizden F-16 almışız. F-16 aldığımıza göre bunun gerisinin gelmesi lazım. Ama burada siyasi yaklaşımla karar vererek F-16 konusunda Türkiye’ye hâlâ bir yaptırım uygulama yoluna gitmek iki dost ülke için çok yanlış bir şey. En son Sayın Biden, bunu çözme noktasında bana söz verdi. Eğer F-16 konusunda biz Amerika’dan istediğimiz neticeyi alamazsak başımızın çaresine bakacağız. Siz kalkıp da Yunanistan’a F-16 konusunda her türlü desteği vereceksiniz, orada üsler kuracaksınız ama Türkiye gibi NATO’daki dost ülkeye ve ilk 5 içerisinde NATO’da her türlü desteği veren ülkeye bu desteği vermeyeceksiniz. Bu durumda Türkiye’nin yapacağı iş de başının çaresine bakmaktır. Yoksa bunun dışında bizim Amerika’yla sıkıntımız yok.

Haberin Devamı

AVRUPA BİRLİĞİ BİZİ 52 YILDIR OYALIYOR: (Şangay İşbirliği Örgütü’yle temaslar) Şunu çok açık net söylemem lazım, biz dünyanın parçasıyız; ne doğunun ne batının. Ama AB 52 yıldır bizi devamlı oyalamıştır, ne yazık ki hâlâ üye yapmamıştır. Halbuki NATO ülkesiyiz. NATO ülkesi olduğumuz halde NATO ülkeleri dahi AB süreci içerisinde bizi oyalamaktadır. AB 52 yıldır bizi yanına yaklaştırmayacak, ondan sonra da ‘Niçin şurayla görüştü, niçin burayla görüştü?’ diyecek. Görüşürüm. Bu görüşmeleri yaparken de biz AB’ye hesap verecek değiliz.

RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI: (Şu an hangi taraf üstün) ‘Rusya mı daha etkin, Ukrayna mı daha etkin’ arayışı içerisinde değilim. Tek arzumuz bu savaşın barışla son bulmasıdır.

REHİNE TAKASI İÇİN MUTABAKAT: Kendilerinin de (Putin) aslında bu işi artık bir an önce bitirmenin gayreti içerisinde olduğunu anladım. Bu gidişin sıkıntısı büyük. Bu noktada, örneğin şu anda 200 rehinenin takası konusunda bir mutabakat sağlandı. Bu güzel bir gelişme. Çünkü bu rehinelerle birlikte orada çok çok önemli bir adım atılmış oluyor. Denge politikalarını gözeten bir ülke olarak Türkiye, her iki tarafı da dinlemekten yana. Onun için ısrarla bu liderleri bir araya getirme arzumuz var. Henüz bunu başarabilmiş değiliz ama ümitsiz de değilim.

Haberin Devamı

LİDERLER ‘YANLIŞ YAPTIM’ DEMEZ: (Putin, Ukrayna halkının kendini savunma iradesini küçümseyerek aslında yanlış hesap yaptığının farkında mı?) Hiçbir lider attığı adımdan sonra ‘Ben yanlış yaptım’ demez. Bunu görmek lazım. Tabii bunu söylerken aynı şeyi Ukrayna için de düşünmek lazım. Acaba Sayın Zelenskiy böyle bir adımı atarken ‘Ben yanlış yaptım’ diye düşünüyor mu veya düşündü mü? Tabii liderler girdikleri bir yoldan geri dönüşleri çok zor olan insanlardır. Liderler kolay kolay pişmanlık duymuyor.

‘F-16’da başımızın çaresine bakarız’

‘Alternatifsiziz, yine kazanacağız’

Ben meydanların dilini iyi bilirim. Halkımızın bize olan bu teveccühü devam ettikçe, bizi kimse tutamaz. Çünkü alternatif yok. Keşke gelseniz de bizim sağlık sektörünü yerinde inceleseniz, eğitim sistemimizi yerinde inceleseniz. Hepsinde Batı’yla mukayese edilemeyecek derecede bir performansı olan ülkeyiz. Onun için alternatifsiziz. Şu anda biz öyle bir konumdayız ki inşallah bu seçimleri de biz kazanacağız.

Haberin Devamı

ENFLASYON YÜZDE 80: Enflasyon aşılamaz bir ekonomik tehlike değildir. Ben ekonomistim. Şu anda yüzde 8, yüzde 9 enflasyonun bile tehdit ettiği ülkeler var. Bizde yüzde 80 var. Benim ülkemde marketlerde raflar boş değil. Ama Amerika’da bile bugün raflar boş, Fransa’da raflar boş, Almanya’da raflar boş. Benim vatandaşım şu anda istediği her türlü ürünü marketlerde bulabiliyor.

İsrail Başbakanı Lapid ile görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkevi’nde temaslarına devam ediyor. Erdoğan, Guatemala Devlet Başkanı Alejandro Giammattei ile görüşmesinin ardından Gürcistan Başbakanı İrakli Garibaşvili ve Almanya Şansölyesi Olaf Scholz’u kabul etti. Dünya Yahudi Kongresi Başkanı Ronald S. Lauder başkanlığındaki heyetle de görüşen Erdoğan ayrıca ABD’de yaşayan Türk vatandaşları ile bir araya geldi. Erdoğan, ayrıca BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüştü. Erdoğan, BM Genel Kurulu hitabının ardından da Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, Ürdün Kralı 2. Abdullah, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeul ve Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina Vecid ile bir araya geldi. Erdoğan, İsrail Başbakanı Yair Lapid’i kabul etti.

Haberin Devamı

‘F-16’da başımızın çaresine bakarız’