Siyaset FETÖ konusunda ABD artık bizi oyalamasın

FETÖ konusunda ABD artık bizi oyalamasın

20.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

FETÖ konusunda ABD artık bizi oyalamasın

Trump’ın ABD’li Rahip Brunson’ın tahliye edilmemesini “tam bir rezalet” ve “rehin tutuluyor” şeklinde nitelemesine Dışişleri tepki gösterdi. Sözcü Aksoy, Hakan Atilla davası ve Gülen’in iade edilmemesi üzerinden ABD’yi eleştirdi.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, dün Dışişleri Bakanlığı’nda bilgilendirme toplantısında soruları yanıtladı. Türkiye ile ABD arasında oluşturulan çalışma grubunun ilk toplantısının 13 Temmuz’da Ankara’da yapıldığını hatırlatan Aksoy, başta FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in iadesi olmak üzere FETÖ ile mücadele, eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla’nın davası, iki ülke arasında adli işbirliği ve Türkiye’de tutuklu bulunan ABD vatandaşları konularında görüş teatisinde bulunulduğunu kaydetti. Aksoy, “Toplantıda özellikle FETÖ konusunda artık Amerika’nın bizi oyalamaması gerektiğinin altını çizdik” dedi.

Aksoy, Türkiye ile ABD’nin müttefik ilişkilerine uygun şekilde güvene dayalı bir ilişki tesis etmek istediğini ve bu yöndeki temasların devam ettiğini belirterek, “(Türkiye ile ABD arasında oluşturulan) Münbiç yol haritasının planlama ve uygulama safhası devam ediyor” diye konuştu. Türk ve Amerikan askeri birliklerinin 18 Haziran’da başlattığı koordineli ve bağımsız devriye faaliyetlerinin sürdüğünü dile getiren Aksoy, “Dün (önceki gün) 16. devriye faaliyeti gerçekleştirildi. Devriye güzergâhındaki kontrol noktalarından PYD ve YPG’nin geri çekildiği teyit edildi. Halihazırda Türk ve ABD askerlerinden oluşan müşterek devriyelerin göreve başlamasına ilişkin çalışmaları da sürdürüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

‘Hukuk devletiyiz’

Aksoy, ABD’li din adamı Andrew Craig Brunson davasıyla ilgili hukuki sürecin devam ettiğini belirterek, sanığın ailesiyle, avukatıyla ve diğer konsolosluk yetkilileriyle düzenli olarak görüşebildiğini söyledi. Aksoy, “Bu adli süreç hukukun üstünlüğü prensibine bağlı olarak yürütülüyor. Bir sonraki duruşma 12 Ekim’de yapılacak. Türkiye bir hukuk devleti. Bu kararları bu çerçevede değerlendirmek lazım” dedi. Brunson’un tutukluluğunun devamının diğer alanlardaki iş birliğini olumsuz etkileyip etkilemeyeceğiyle ilgili soruya Aksoy, “ABD ile güvene dayalı bir ilişki kurmak istiyoruz. İki önemli müttefikiz. NATO zirvesinde bunun önemi bir kez daha ortaya çıktı” yanıtını verdi. Aksoy, ABD Başkanı Trump’ın Türkiye ziyaretine ilişkin çalışmalar olduğunu, ancak henüz kesinleşmiş bir tarih olmadığını kaydetti. - ANKARA Milliyet

Haberin Devamı

Astana toplantısı Soçi’de yapılacak

Aksoy, Suriye’de rejimin Dera ve Kuneytra gerginliği azaltma bölgesini hedef alan saldırılarında çok sayıda insanın hayatını kaybettiğini belirterek, “Bu saldırılar şiddetin azaltılması ve krize siyasi çözüm bulunması yönünde Astana ve Cenevre’de yürütülen çalışmaları baltalıyor” dedi. Aksoy, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Putin’le 14 Temmuz’da yaptığı görüşmede rejimin İdlib’i hedef alması halinde bunun Astana mutabakatının ihlali anlamına gelebileceği uyarısında bulunduğunu hatırlattı. Aksoy, yüksek düzeyli Astana Toplantısı’nın 30-31 Temmuz’da Soçi’de yapılacağını kaydetti.

Trump’tan sert tweet

ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye’de Ekim 2016’dan bu yana tutuklu olan Rahip Andrew Craig Brunson’ın tutukluluğuna devam kararı çıkmasına tepki gösterdi. Twitter üzerinden açıklama yapan Trump, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı da etiketlediği mesajında, “Türkiye’nin cezaevindeki saygın Pastör Andrew Brunson’ı tahliye etmemesi tam bir rezalet. Çok uzun zamandır rehin tutuluyor. Erdoğan bu mükemmel Hıristiyan eş ve babanın serbest kalması için bir şey yapmalı. Yanlış bir şey yapmadı ve ailesinin ona ihtiyacı var!” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Gebze’de BM Bankası

Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde Türkiye’nin ev sahipliğinde Gebze’de kurulan Teknoloji Bankası’na da değinen Aksoy, bu bankanın en az gelişmiş ülkelerin inovasyon ve bilim kapasitelerinin geliştirmelerine katkıda bulunacağını kaydetti.