Siyaset ‘Fırat Kalkanı’na büyük ilgi gösterildi’

‘Fırat Kalkanı’na büyük ilgi gösterildi’

11.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dünya liderlerinin Fırat Kalkanı harekâtına olan ilgisinin büyük olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ‘Teröre karşı evrensel bir mutabakat olduğu halde teröristlerin kim olduğu konusunda anlaşmazlıklar var’ diye konuştu

‘Fırat Kalkanı’na büyük ilgi gösterildi’

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın, Daily Sabah gazetesi için kaleme aldığı, ‘G20 ve
jeopolitik duruş’ başlıklı makalesinde, Çin’in Hangcou kentinde düzenlenen 11’inci G20 Zirvesi’nin dünyanın en büyük ekonomilerinin liderlerini küresel ekonomi ve iklim değişimiyle ilgili ağır bir gündem ile bir araya getirdiğine işaret etti.

Zirvenin, terörle mücadele, sığınmacı krizi ve Suriye’de devam eden savaş gibi acil jeopolitik meselelerin ele alındığı
bir yer işlevini gördüğünü kaydeden Kalın, jeopolitik duruş ve manevraların bu tür toplantıların temel özelliklerinden biri olduğunu, bu zirvenin de istisna olmadığını vurguladı.

‘Anlaşmazlık var’

“Terörün küresel bir tehdit olduğuna, teröre karşı güç ve kararlılıkla savaşılmasına dair evrensel bir mutabakat olduğu halde teröristlerin kim olduğu konusunda anlaşmazlıklar bulunuyor. Uluslararası toplumun Suriye’deki savaşı durdurmada ve DAEŞ terörü tehdidini yok etmede başarısız olması jeopolitik güç gösterisi ile çok yakından alakalıdır. Ve maalesef ki Suriye savaşı, bunun ana sahnesi olmaya devam edecektir” değerlendirmesini yapan Kalın, dünya liderlerinin sahaya
yeni giren bir dinamiğe, Fırat Kalkanı harekâtına büyük ilgi gösterdiğini kaydetti.

‘Soluk aldırdı’

TSK’nın 24 Ağustos’ta başlattığı Fırat Kalkanı harekâtının Türkiye’nin Suriye sınırını IŞİD’ten temizlediğini ve Azez-Cerablus kentleri arasında yaşayan binlerce Suriyeliye soluk aldırdığını belirten Kalın, harekâtın son 2 yılda çok sayıda yenilgi alan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) için de önemli bir askeri zafer ve moral kaynağı olduğunu ifade etti. Kalın, makalesinde şu ifadelere yer verdi: “Türkiye’nin Suriye’deki amacı açıktır: Ülkenin toprak bütünlüğünü korumak, etnik ya da mezhepsel çatışmalardan kaçınmak ve tüm Suriyelileri kapsayan meşru bir siyasi düzene geçişi desteklemek. PKK propagandasının aksine Türkiye, Suriye’de Kürtlerle savaşmıyor. Sadece kendini ve Suriyelileri PKK’nın Suriye kolu YPG’nin terör eylemlerinden koruyor. Bunu Suriye’nin Kürtlerine karşı bir savaş olarak sunmak düpedüz zalimliktir. Türkiye’nin Suriye, Irak ya da İran Kürtleriyle herhangi bir sorunu yoktur. Türkiye’nin meselesi nereden gelirse gelsin terör örgütleriyledir.”