Siyaset FP’ye rahat yüzü yok!

FP’ye rahat yüzü yok!

15.12.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Komisyon, parti kapatmayı zorlaştıracak değişiklik tasarısının görüşülmesini erteledi

FP’ye rahat yüzü yok

FP’ye rahat yüzü yok!

Komisyon, parti kapatmayı zorlaştıracak değişiklik tasarısının görüşülmesini erteledi

Ankara Milliyet

Anayasa Mahkemesi’nin parti kapatmayı zorlaştıran Siyasi Partiler Kanunu’nun 103 / b maddesini iptal etmesiyle sarsılan, mahkemenin ertesi gün değişikliğe olanak sağlayan karar almasıyla da rahatlayan FP, TBMM Anayasa Komisyonu’nun dünkü kararıyla şoke oldu. Komisyon, 103 / b maddesini iptal eden Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararının beklenmesini benimsedi.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu’nun Başbakan Bülent Ecevit’i ziyaretinde Anayasa değişikliği konusundaki endişelerini dile getirmesi de dünkü kararda etkili oldu. Zaman kazanma yolunu seçen iktidar partileri, tasarının görüşmesini erteletti. Paketin bir an önce çıkarılmasını için geri çekilmesi düşünülen ve milletvekillerinin özlük hakkına ilişkin düzenleme de ele alınamadı.
Anayasa’nın, partilerin kapatılmasına ilişkin maddelerin değiştirilmesini içeren önerinin görüşülmesine başlanırken komisyona bilgi veren Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk şunları söyledi:
"Anayasa Mahkemesi, Siyasi Partiler Kanunu’nun odak olmayı tanımlayan 103. maddesini 1997’de iptal etti. 3 gün önce de 1995’teki Anayasa değişikliğine paralel olarak 103. maddede yapılan yeni düzenlemenin ikinci fıkrasındaki odak tanımını iptal etmiştir. Öyle anlaşılıyor ki, Anayasa Mahkemesi bu tespiti kendisi yapmak istiyor. "
Komisyon Başkanı Turhan Tayan da, Anayasa değişikliği paketinin aynen kabul edilmesi durumunda parti kapatmanın olanaksız hale geleceğini anımsatarak "Gerekli durumlarda bu enstrümanın kullanılması gerekir. Şu anda objektif bir kriter yok. O nedenle Anayasa Mahkemesi’nin partilerin kapatılması konusunda koyacağı objektif kriterlerin Anayasa’ya intikal ettirilmesinde yarar var" dedi.

Abdullah Gül’den Erbakan’a öfke
Baba çocuğuna böyle yapar mı?
Yenilikçi Gül, Hoca’nın FP’li yöneticilerle iftarda boy göstermesine tepki gösterdi
ABDULLAH KARAKUŞ Ankara
Yenilikçilerin önde gelen isimlerinden Abdullah Gül, partisine RP’nin devamı olduğu gerekçesiyle açılan kapatma davasında karar aşamasına gelinmişken, siyasi yasaklı Necmettin Erbakan’ın FP milletvekilleriyle ve yöneticileriyle iftar yemeklerine katılarak boy göstermesine tepki gösterdi. Gül, "Baba çocuğuna sahip çıkar. Sen çocuğuna sahip çıkmazsan, elin adamı niye sahip çıksın" dedi.
FP’nin odak olmaktan kapanması durumunda, büyük çoğunluğunun yasaklı olacağı yenilikçiler, Erbakan’a tepki göstermeye başladı. Gül, böyle kritik bir süreçte partinin daha dikkatli olması gerektiğini söyledi.
Başbakan’nın partinin kapatılmaması gerektiği görüşünde samimi olduğuna inandığını belirten Gül, "Bizim de, hükümetin ve Anayasa Mahkemesi’nin işini kolaylaştırmamız lazım. " dedi.



SİYASET