Siyaset ‘Geleceği birlikte inşa edelim’

‘Geleceği birlikte inşa edelim’

22.02.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrika temaslarının ikinci durağı Senegal’de iş birliği mesajı verdi. Erdoğan, “Afrikalı kardeşlerimize geleceği birlikte inşa etmeyi teklif ediyoruz” dedi.

‘Geleceği birlikte inşa edelim’

KİNŞASA, DAKAR İHA - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan üç ülkeyi kapsayan Afrika turunun ilk durağı Kongo Demokratik Cumhuriyeti’ndeki temaslarını tamamlamasının ardından ikinci durak Senegal’e geçti. Senegal’in başkenti Dakar’da Cumhurbaşkanı Macky Sall tarafından karşılanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-Senegal İş Forumu’na katıldı. Erdoğan ve Sall, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda baş başa ve heyetler arası görüşmeler yaptı. Senegal-Türkiye İş Forumu’nda önemli açıklamalarda bulunan Erdoğan, şunları ifade etti:

Haberin Devamı

DAİMA YAKIN OLDUK: Türkiye ile Senegal aralarındaki fiziki mesafenin aksine birbirlerine daima yakın olmuşlardır. Sayın Cumhurbaşkanı ile 400 milyon ticaret hacmi hedefine ulaştık. Şimdi hedefimiz, 1 milyar dolar. Ortak gayretlerimizle bu rakama da kısa sürede ulaşacağımıza inanıyorum.

EKONOMİMİZİ HER SENE BÜYÜTTÜK: Türk firmaları, Dakar Havalimanı, spor merkezi uluslararası hal ve TIR projelerini tamamladılar. Dakar Olimpik Stadyumu da 2 yıl gibi kısa bir sürede inşa edilmiştir. Bu yapının inşaasında bin Senegalli kardeşimize istihdam sağlanmıştır. Türkiye, dünyanın en büyük ekonomilerinin yer aldığı G20 ülkelerinin bir üyesidir. Satın alma paritelerine göre dünyanın 13. ülkesiyiz. Türkiye’nin ekonomik altyapısı küresel şoklara karşı dayanıklıdır. Bölgemizde yaşanan istikrarsızlığa rağmen ekonomimizi her sene yüzde 5 büyütmeyi başardık. Türkiye olarak yüzde 1,8’lik rekor büyüme oranına ulaştık. G20’de sanayi üretimi en çok artan ülkelerden biri olduk. 225 milyarı aşan ihracat hacmiyle tamamladık. Çift haneleri bulacağına inandığımız 2022 büyüme oranlarıyla bu başarıyı çok daha ileriye taşıyacağız.

Haberin Devamı

SENEGAL İHRACAT KAPISI: Senegal’in bölgesinde ekonomik bir merkez olabileceğini biliyoruz. Senegal, Batı Afrika ülkelerine açılan bir ihracat kapısıdır. 8-10 Mart’ta Ankara’da düzenleyeceğimiz 5. Dönem Karma Komisyon Toplantısı’na önem veriyoruz. Ülkelerimiz arasında düzenlenen İş Forumu gibi platformlar iş adamlarımızın birbirlerini daha iyi tanımasına vesile oluyor.

PEK ÇOK PROJEYİ HAYATA GEÇİRİYORUZ: Afrikalı dostlarımızla birlikte pek çok çalışma yürütüyor, projeleri hayata geçiriyoruz. Afrika kıtasıyla toplam ticaretimiz 2021 yılı sonu itibariyle 34,5 milyar dolara yükselmiştir. Sahra ülkelerinde ise 1,3 milyar dolar olan ticaret hacmi, 2021 yılında 11,7 milyar doları bulmuştur. Aziz kardeşim Macky Sall başta olmak üzere Senegal makamlarının da Türk girişimlere destek vereceğine yürekten inanıyorum. 25-28 Ekim 2022 tarihlerinde Saha EKSPO Sanayi ve Havacılık bu bakımdan önemli bir fırsattır. Afrikalı kardeşlerimize geleceği birlikte inşa etmeyi teklif ediyoruz. İş insanlarımıza yapacakları her türlü ticaret girişimde gereken kolaylıkları yapacağımızın altını bir kez daha çizmek istiyorum.

Haberin Devamı

‘Geleceği birlikte inşa edelim’

Erdoğan, Senegal ziyareti sırasında bir Türk firmasıınn inşa ettiği 50 bin kişilik Dakar Olimpiyat  Stadı’nın açılış törenine, Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall ve davetli diğer ülkelerin devlet başkanlarıyla birlikte katıldı.

5 anlaşma imzalandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Sall’ın arasındaki görüşme ve heyetlerin bir araya gelmesinin ardından iki ülke arasında 5 anlaşma imzalandı. İmza töreni sonrası ortak basın toplantısında konuşan Erdoğan, şunları söyledi: "Kıymetli kardeşimle yaptığımız görüşmelerde Türkiye-Senegal görüşmelerini tüm çevreleriyle ele aldık. Ekonomi, yatırımlar, savunma sanayi , terörle mücadele alanındaki ilişkileri nasıl daha ileriye taşıyabiliriz, bunu görüşme fırsatı bulduk." Erdoğan, "Firmalarımızın 'Yükselen Senegal Planı'ndaki katkıları, Senegal halkının desteğiyle de devam edecektir. Kalkınma alanında da yakın ilişkiler içerisindeyiz. Maarif vakfımız ise 857 öğrenciye eğitim veriyor. Senegal makamlarının FETÖ ile mücadele sağladıkları destek için teşekkür ediyorum. Bu destek ve dayanışmanın bundan sonra da devam edeceğine inanıyorum" dedi.

Haberin Devamı

ERDOĞAN ALLAFRİCA İÇİN MAKALE YAZDI: Kazan-kazan temeline ilerliyoruz

ANKARA Milliyet -Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afrika kıtasına hitap eden AllAfrica internet sitesi için bir makale kaleme aldı. "Türkiye-Senegal: Maziden Atiye Güçlü Dostluk" başlığını kullanan Erdoğan, Türkiye-Senegal dostluğunun müspet yansımalarını, başta ticaret ve yatırımlar olmak üzere pek çok alanda memnuniyetle müşahede ettiklerini ifade etti. ‘Yükselen Senegal Planı’nda da aktif rol alan Türk firmalarının, üstlendikleri projeleri başarıyla tamamladıklarına işaret eden Erdoğan, "Şirketlerimizin başarısı ülkemiz açısından da büyük bir gurur kaynağıdır" vurgusunu yaptı. Erdoğan, "Bölgesinin parlayan yıldızı olan Senegal'i büyük bir potansiyele sahip, Kıta'nın geçmişine olduğu gibi geleceğine de damga vuracak lider bir ülke olarak değerlendiriyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Erdoğan, "Afrika kıtasındaki bin yıllık tarihinde sömürgecilik utancı bulunmayan bir millet olarak Senegal'le dostluğumuzu her alanda güçlendirmek istiyoruz. Karşılıklı ziyaretler ve yatırımlarla artan iş birliğimizi önümüzdeki dönemde saygı, eşit ortaklık ve kazan-kazan temelinde ilerletmeye hazırız. Ortak bir tarihin yanı sıra ortak bir geleceği de paylaşan ülkelerimiz, bu fırsatları değerlendirerek, kutlu yürüyüşlerini devam ettireceklerdir" ifadelerini kullandı.